Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Grote harde schijven en de 128GB/137GB grens

Anoniem
None
30 antwoorden
 • Deze sticky is geschreven door a.tip (http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=28303) die we bedanken voor zijn werk.
  Op- of aanmerkingen kun je hieronder kwijt. Let wel, als we het niet interessant vinden of het is al verwerkt in de sticky, dan wordt je opmerking verwijderd. Vragen en discussies kun je beter in een apart topic starten.
  ————————————————
  [b:4b9fddf037]Grote harde schijven en de 128GB/137GB grens[/b:4b9fddf037]

  Je hebt net zo'n mooie grote harde schijf gekocht, in je computer erbij gezet, opgestart en wat zie je in de verkenner: geen tweede schijf! Nou ja, hij moet nog van partities voorzien en geformatteerd worden. Dus ga je naar schijfbeheer. Helaas niets te vinden of een capaciteit die niet klopt.
  Lees dan verder.

  [b:4b9fddf037]I. Achtergrond[/b:4b9fddf037]

  Eerst even een korte uitleg waarom we het hierboven over zowel 128GB als 137GB hebben. Dit komt doordat fabrikanten van harde schijven rekenen met 1000-tallen. Ze rekenen een GB als 1000MB en ga zo maar door. Overigens is dit de enige juiste redenatie als het om opslagcapaciteit gaat. Veel computergebruikers rekenen echter met een GB als 1024MB enzovoort. Dan krijg je het verschil dat 128GB volgens de 1024-methode gelijk staat aan 137GB volgens de 1000-methode. Hieronder zullen we het alleen over de 137GB-grens hebben om de tekst wat leesbaarder te houden.

  In een beperkt aantal jaren is de capaciteit van harde schijven dramatisch toegenomen. Een 160-200GB schijf is nu gangbaar en heeft de gunstigste prijs per GB. Dit heeft gevolgen voor het BIOS en het systeem en kan problemen geven met het herkennen en gebruiken van zo'n schijf, met name in bestaande installaties.
  De oorzaak is dat voor schijven groter dan 137 GB de gebruikelijke 28 bit adressering niet langer volstaat en dat op 48 bit adressering is overgestapt. Dit laat gigantisch grote schijven toe maar huidige systeembeperkingen leggen de grens op 2048 GB omdat ze 32 bit adressering gebruiken.
  Hieronder een aantal opmerkingen en verwijzingen betreffende deze problemen bij Windows installaties.

  [b:4b9fddf037]II. Begrippen en geheugensteuntjes[/b:4b9fddf037]

  1) Nieuwe schijven moeten geinitialiseerd en geformatteerd worden voordat ze in de Verkenner te zien en te gebruiken zijn.

  2) Grote harde schijf: Harde schijf met capaciteit >137GB.

  3) Partities: Er kunnen per schijf maximaal 4 primaire partities aangemaakt worden of 3 primaire en een uitgebreide partitie. Doorgaans, als je geen multiboot (meer systemen waaruit je kunt kiezen bij opstarten) configuratie wilt, maak je één primaire en één uitgebreide partitie aan en zet je het systeem op de primaire. Binnen de uitgebreide partitie kun je naar behoefte een flink aantal zg. logische partities aanmaken. In Windows verkenner zien al die partities er overigens hetzelfde uit. Mocht je plannen hebben later nog een tweede systeem er op te zetten, maak dan twee voldoende grote primaire partities en een uitgebreide partitie aan en laat de tweede primaire voorlopig leeg. Reken voor WIN 2000 en XP op zo'n 6-10GB en voor WIN 98 op ca. 2GB. Het een en ander hangt er van af hoeveel je verder wilt installeren maar met zo'n grote schijf hoef je niet bekrompen te zijn.

  4) Vanuit Windows (2000, XP) partities aanmaken en formatteren:
  Inloggen als beheerder (administrator). Ga naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Systeembeheer, Computerbeheer, Opslag, Schijfbeheer. Dan verschijnt er rechts een overzichtje van de aanwezige harde schijven en CD-DVD apparaten.. Bij de eerste harde schijf zijn er rechts partities aangegeven (op één staat immers je Windows systeem), bij een tweede, nieuwe schijf is alles nog leeg. Rechts klik in het veld naast de lege schijf. Dan krijg je de mogelijkheden voor het in gebruik nemen van de schijf, het aanmaken van partities etc. Maak standaardschijven aan, dynamische zijn voor de specialisten. Onder Help, Schijfbeheer, Procedure, Schijven beheren, vind je onder “Nieuwe schijven initialiseren” en “Standaard volumes beheren” meer informatie.

