Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Slecht geluid uit systeemkast ....

Anoniem
jayday
11 antwoorden
 • Goeie avond mensen,

  Teneerste weet ik niet zeker of het hier in het goede topic staat. Zoniet, mijn excuses.

  Maar wat ik even graag wil weten. Uit mijn systeemkast (midden / boven) komen de laatste dagen vreemde geluiden. Toen ik hem vanavond opstarte en hij dus nog erg koud was klonk een zwaar gebrom. Momenteel bromt hij ook nog maar een stuk minder.

  Weet iemand waar dit aan kan liggen?
  (ik heb de kast niet open gehad voor stof, aangezien dit eens gigantisch is mislukt en ik alle data kwijt was doordat ik wat verkeerds had geraakt).

  Kan het de stof zijn? Of is het wat anders?
 • Dat zou idd kunnen, waarschijnlijk is het een fannetje wat te veel herrie maakt. Het enige wat je daar aan kan doen is ff de kast open maken en gewoon ff luisteren waar het vandaan komt. Als je denk dat het een bepaalde fan is dan kan je deze ff stoppen door op het midden te drukken met je vinger.
 • Nou het probleem is dat ik die kast niet meer durf open te maken. Tijd geleden van een andere pc eens de kast open gehaald en wat ik fout heb gedaan weet ik niet, maar weet ik iets verkeerds heb aangeraakt waardoor problemen waren ontstaan.

  Kan het zijn dat bij een koude start de pc meer geluid maakt? Als het fannetje daadwerkelijk vol zit met troep. En wat zijn de gevolgen?
 • [quote:92511a2f91="Gouranga"]Kan het zijn dat bij een koude start de pc meer geluid maakt?[/quote:92511a2f91]

  Dat lijkt me sterk…
 • Dan wat anders aan de hand?
 • Kan ook gewoon resonantie (meetrillen) zijn dat optreedt. Je kan het alleen maar te weten komen door je kast open te doen en op de voornaamste onderdelen eens met je vinger te duwen (om te beletten dat ze nog zouden meetrillen. ps: met een houten stokje is eigenlijk wel veiliger - niet voor je vingers, wel voor je systeem :lol: )

  Je gevoel ken ik: 'k maakte ook eens een kast open en toen was een ide-kabel achteraf niet meer 100%, mja… soms moet je wel hé? En troost je: het mislukt niet altijd hoor!
 • Bij een koude start kan een fan idd meer herrie maken dat heb ik hier met een pc ook.
 • Het zou ook de harddisk kunnen zijn die aan zijn einde is.
  Oppassen. En als je de kast niet zelf durft open te maken, breng deze dan naar een computer winkel zodat ze daar even kunnen kijken.

  Sjaak
 • [quote:38420da207="R-bin"]Bij een koude start kan een fan idd meer herrie maken dat heb ik hier met een pc ook.[/quote:38420da207]Mee eens. En daar zou je wel wat aan moeten doen. Als de ventilator daardoor bijvoorbeeld minder goed loopt, kan het zijn dat de computer te warm wordt. HOu dus de temperaturen goed in de gaten. Een luid geronk die na een aantal minuten langzaam minder wordt is typisch voor een defecte ventilator.
 • soms zit er inderdaad wat stof op de fannetjes geplakt waardoor deze licht uit balans raken. dit veroorzaakt vaak de brom geluiden.
  ik heb het zelf ook gehad dat in de koude maanden me pc eerste 10 a 20 minuten nogal bromt, ik kon toen nisk aan de fannetjes ontdekken en kreeg het ook niet meer weg. (totdat de hardware vervangen werd dan)
 • hoe kan ik in xp de temperatuur zien van de systeemkast?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.