Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Pas op met schijven > 137 GB en FAT32

None
18 antwoorden
 • Wat HD ervaringen.
  Mijn computer (Asus-A7V600) heeft 2 SATA aansluitingen daarop heb ik 2 hardeschijven van ieder 160Gb aangesloten
  en dat werkt als een TREIN. Eerst met Win ME later met XP (FAT32.)
  Mijn andere computer in mijn werkkamer (Asus - A7V333) heeft geen SATA maar op de PATA aansluiting heb ik een 160 GB
  aangesloten en daarop Win XP en voor de uitwisseling met FAT 32 geformateerd.
  Toen deze over de 137 GB werd gevuld was ik alles kwijt. Eerst dacht ik dat het een defect aan de schijf was maar het blijkt de formatering te zijn.
  Hoewel ik de SATA schijven op dezelfde manier geformateerd heb als de PATA schijf blijkt een PATA alleen goed te formateren
  te zijn met een WIN XP minimaal SP1.
  Ik weet het niet hoor maar ik kan alleen eerst XP installeren en daarna de SP's draaien.

  Ik lees 3 computerbladen maar dit mankement ben ik nog nergens tegengekomen. Ik ben niet de enige want in dit forum lees je veel
  over gecrashde hardeschijven en beschadigde bestanden. Pas maar op!
  Jack Marotick
 • dus het feit dat mijn HD van 160GIG ineens "leeg"aangaf kan te maken hebben dat er meer dan 137GIG data op stond? 2 keer heb ik het gehad met een maxtor 160 GIG. 1 keer had ik hem aangesloten op een IDE kaat ultra100 en de 2de keer gewoon op de 2de IDE van het mainboard. hoewel de schijf in "deze computer" in windows 137GIG aangaf gaffie in windows commander gewoon aan dat het een 160GIG was. 161,45 zelfs! de schijf vind verder geen fouten. maar ik durf hem ook niet goed meer te gebruiken. ik bedoel na 2 keer :-? … op een of andere manier is de bootsector(het gaat om een 2de HD geen C:\) weg en is de schijf leeg zegt ie. ik heb met getdataback de zaak weten te redden! alleen de 2de keer waren al mijn documenten beschadigt. als het een windows probleem is? zou het dan opgelost zijn als ik hem in 2jen deel door partities? ik ben namenlijk geen voorstander van partities. in mijn optiek wordt de bootsector minder stabiel met een partitie.
 • [quote:66b379e0f6="eduard33"]dus het feit dat mijn HD van 160GIG ineens "leeg"aangaf kan te maken hebben dat er meer dan 137GIG data op stond?[/quote:66b379e0f6]

  Precies. Je kan het volgende proberen.
  Formateer de schijf opnieuw en vul hem eens met zomaar wat data, als je eenmaal over de 137 bent
  heen gekomen dan moet het goed gaan anders moet je opnieuw formateren.
  Bij Microsoft kan je een file ophalen waarmee je 6 opstart diskettes kunt maken zodat je de Win XP 1 formattering
  kunt gebruiken. Dan kan je wel over de 137 heen komen.
  Zelf vind ik het onbegrijpelijk dat dit gewoon kan. Er worden al jaren grote HD's verkocht en dat er verschillende
  formaten van FAT32 formateringen mogelijk zijn zonder dat dit bekend gemaakt wordt, wat een rotzooi.
  Jack Marotick
 • Maar wat is het probleem om NTFS te gebruiken???
 • eerlijk gezegt heb ik nooit direct een enorm voordeel gemerkt van NTFS. mijn pc is niet sneller met NTFS althans niet merkbaar sneller. verder is het vaak zo dat je met oudere programma's nog een tal van problemen kan oplossen waar je tegenwoordig onwijs lang naar moet zoeken. die oudere programma's werken met FAT16 en of 32 een DOS diskette en een FAT32 schijf, daar kan geen windows longhorn tegen op! :wink:
 • Een groot voordeel van ntfs is dat fat32 bijv. maar 2/4 GB bestanden kan maken terwijl ntfs veel grotere bestanden kan maken. Zulke grote bestanden zijn nodig bij bijv. videocapture. Bovendien ondersteunt ntfs geloof ik ook encryptie. Groot nadeel is het beschrijven van ntfs onder linux en *bsd.
 • [quote:3be0d24f5e="mastergeek"]Maar wat is het probleem om NTFS te gebruiken???[/quote:3be0d24f5e]
  Het gaat mij niet om de NTFS dat zal heus wel beter zijn, maar in principe kan je terra schijven
  formateren met FAT 32 maar soms dus niet.
  Mijn vraag; waarom worden we niet gewaarschuwd?
  Ik heb 3 computerbladen, ik heb er nooit wat erover gelezen.
  Ik heb me blauw betaald aan Microsoft, ze geven niet thuis.
  Waarom brengen ze niet gewoon een opstart disk uit waarmee je een grote schijf
  op een fatsoenlijke manier FAT32 kan partitioneren?
  Ik heb het idee dat NTFS in mijn strot wordt geduwd.
  Ik betaal niet veel geld om een gecrashde harde schijf te krijgen zodat ik mijn gegevens
  in 1 klap kwijt ben.