  5) Windows rekent (onterecht) met 1GB=2^30= 1073741824 bytes. Harde schijf fabrikanten stellen 1GB gelijk aan 1000000000 (een miljard) bytes, zodat 137GB bij een fabrikant overeenkomt met 128GB in Windows. Eigenlijk zou het in Windows GiB (Gibibyte) moeten heten.

  6) Controle van de aanwezigheid van een schijf in de BIOS. Bij het opstarten van de computer worden de herkende schijven op je scherm aangegeven. Dit gaat heel snel, dus goed opletten. Anders nog eens opstarten. Het kan ook anders door in de BIOS te gaan. Del (soms iets anders, zie je documentatie) indrukken bij opstarten. Hoe het verder gaat hangt van de BIOS af. Raadpleeg je moederbord handleiding.


  [b:4b9fddf037]III. Kort historisch overzicht[/b:4b9fddf037]

  Een aantal jaren terug, in het Windows 98 tijdperk, was het vaak de BIOS die tekort schoot. Die ondersteunde toen vaak alleen harde schijven met een capaciteit van slechts enkele GB. Dat werd opgelost met een BIOS update en, als dat niet ging, met een zg. “drive overlay”, een extra stukje BIOS aan het begin van de harde schijf (bv. EZ-BIOS van oa. Maxtor).
  Het systeem was toen niet het probleem, WIN98 kan schijven tot 137 GB aan maar er zijn wel limieten aan de grootte van partities. Oorspronkelijk was dit ook zo bij WIN 2000 en XP. Maar dat is later verholpen in servicepacks. Toch treden er ook hier met regelmaat problemen op, zoek maar eens in dit forum of met Google met trefwoord 137GB of 200GB.
  Met de komst van grote harde schijven is trouwens het probleem van tekort schietende BIOS ondersteuning weer aan de orde.


  [b:4b9fddf037]IV. Limieten aan schijven en partities[/b:4b9fddf037]

  Zoals gezegd kent WIN 98 een grens van 137 GB voor de schijfgrootte. Er bestaat een patch (http://members.aol.com
  loew1/
  ) maar over de betrouwbare werking hiervan valt niet veel te vinden. Anderzijds wordt echter gerapporteerd dat in safe mode WIN 98 wel partities op grote schijven (er is sprake van een 250 GB schijf) ziet en ook bestanden hiernaar en hiervan gecopieerd kunnen worden.
  Harde schijf fabrikanten (Maxtor, WD, Seagate, Hitachi) raden voor WIN 98 het gebruik van een geschikte harde schijf controllerkaart aan. Ondersteund worden WIN 98 SE (second edition) en WIN ME. Verdere informatie is bv. te vinden op de websites van de fabrikanten, zoals Maxtor (die zelf die kaartjes verkoopt), WD en Hitachi.
  Intel vermeldt dat de Intel “Application Accelerator” ook gebruikt kan worden onder WIN 98 bij aanwezigheid van bepaalde Intel chipsets om grote harde schijven toegankelijk te maken.

  Bij WIN 2000 en XP was er aanvankelijk ook een 137GB begrenzing maar daar is in latere servicepacks, vanaf SP1 in WIN XP en SP3 in WIN 2000, in voorzien. Bij WIN 2000 blijft echter een eenvoudige registeraanpassing nodig. Dat kan direct (met kans op fouten, eerst een backup maken), zie Microsoft KB 305098, maar er zijn ook kleine toepassingen die dit voor je doen zoals Maxtor, big_drive_enabler.exe, op te halen van www.maxtor.com bij de downloads, of met EnableBigLba tool van http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm.
  De EnableBigLba tool is ook handig om te zien of de registeraanpassing al dan niet aanwezig is. Op de 48-bit LBA.com website is overigens nog veel meer informatie te vinden.

  Een andere methode werkt bij sommige Intel chipsets. Hiervoor heeft Intel de zg. “Application Accelerator”, zie http://support.intel.com/support/chipsets/iaa/sb/CS-009299.htm. Andere chipset fabrikanten (oa. VIA) hebben vergelijkbare utilities.
  Dit alles speelt ook bij XP zonder geinstalleerde servicepacks (KB 303013). Hier zijn er in de literatuur tegenstrijdige beweringen te vinden. Soms wordt gezegd dat ook met sp1 de registeraanpassing nodig is. De EnableBigLba tool geeft informatie hoe het zit en maakt, indien nodig, de aanpassing.


  [b:4b9fddf037]V. Hoe te beginnen bij een nieuwe installatie[/b:4b9fddf037]

  Er dient zich nu een curieus probleem aan van het kip en ei genre. Stel, je wilt een nieuwe Windows installatie op een partitie op zo'n grote schijf zetten. Maar de oorspronkelijke installatie CD's voorzien nog niet in support hiervoor. Dus kun je geen partities aanmaken. Er zijn een aantal oplossingen hiervoor. Hierbij nemen we aan dat de BIOS grote schijven ondersteunt, dwz. als de schijf op een ATA controller wordt aangesloten, wordt deze herkend in de BIOS.

