Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

hogere snelheid Sata-schijf ook met PCI-controllerkaart?

Anoniem
FTI
6 antwoorden
 • Ik beschik over een Pentium 4 2GHz computer. In de bios merk ik dat 'sata' niet gemarkeerd is om de pc te booten, wel cd-rom, Scusi e.d. . Ik zou voor videobewerking graag een harde schijf aankopen van 200 Gb, maar twijfel tussen een gewone harde schijf (bijv. Maxtor 200 Gb - 8Mb - 7200 rpm) en een even grote Sata-schijf, maar voor mijn computer met PCI-controllerkaart.

  Verlies ik het grotere snelheidsrendement an mijn Sata-schijf niet aan de beperking die optreedt door gebruik van de PCI-controllerkaart?
  Zal ik bovendien in staat zijn om vanuit mijn Sata-schijf op te booten als 'Sata' niet gemarkeerd is als opbootmogelijkheid in mijn bios?

  Heel veel dank bij voorbaat voor eventuele raad,

  mvg,

  O1
 • Volgens mij wordt de snelheidswinst van een sata schijf (die tog al niet veel is ten opzichte van een ide schijf) teniet gedaan als deze aan een pci kaart wordt gehangen.
 • Als je moederbord gewoon een S-ATA controller heeft (onboard of PCI), moet ie ook S-ATA kunnen booten. Hiervoor heb je meestal wel een third-party driver nodig, die je bij de installatie van WinXP gebruikt.

  Koppel de IDE-harde schijf los van het moederbord bij het installeren van WinXP, zodat WinXP ook maar 1 keus heeft qua systeemschijf: De S-ATA HDD.

  Snelheidsverschil tussen ATA en S-ATA is er nauwelijks, alleen het formatteren van S-ATA HDD's gaat lekker snel. 8)
 • Ik zou zelf altijd voor de SATA schijf gaan. Van sweex kun je een vrij goedkope controller kopen waar je de schijf op aan kunt sluiten. (Wil je echt een goed merk, kies dan voor Promise.) Dit merk wordt door veel moederbordfabrikanten ook gebruikt. Zie hier niet tegen op want het is vaak kinderlijk eenvoudig! In je bios zet je je bootoptie dan op SCSI. Bij sommige borden kan het zelfs voorkomen dat je ook iets ziet met de aanduiding SWEEX of zoiets.

  Het feit dat je geen optie SATA ziet doet vermoeden dat je hiervoor geen aansluiting hebt op het bord OF DE SATA CONTROLLER IS ERGENS ANDERS IN JE BIOS UITGESCHAKELD!!! Controleer eerst goed je bios of dat zo is. Sata connectors zijn heel klein en zie je makkelijk over het hoofd, raadpleeg anders even je boekje.

  Een ander voordeel van een sata schijf is dat je investeerd in nieuwe techniek en deze makkelijk kan overzetten bij een eventuele upgrade.

  Wil je een zeer snelle systeemschijf, kies dan voor Western Digital Raptor met 10.000 T/min. (37,5 Gig) Installeer hierop dan je windows (of Linux :wink: ) Voor film kun je dan een extra sata schijf nemen voor alleen data. Dit kan een 7200 T/min schijf zijn.

  Nog een tip: tijdens installatie van je windows moet je een floppy hebben om de controller tijdens installatie herkenbaar te maken. Tijdens het booten van je XP cdrom zie je vaak de optie "druk op F6 om extra controllers te installeren" of zo iets. Zorg ervoor dat de driver op floppy staat en niet op cd rom, XP kijkt nl niet je je cdrom speler tijdens installeren van extra drivers.

  By the way: Je merkt niets van een beperking in je snelheid door een pci kaart. Ik heb dit zelf aan de lijve ondervonden.

  Succes,

  Arthur
 • Heel veel dank voor het omstandige en deskundige advies.

  mvg,

  O1
 • Soms moet je in de BIOS SCSI als opstart optie kiezen in zo'n geval.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.