  Jack Marotick
 • wat dat betreft ga ik voorlopig niet hoger dan 120GIG een zooitje IDE kaarten er in en dan kom ik ook wel aan me terrabite :wink: wil je dan echt een grote HD? dan zou ik eens gaan kijken wat ze in hollywood gebruiken! :D daar werken ze ook met een videokaartje van een slordige 25 mile! dus ik neem aan dat er echt wel HD's zijn die zegmaar oncrashbaar zijn… zou toch zonde zijn als de matrix 3 volledig gecrashed zou zijn? :) dat zou een paar slordige miljoenen gaan kosten :o maar ale.. wij zijn maar gewone mensen dus laten we ook maar gewoon doen dan :lol:
 • NTFS of niet: dit is eigen aan alle versies van Windows lager dan XP met SP1: als je je harde schijf die groter is dan 137 GB geformatteerd hebt -al dan niet gepartitioneerd in meerdere delen- zonder de registersleutel LargeDiskEnable=1 aan te zetten (48bit aanzetten), zodat het gedeelte hoger dan 137 GB juist wordt aangesproken, want anders heeft dit catastrofale gevolgen voor de hogere regionen.

  Sla de volgende tekst op als [b:c95ae38a18]48bitLba.inf[/b:c95ae38a18]:

  [b:c95ae38a18][version]
  signature="$CHICAGO$"
  SetupClass=BASE


  [DefaultInstall]
  AddReg=48bitlba.Add.Reg

  [48bitlba.Add.Reg]
  HKLM,"System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters","EnableBigLba",0x10001,1[/b:c95ae38a18]  Als je een versie van Windows 2000 of WXP zonder SP1 of 2 geinstalleerd hebt, EERST deze registersleutel installeren voordat je het gedeelte boven de 137 GB gaat partitioneren en/of formatteren, anders ga je dataverlies hebben !!! Na installatie het systeem onmiddellijk heropstarten voordat je schijftoegang initialiseert voor de hogere regionen om de registerveranderingen te activeren. Hierna moeten schrijf/formatteer/partioneerproblemen opgelost zijn.

  Voor grote partities is NTFS te prefereren boven FAT32 zoals eerder is aangegeven ook met het voorbeeld van de videocapturebestanden.
 • Dus als je een gewone versie van XP hebt geinstalleerd en daarna SP1 en/of SP2 hebt geinstalleerd heb je dit probleem niet? Of moet je dit altijd aanpassen als je van de gewone XP hebt geinstalleerd? En NTFS of FAT32 maakt dus niet uit? Dit zou Microsoft toch makkelijk kunnen oplossen via Windows update!! :roll:
 • [quote:e6a22a07c6="Nelson Lau"]Sla de volgende tekst op als [b:e6a22a07c6]48bitLba.inf[/b:e6a22a07c6]:

  [/quote:e6a22a07c6]

  waar zet ik dat bestand neer?
 • Maakt niet uit waar: je moet enkel maar rechtsklikken op het bestand in windows verkenner en dan kiezen voor installeren en dan wordt de data automatisch in het register ingebouwd. Wel natuurlijk onmiddellijk daarna heropstarten.
 • [quote:11bdbf640b="tomvdlee"]Dus als je een gewone versie van XP hebt geinstalleerd en daarna SP1 en/of SP2 hebt geinstalleerd heb je dit probleem niet? Of moet je dit altijd aanpassen als je van de gewone XP hebt geinstalleerd? En NTFS of FAT32 maakt dus niet uit? Dit zou Microsoft toch makkelijk kunnen oplossen via Windows update!! :roll:[/quote:11bdbf640b]

  Dat klopt als je snel na installatie van Windows XP zonder SP SP1 of SP2 installeert moet dit probleem de wereld uit zijn. Probleem is dat als je deze 48bit patch niet installeert en je hebt een relatief kleine harde schijf (dus kleiner dan die 137 GB) dat je er niks van merkt, tenzij je bijvoorbeeld een 200 GB externe harde schijf eraan hangt en je wilt er naar toe schrijven: Windows ziet gewoon dat er 200 GB erop zit, totdat je probeert er naar toe schrijven en dan vooral naar het fysieke gedeelte boven die 137 GB: de gevolgen zijn catastrofaal, want de bestaande toewijzingstabel op die externe schijf wordt dan "gecorrigeerd" door jouw versie van Windows zonder ondersteuning van 48 bit allocatie met als gevolg een corrupte harde schijf waarbij directories/bestanden gewoon zijn verdwenen…… :o
 • [quote:be04f63154="Nelson Lau"]Als je een versie van Windows 2000 of WXP zonder SP1 of 2 geinstalleerd hebt, EERST deze registersleutel installeren voordat je het gedeelte boven de 137 GB gaat partitioneren en/of formatteren, anders ga je dataverlies hebben !!! Na installatie het systeem onmiddellijk heropstarten voordat je schijftoegang initialiseert voor de hogere regionen om de registerveranderingen te activeren. Hierna moeten schrijf/formatteer/partioneerproblemen opgelost zijn.[/quote:be04f63154]

  kan ik dit bestandje ook instaleren als er al patities zijn gemaakt en er staat al info op de partities?
 • Ja dat kan, geen probleem maar beter laat dan nooit, wel nadien misschien een extra checkdisk doen op elke partitie.
 • enig idee waar hij het in het register zet? ik wil controleren of het gelukt is, maar met zoek kan hij niets vinden.
 • Dit zou best kunnen zijn omdat xp ntfs gebruikt.
 • Een handig programmaatje voor het controleren en activeren van "48 bit enabling" voor WIN 2000 en XP is de EnableBigLba Tool die je kunt ophalen van http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.