  1) Tegenwoordig worden de installatie CD's voor WIN 2000 en XP “geslipstreamed” met de juiste servicepacks zodat dit probleem niet meer speelt. Zelf heb ik daar geen ervaring mee maar ik vraag me af hoe ze dat doen omdat in de eerste fase, het aanmaken van partities, de ondersteuning van 48 bit adressering, al speelt.

  2) Utilities (gratis op te halen) zoals Maxblast van Maxtor en Data Lifeguard van WD maken het mogelijk vanaf een opstartflop partities op de harde schijf aan te maken. Informatie is te vinden op de websites van schijffabrikanten. Voor WD bv., zie http://wdc.custhelp.com, ID 1086, 1089, 1093. Dit geeft een indruk hoe het iha. gaat. En voor Seagate, Diskwizard, http://www.seagate.com/support/disc/drivers/discwiz.html.

  3) Een andere manier is het gebruik van een partitie manager zoals Partition Magic (PM). Versie 8 hiervan staat op een bootable CD en hiermee opgestart kun je nu je partities aanmaken en formatteren. Bij eerdere versies, waarvan de CD niet bootable is, kun je dit ook doen van de twee PM boot floppies maar die moet je eerst aanmaken vanuit een ergens geinstalleerde PM. Hier is er een 80 GB restrictie per partitie, die er bij versie 8 niet meer is.
  Waarschuwing: Als je met PM een partitie met NTFS formatteert dan is die, in ieder geval bij eerdere PM versies, niet geschikt voor WIN 2000 en XP. Maar iha. vraagt het installatieprogramma van het systeem of die partitie opnieuw geformatteerd moet worden en als je dat laat doen wordt de zaak gerepareerd (of je maakt de partitie aan zonder te formatteren).

  4) Verder is het mogelijk, maar wel wat omslachtiger, de lege schijf als “slave” in een bestaande computer te hangen, die wel met grote schijven overweg kan, en daar de partities aan te maken. Als de systeem partitie er eenmaal is kun je hem terug zetten, Windows er opzetten, servicepacks en, bij WIN 2000, het register aanpassen, waarna je vanuit Windows de andere partities kunt aanmaken.

  5) Zelf heb ik dat wel eens iets anders aangepakt. Het bleek bij installatie dat het installatieprogramma de schijf wel zag maar als 137GB (128GB binair) groot. Toen heb ik gewoon een 10GB systeem partitie aangemaakt, WIN 2000 er op gezet, servicepacks geinstalleerd, etc., en daarna de overige partities vanuit Windows er op gezet. Naderhand vond ik een dergelijke methode bij Hitachi voor Windows XP. In de literatuur wordt echter opgemerkt dat niet altijd een ingekrompen versie van de schijf wordt gezien en dan werkt dit natuurlijk niet.

  Er zijn ook beperkingen mbt. tot de positie en grootte van systeem partities. Nu zal een zinnig mens een systeem partitie niet groter dan nodig maken, zeg 10GB voor WIN 2000 en XP, wat al aan de ruime kant is. Voordelen zijn dat een backup (bv. met Norton Ghost) van de systeem partitie dan nog redelijk klein blijft en verder dat defragmenteren niet al te lang duurt.

  Bij een multibootconfiguratie is er bovendien soms een grens, gerekend van het begin van de schijf, waar een systeem partitie moet staan. Bv. een DOS systeem altijd als eerste en daarna WIN 98, WIN 2000/XP, etc.
  Een andere kwestie is dat WIN 2000 geen grote FAT32 partities kan aanmaken, de grens is 32GB. Maar het systeem kan er wel mee overweg. Ik heb, zonder problemen, een 200GB schijf in gebruik met twee, met PM aangemaakte, 80GB FAT32 partities er op (FAT32 met het oog op compabiliteit met een ook aanwezig WIN 98 systeem in een multiple boot scenario). Het schijnt wel zo te zijn dat WIN 2000 zich niet laat installeren op een FAT32 partitie groter dan 32GB.


  [b:4b9fddf037]VI. De praktijk[/b:4b9fddf037]

  Ga eerst na of de BIOS de grote harde schijf herkent en de capaciteit juist aangeeft. Zorg ervoor dat je tevoren opstartfloppies met Maxblast of het voor jouw merk schijf relevante schijf installatie programma hebt gemaakt. Een alternatief hiervoor is bv. PM.

