Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harddisk vervangen, howto

Anoniem
Stimpson
12 antwoorden
 • Hey mensen,

  Ik wil binnenkort mijn harddisk vervangen, en op de nieuwe xp schoon installeren. En vervolgens de oude weer te gebruiken als backup en om gegevens die ik nodig heb van over te halen, maar dat is geen probleem.

  Nu heb ik ooit dit systeem waar ik nu op werk zelf compleet in elkaar gezet, lang geleden, maar dat ben het helemaal kwijt ;). Heeft iemand voor mij ergens een kleine handleiding/tips als het gaat om het installeren van de nieuwe hd? Vooral als het gaat om xp weer erop te installeren, thanks :).
 • Sluit je nieuwe harde schijf aan als master op de primary IDE. Start op van de Windows XP installatie CD. Volg de instructies. Eerst krijg je de mogelijkheid om de nieuwe harde schijf in te delen in verschillende partities en deze te formatteren. Wijst zich zelf. :)

  Je oude harde schijf sluit je dan aan als slave op de primary IDE. Deze kun je vanuit windows formatteren mocht je dat willen.
 • Thanks :).

  Zal de cdrom dan gelijk herkend worden als ik het systeem met de nieuwe hd erin opstart? Ik kan me herinneren dat ik daar vroeger ook altijd mee zat te dubben :-?.
 • [quote:01738b925f="Stimpson"]Thanks :).

  Zal de cdrom dan gelijk herkend worden als ik het systeem met de nieuwe hd erin opstart? Ik kan me herinneren dat ik daar vroeger ook altijd mee zat te dubben :-?.[/quote:01738b925f]Zorg dat de CD/DVD bovenaan staat in de BIOS bij opstart volgorde (Boot Sequence).
 • Ja, klinkt logish, thanks :).
 • De meeste harddiskfabrikanten hebben software op hun site waarmee dit heel "simpel" kan. Maxtor heeft bijvoorbeeld maxblast waarmee dit kan ( nog sneller danwindows ook)
  De ook aanwezige mogelijkheid om gegevens inclusief booten van oude naar nieuwe schijf over te brengen is ook wel prettig, maar omdat je opnieuw wilt installeren dus niet van belang.
  Zie voor maxtor http://www.maxtor.com/portal/site/Maxtor/menuitem.8db0c3d6932ced37294198b091346068/?channelpath=/en_us/Support/Software%20Downloads
  Andere fabrikanten hebben ook van dat spul maar die kun je zelf wel vinden.
  Deze stond nog bij bookmark omdat ik zel zo'n ding heb
 • Thanks. Ja ik zal zelf ook aan een Maxtor te denken, komt dus goed van pas.
 • zet wel je oude harde schijf er vanaf het begin al bij, en haal die helemaal leeg, anders krijg je een probleem met de boot-loader. (dit heb ik zelf ook wel is meegemaakt) je bent dan alles kwijt en je computer heb dan ook problemen met opstarten. dus eerst je oude schijf leeggooien en dan op de nieuwe xp installeren
 • Het was eigenlijk mijn bedoeling de oude harde schijf te gebruiken om alle benodigde gegevens weer over te halen. Wat voor soort problemen met de boot-loader bedoel je? Klink ernstig :(.

  Als je de nieuwe harde schijf als eerste boot gebruikt en daar xp opzet, is de oude harde schijf toch puur een tweede schijf (met toevallig xp geinstalleerd)? Ik kan het helemaal verkeerd hebben hoor :).
 • indien je toch aan een maxtor denkt,
  Download dan vast de software bij de schijfsoort die je wilt gaan gebruiken en lees de mogelijkheden vast door in de helpfiles die zij soms ook nog apart te downloaden. Zie voor keuze
  http://www.maxtor.com/portal/site/Maxtor/menuitem.8db0c3d6932ced37294198b091346068/?channelpath=/en_us/Support/Software%20Downloads
  en ga je bijv. voor ata schijven kijk op
  http://www.maxtor.com/portal/site/Maxtor/menuitem.3c67e325e0a6b1f6294198b091346068/?channelpath=/en_us/Support/Software%20Downloads/ATA%20Hard%20Drives&downloadID=58
  Kortom bestudeer de boel dan weet je wat je niet snapt :D
 • Ja bedankt, die had ik al doorgenomen ;).

  Het lijkt me verder geen probleem, alleen wat handbalroels zei is een beetje verontrustend. Het is niet de bedoeling dat de gegevens op de oude disk tijdens installatie van de nieuwe disk verloren gaan..

  Kan wel eerst daarvan weer een backup maken natuurlijk, maar toch ;).
 • op het moment dat je je tweede harde schijf neerzet en je heb je eerste al geinstalleerd gaat hij met de botloader lopen kloten, als je gewoon die tweede erin laat en de eerste erbij zet en dan xp installeeerd is er nix aan de hand. Doe je dit niet dan gaan die twee schijven met elkaar in conflict om de bootloader te krijgen en ben je daarna allebei de schijven met bestanden kwijt en moet je ze helemaal leeg gooien en opnieuw installere

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.