  WIN XP

  1) Je wilt aan een bestaande WIN XP installatie een grote schijf toevoegen voor data opslag ed. en de BIOS kan overweg met grote harde schijven.
  Voorzie WIN XP van sp1 (of sp2 als je dat aandurft) en hang de schijf er in als slave. Ga na of de schijf in de BIOS herkend wordt. Dan kun je vanuit Windows de partities op de nieuwe schijf aanmaken en formatteren en is de schijf gebruiksklaar. Is er een probleem, controleer dan met de EnableBigLba tool of “48 bit enabling” geactiveerd is en doe dat zonodig.

  2) Je wilt de nieuwe schijf in een bestaande computer in gebruik nemen en het systeem hierop overzetten. Schijffabrikanten hebben vaak utilities beschikbaar om de inhoud van een bestaande schijf op een nieuwe over te zetten. Zie voor WD, http://wdc.custhelp.com ID 1095, 1151. Voor Maxtor gaat het met Maxblast, instructies in http://www.maxtor.com/en/documentation/installation_guides/ata_installation_guide.pdf. Wat er precies gebeurt met de overblijvende ruimte als de nieuwe schijf groter is dan de oorspronkelijke weet ik niet.
  Ook partition managers hebben soms zo'n mogelijkheid. Zelf heb ik dit nooit gedaan maar het idee is te werk te gaan als onder 1), de zaak overzetten vanaf flop, de eerste schijf er uit en de tweede als master configureren (jumpers omzetten) en opnieuw opstarten en duimen dat het werkt. Dan kun je de eerste schijf als slave configureren, terugzetten, Windows er af halen (bv. de systeempartitie op deze schijf opnieuw formatteren vanuit Windows) en de schijf verder gebruiken voor extra opslag.

  Nog eenvoudiger is, omdat het overzetten toch van een opstartflop gebeurt, de nieuwe schijf meteen als master en de oude als slave in te stellen. Volgens een bijdrage in http://www.pcguide.com/vb/showthread.php?p=209545#post209545
  wordt dan de systeempartitie op de nieuwe schijf door de gebruikte software meteen actief gezet:
  Het is in het algemeen verstandig ivm. mogelijke opstartproblemen, vooraf voor WIN 2000 of XP een opstartflop te maken. Formatteer de flop vanuit de gebruikte Windows (belangrijk) en zet daar de volgende bestanden uit C op (verborgen bestanden, dus eerst zichtbaar maken):
  boot.ini
  ntdetect.com
  ntldr

  De computer begint hiermee en wordt dan doorverwezen naar de Windows folder in C. Opstartproblemen hebben meestal te maken met een verkeerde regel in het boot.ini bestand in C. Maar dat wordt nu niet gebruikt en, vooropgesteld dat je een tweede computer bij de hand hebt, pas je het boot.ini bestand op de flop gemakkelijk aan. Als het opstarten is gelukt, kun je de boot.ini in C aanpassen. Voor meer over boot.ini, zoek in dit forum met de term boot.ini.

  3) Van scratch beginnen. Je moet op de een of andere manier ten minste een partitie aanmaken waar je systeem op komt. Zie het kip en ei probleem hierboven. Dan gaat alles verder als gebruikelijk.

  WIN 2000
  Alles als onder XP maar je moet je register ook aanpassen voor 48 bit adresseren als hierboven besproken.

  WIN 98 (SE), WIN ME
  Bij gebruik van een controller kaart als boven genoemd, is de directe installatie van WIN 98 op een nieuwe schijf tamelijk ingewikkeld. Vereiste is dat de computer BIOS het toestaat via deze kaart op te starten, zie bv. bij WD, http://wdc.custhelp.com, ID 1085, 1092. Het in gebruik nemen als een tweede schijf is eenvoudig en wordt meestal behandeld in de gebruiksaanwijzing. Anders even op de website van de fabrikant van de kaart kijken.


  [b:4b9fddf037]VII. Oude BIOS[/b:4b9fddf037]

  Als je BIOS geen grote schijven ondersteunt, zijn er een drietal mogelijkheden om hier iets aan te doen.

  1) Een BIOS upgrade.
  Iha. hebben moederbord fabrikanten upgrades beschikbaar voor de BIOS. Indien zo'n upgrade volgens de fabrikant grote schijven ondersteunt, kun je deze methode gebruiken. Echter, het upgraden kan mis gaan en dan heb je een probleem.

  2) Een drive overlay.
  Aan deze methode kleven nogal wat bezwaren, zie http://www.pcguide.com
  ef/hdd/bios/over_DDO.htm
  .
  Enige voorbeelden:
  Stel je hebt EZ_BIOS op je computer gezet om toegang tot grote schijven te krijgen. Een belangrijk punt is dan dat als van een flop wordt opgestart, eerst de EZ-BIOS moest opstarten en dan pas de flop. Als je dit verkeerd doet, raakt de EZ-BIOS in de war en is je schijf onzichtbaar geworden. Dat is wel te repareren met het EZ-BIOS installatieprogramma maar een prettig idee is dit niet.

  Zo'n fout is gemakkelijk gemaakt. Je wilt bv. een backup maken van je systeem partitie met Norton Ghost, die je van een flop opstart. Je zoekt de flop , stopt die vast in je computer en start op. Prompt gaat de zaak mis. Of erger, je komt iemand helpen met het maken van een backup, stopt de Ghost flop er in en start op. Nu blijkt dat er een overlay was geinstalleerd en je kunt niet meer achterhalen van welke fabrikant en welke versie.

  Overigens, Compaq computers hadden zo ongeveer de hele BIOS op de harde schijf staan maar daar had je dit probleem niet.
  Verder is de overlay optie specifiek voor het fabrikaat harde schijf. Bv. bij installatie met Maxblast moet er volgens Maxtor ten minste één Maxtor schijf aanwezig zijn. Andere fabrikanten hebben vergelijkbare utilities (WD: Data Lifeguard, Seagate: Disk wizard).
  Ten slotte kun je de schijf met overlay niet zonder meer in een andere computer zetten, eerst moet de overlay gedeinstalleerd worden.

  3) Een PCI controller kaart.
  Harde schijf fabrikanten raden tegenwoordig de controllerkaart methode aan. Zo'n moderne kaart voorziet in twee dingen. Hij heeft een eigen BIOS die niet de beperkingen van de computer BIOS heeft en de meegeleverde driver geeft 48 bit systeem ondersteuning voor harde schijven groter dan 137GB. Zolang er geen systeem op een partitie van zo'n schijf hoeft te worden gezet, geeft dit weinig problemen. Maar als het de bedoeling is het systeem op de schijf te zetten, moet de computer BIOS het hiervan opstarten ondersteunen, wat niet altijd het geval hoeft te zijn.

  Een nadeel is dat bij het opstarten van de computer de BIOS op de kaart ook moet worden opgestart, de hardware moet worden gescand, etc., wat het opstarten trager maakt.


  [b:4b9fddf037]VIII. Drive letters[/b:4b9fddf037]

  Als je in de Windows verkenner kijkt zie je altijd de floppie drive als eerste met drive letter A. Dan komt de systeem partitie met letter C en dan volgt de rest. Die rest is niet erg logisch en hangt van de installatievolgorde af, bv. als je eerst CDROM's er in zet en dan een tweede harde schijf. Maar bij WIN 2000 en XP is het eenvoudig orde in deze chaos te scheppen. Ga weer naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Systeembeheer, Computerbeheer, Opslag, Schijfbeheer. Als je dan rechts op een partitie of CDROM drive klikt is er de optie de drive letter te veranderen. Begin met voor de CDROM drive letters hoge, nog niet gebruikte letters te kiezen, bv. M, N, etc. Dan hangt het van je persoonlijke voorkeur af. Als je op D bv. de volgende partitie van je eerste schijf wilt hebben en daar staat er nu een van de tweede schijf, verander dan de letter van de tweede schijf in een hoge nog niet gebruikte. Dan komt D vrij voor de tweede partitie van de eerste schijf. Zo kun je doorgaan tot je een bevredigende volgorde hebt gekregen, bv. C, D, E voor de opvolgende partities van de eerste schijf, daarna F, G, H voor de opvolgende partities van de tweede schijf en daarna de CDROM's etc.

  Het systeem is niet volmaakt want als je een externe harddrive aankoppelt dan krijgt die soms automatisch drive letters voorbij die van de CDROM's. Ook kunnen snelkoppelingen de mist in gaan, dwz. niet meer kloppen na verandering van de drive letters. Als je al je programma's op de C-partitie hebt staan is dat geen probleem maar als je die op een tweede partitie van je eerste schijf hebt en je verandert de drive letter dan gaat het mis.


  [b:4b9fddf037]IX. Backups en data veilig stellen[/b:4b9fddf037]

  Als je een tweede schijf erbij hebt gezet of daar het systeem op hebt overgezet is het gebruik blijven maken van twee schijven een goed idee want dan kun je een backup van je systeem op de andere schijf zetten. Mocht je systeemschijf stuk gaan, dan heb je in ieder geval een backup van je documenten, e-mail, etc.

  Het wordt in de toekomst toch een probleem als je zo'n grote schijf vol zet met zaken die je duurzaam wilt bewaren. Zelfs op DVD sla je niet zomaar 200GB aan data op.

  Twee 200GB schijven in raid1 (parallel) configuratie lijkt dan wel aantrekkelijk. Maar bij sommige crashes worden de data op beide schijven gecorrumpeerd en schiet je daar niets mee op. Beter lijkt mij, als je die hebt, een tweede 200GB schijf in een tweede computer, verbonden met een ethernet crosskabel en daar copieen naar over zetten. Dan kan de bliksem in de eerste computer slaan en heb je je gegevens toch nog gered. Als door die bliksem je huis in brand vliegt, houdt alles op. Tenzij je, trouwens een alternatief voor als je geen tweede computer hebt, een externe harde schijf gebruikt voor backups en die ergens anders bewaart. Tot zover de amateuroplossingen voor het veilig stellen van data.


  [b:4b9fddf037]X. Sata schijven[/b:4b9fddf037]

  In het algemeen worden Sata schijven toegepast in combinatie met recente BIOS'en, die geen problemen hebben met de 137GB grens. Het volstaat dus bij WIN 2000 en XP te werk te gaan als onder VI. Maar met een systeem overzetten kunnen er problemen zijn ivm. met Sata drivers.


  [b:4b9fddf037]XI. Een grote harde schijf in een tweede computer in een netwerk[/b:4b9fddf037]

  Indien beide systemen van het WIN 2000 of XP type zijn, dan zijn er geen problemen gedeelde partities te zien vanuit de andere computer als ze beide aangepast zijn als boven beschreven.


  [b:4b9fddf037]XII. Verwijzingen[/b:4b9fddf037]

  Informatie over 48 bit adressering:
  http://www.48bitlba.com/index.htm, http://www.48bitlba.com/faq.htm, http://www.md4pc.com/questions/58.htm
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;303013
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;305098

  Partities:
  http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_types.html#toc2

  BIOS en OS beperkingen voor grote harde schijven:
  http://www.geocities.com/thestarman3/asm/mbr/Limits.htm

  Drive overlays:
  Harde schijf fabrikanten
  http://www.pcguide.com
  ef/hdd/bios/over_DDO.htm


  WIN98 patch:
  http://members.aol.com
  loew1/


  Controller cards en harde schijf fabrikanten
  http://www.pcguide.com
  ef/hdd/bios/over.htm


  Intel application accelerator: http://support.intel.com/support/chipsets/iaa/sb/CS-009299.htm

  Harde schijf fabrikanten:
  1) Western Digital (WD): Gebruik de zoekfunctie in http://wdc.custhelp.com
  2) Maxtor: http://maxtor.custhelp.com/cgi-bin/maxtor.cfg/php/enduser/home.php
  documentatie Maxblast:
  http://www.maxtor.com/en/documentation/installation_guides/ata_installation_guide.pdf
  3) Hitachi: http://www.hitachigst.com/hdd/support/qcheck.htm#a10
  4) Seagate: http://www.seagate.com/support/disc/utils.html
  Disk wizard: http://www.seagate.com/support/disc/drivers/discwiz.html
 • Een goede uiteenzetting, niets op aan te merken. Maar verdient het misschien aanbeveling om een en ander nog wat uit te breiden?
  Ik bedoel dat er zo hier en daar ook nog een paar andere limieten bestaan waar mensen af en toe tegenaan lopen. B.v. voor FAT 16 en FAT 32 i.c.m. verschillende OS.

  Zelf liep ik onlangs tegen zo'n grens aan met een externe HD van 80 GB in combinatie met Windows ME. Ik verwachtte deze gemakkelijk extern te kunnen partitioneren resp. formateren. Kwam er toen achter dat op deze manier maar één partitie kon worden aangemaakt, van slechts 32 GB. Heb het opgelost door hem tijdelijk even in de PC te hangen in de plaats van de reeds bestaande tweede HD. Daar liet hij zich probleemloos benaderen op z'n volledige capaciteit. Extern werd hij vervolgens ook correct herkend.

  Dit is maar een voorbeeld, maar ik zie toch wel regelmatig vragen in dit forum die gaan over eerdere grenzen, zowel betrekking hebbende op de BIOS als op het OS.

  Jan
 • Ik kan me nog de 512 MB grens herrinneren. Nu beschik ik over 120 GB. Dan praat ik over krap 10 jaar!

  48-bits LBA is slechts een tijdelijke oplossing. Over 10 jaar zitten we ver over de 2 TB heen. Ik denk dat de toekomst van platters en koppen onzeker is. Kleiner dan een bit per atoom kunnen we niet. Het enigste probleem dat voorlopig nog een probleem blijft, is snelheid en zoektijd.

  Hoe wenselijk zou het zijn om een 2 TB Harddisk binnen 15 minuten te kunnen formatteren of te kunnen controleren op slechte sectoren. Met 70 MB/s of minder (huidige snelheid) schiet het niet echt op.

  Bekijk de laadtijden van een modern DVD spel. Die zijn té lang.

  Het wordt ernstig tijd dat fabriekanten zich moeten gaan richten op de snelheid en niet op grootte. 400 GB is voorlopig echt wel genoeg. Anders gebruik men maar stripe.
 • Kort geleden, zie http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=145769, gaf Gerben nog een interessante link naar een website over "barriers":
  http://www.dewassoc.com/kbase/hard_drives/hard_drive_size_barriers.htm
 • Geld dit bij een bepaald OS? dus Windows 3.xx ofzo?
 • [quote:dd044de726="Sander1337"]Geld dit bij een bepaald OS? dus Windows 3.xx ofzo?[/quote:dd044de726]Ook bij XP moet je dacht ik minimaal sp1 hebben voor grotere schijven.
 • Ik heb nog een kleine aanvulling hierbij. Bij een verse windowsinstallatie doet windows een chkdsk op de geinstalleerde schijven. Als deze windowscd nog geen LBA48-support heeft kan chkdsk de clusters boven de 137GB niet bereiken. Resultaat: alle data boven de 137GB-grens wordt uit de filetables geschrapt en is dus niet meer bereikbaar. [i:7c157cb872]Koppel grote harde schijven met data er op dus /altijd/ los als je windows installeert, zelfs als je dat op een andere schijf doet![/i:7c157cb872]
 • [quote:acec4db657]5) Windows rekent (onterecht) met 1GB=2^30= 1073741824 bytes. Harde schijf fabrikanten stellen 1GB gelijk aan 1000000000 (een miljard) bytes, zodat 137GB bij een fabrikant overeenkomt met 128GB in Windows. Eigenlijk zou het in Windows GiB (Gibibyte) moeten heten.
  [/quote:acec4db657]
  Dan rekent elk OS dit verkeerd uit.
  Helaas gebruiken ze de kreet "Gibibyte" wat de zaak alleen maar verwarrender maakt.
  OS'en gebruiken altijd 1024 (2^10) als grondtal voor het rekenen met Kilo-, Mega-, Giga-, Tera-, Peta- en Exabytes.
  Dus eigenlijk doen de fabrikanten het verkeerd!
 • Nog een verdere opmerking over GB, gibi etc.
  Bij de eerste digitale computers werd gebruik gemaakt van zg. flipflops, electronische schakelingen, die twee stationaire toestanden hadden, zeg 0 en 1.
  De eerste waren gemaakt van electronenbuizen, later werden het halfgeleiderschakelingen en daarna chips. Ik meen dat Fairchild de eerste fabrikant was, die daarmee op de markt kwam.
  Oa. gezien dit type hardware lag het voor de hand een binair stelsel te gebruiken, waarbij de eenheid, een logische 0 of 1, een bit, afgekort 'b', werd genoemd.
  Maar er was behoefte aan eenheden die wat meer bits bevatten (bv. bij 8-bits processing) en zo ontstond de byte, afgekort 'B'. Een byte is 2^3=8 bits. Vroeger zijn ook wel bytes van 5, 7 of 12 bits gebruikt. Zie:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Byte

  In het 10-tallig stelsel is een MB per definitie 10^6= 1 miljoen Bytes= 8 miljoen bits.
  De verwarring ontstaat door de 2-tallige benadering waarbij 1000 wordt vervangen door 2^10=1024. Dan zou 1 GB gelijk worden aan 1073741824, een fout van 7% en de fout wordt groter naarmate het aantal GB groter wordt. Vandaar de nieuwe notatie Gi voor
  2^30 = 1.073.741.824. Dit is echter nauwelijks aangeslagen.
  Zie voor verdere informatie:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelvouden_van_bytes
 • Mijn Western Digital 200Gbyte (199.989.919.744) externe harde schijf heeft (tot voor kort) nooit aansluitproblemen gegeven aan een oude 333Mhz IBM computer met Win98SE via een IEEE1394 card. Aansluiten en werkte zonder installatie van drivers op de volle capaciteit. Met een op de site van WD gedownloade installatie driver heb ik deze nooit op de USB poort kunnen aansluiten. Mobo vervangen door een PC chips mobo en aansluiten van de WD-HD (Win98SE) geeft steeds een blauw scherm. Werkt wel op WinME, die op een andere partitie staat.
  Op mijn laptop kan ik de WD-HD zowel op WinXP als op Win2000 aansluiten via de USB (2.0) poort. Geen installatie van drivers nodig.
  Dit wilde ik maar even melden. perloc
 • Ik had ook het probleem en mijn oplossing was: SP2 installeren!!! De pc zag maar 131GB van de 250GB.
  Heb ik een partitie aangemaakt tijdens de windowsXP installatie van 20GB, en windows geinstalleerd.
  Vervolgens SP2 geinstalleerd (Service Pack 2, en kunnen je downloaden via de microsoft site, of de cd-rom aanvragen).
  Dan ging ik naar START>CONFIGURATIUESCHERM>PRESTATIES EN ONDERHOUD>SYSTEEMBEHEER>COMPUTERBEHEER>LINKSE KOLOM MOET JE SCHIJVENBEHEER HEBBEN.

  Vervolgens kun je, de hardeschijf vooor de rest indelen, de 30GB voor windows is al gebruikt. Aanrader is om windows apart van de rest van je programma's te houden en andere data. Alleen de antivirus programma's en dergelijke kun je wel op de windows partitie droppen. En de rest kun je in meerdere partities verdelen.
 • [quote:f9623186d2="Doublestar"](…) Aanrader is om windows apart van de rest van je programma's te houden en andere data. Alleen de antivirus programma's en dergelijke kun je wel op de windows partitie droppen. En de rest kun je in meerdere partities verdelen.[/quote:f9623186d2]

  Dat is sowieso handig: ik ben momenteel een PIII-laptop aan het voorzien van programmatuur en heb alleen WindowsXP en wat andere programma's op de C:\-partitie gezet.

  Data, zoals opgeslagen bestanden en dergelijke, zet ik altijd op een aparte partitie (in het geval van die laptop op D:\). Mócht er dan iets misgaan met Windows en moet je een schone installatie doen, dan is je data niet verloren en kun je in principe gewoon weer aan de slag als je Windows opnieuw geïnstalleerd hebt. Het is natuurlijk eveneens handig om even een image van je Windows-installatie te maken als je 'm net geïnstalleerd hebt.

  Je zou de mensen de kost geven die alles op C:\ deponeren, geen virusscanner hebben draaien, hun computer laten 'ontploffen' en vervolgens al hun belangrijke data kwijt zijn :lol: !

  LB
 • ff een vraag: als je windows xp installeert op een pc waarin een harde schijf van 250gb zit herkent windows dan gewoon die 250gb gelijk?
 • [quote:db45f8ad58="steeldevil"]ff een vraag: als je windows xp installeert op een pc waarin een harde schijf van 250gb zit herkent windows dan gewoon die 250gb gelijk?[/quote:db45f8ad58]

  Als je een WinXP-versie installeert waar SP2 al meteen bij ingebakken zit moet hij 'm als het goed is meteen als een 250GB HDD zien.

  Mocht je een oudere WinXP-versie hebben, dan is het ophalen van de essentiele updates, waaronder SP2, de oplossing.

  LB
 • ik heb windows xp sp1 als ik dat op mn pc met 250gb harddisk zet herkent ie maar een gedeelte ofzo en na sp2 gedownload te hebben is alles weer goed ofzo hoe werkt dat???
 • Mijn hardeschijf is 160GB. In het begin vond ik het superveel mar een paar maanden verder realiseer ik me dat het niets is
 • ik moet eerlijk zeggen dat ik een superschijf helemaal geen succes vind. ik heb liever een stapel externe HD's van ca 160GIG dan 1 grote van 500GIG of zo. verder heb ik op te merken dat het wat overbodig is om de vershillende OSsen uiteen te zetten. althans alles minder dan XP lijkt mij. als je nog een pc hebt met winxxx dan lijkt me een HD van meer dan 120GIG een beetje erg overdreven…
 • "als je nog een pc hebt met winxxx dan lijkt me een HD van meer dan 120GIG een beetje erg overdreven…"
  Dat hangt er van af. Als je veel foto's, muziek oid. wilt opslaan, gaat dat ook prima onder een ouder systeem.
  Zelf draai ik onder Windows 2000, wat me veel beter bevalt dan XP want er zijn minder toeters en bellen en overbodige franje op je scherm. In mijn twee meest recente computers heb ik in elk 2 schijven van zo'n 200-250 GB.
 • Nog een paar aanvullingen.
  Ten eerste is er de gratis partitiemanager Gparted
  (http://gparted.sourceforge.net/)
  die ongeveer hetzelfde kan als partition Magic. Dit op Linux gebaseerde programma start je op vanaf een CD (een image is op te halen van bovengenoemde website.

  Verder is me gebleken dat zelfs bij een XP installatie met SP2 op de installatie CD er toch nog iets mis kan gaan met de 48 bit enabling.

  Ik kwam hierachter toen ik een 500 GB sata schijf voorzien van een enkele (primaire) FAT32 partitie niet kon zien in de verkenner onder XP prof, hoewel hij onder W2K op dezelde machine geen problemen gaf. Toen heb ik er eens naar gekeken onder XP met WD Datalifeguard for Windows en kreeg de melding dat 48 bit enabling maar gedeeltelijk beschikbaar was. Datalifeguard bood aan dit te verhelpen en dat heeft geholpen. Ik moest wel eerst mijn bootmanager (Bootmagic, die onder W2K geínstalleerd was) verwijderen.
 • mooi artikel

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.