Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Spookpartitie op hard disk?

8 antwoorden
  • Ik heb onlangs een moderne PC van iemand overgenomen. (Intel P4, geen floppy drive, CD-RW Drive, WinXP Home SP2, 512MB intern, 40GB extern). De (enige) harddisk wil ik graag met PowerQuest PartitionMagic 7.0 in de volgende partities verdelen: C: ('CONTROL' - 10 GB voor Windows XP, drivers en programmasoftware), D: ('DATA', 2 GB voor gescheiden gegevensopslag) en E: ('EXTRA', het restant voor films, foto's en andere omvangrijke (data)bestanden. De wizard 'Create new partition' vertikt het echter en zegt dat ik maar de optie 'Operations' uit de menubalk moet gebruiken. Als ik dat probeer geeft het desbetreffende afrolmenu de optie 'Create' grijs weer, dus: niet toegankelijk. De grafische afbeelding van Disk 1 (38146 MB) laat in paars C: zien als NTFS-partitie (size: 35.276 MB, used MB: 4.032, status: active, pri/log: primary). Maar tot mijn stomme verbazing blijkt er ook aan het einde een in GEEL ('Other') afgebeelde partitie te bestaan van het type 'CP/M, Concurrent DOS, CTOS' (size: 2.816 MB, used MB: 2.816, status: none, pri/log: primary). Aan weerszijde van deze partitie komen stukjes 'Unallocated' voor van elk 7,8 MB, used 0,0 MB. Mijn vingers jeuken om deze 'rare' partitie te verwijderen, omdat ik vermoed dat die de wizard om D: en E: te maken in de weg zit, maar ik weet niet wat ik daarmee overhoop haal. Alleen de kreet CP/M kan ik thuisbrengen in een ver verleden (jaren 80?) als PC-besturingssysteem voordat PC-DOS van IBM (later MS-DOS van Bill Gates) in zwang kwam. Van 'concurrent DOS' of 'CTOS' heb ik nog nooit gehoord, maar het lijkt me sterk dat deze zaken iets met een moderne PC-omgeving van doen hebben. Weet iemand raad hiermee? En: kan ik die partitie gewoon verwijderen zonder de rest van de geïnstalleerde bestanden om zeep te helpen? Ben benieuwd naar de reacties...
  • Het komt nog wel eens voor, dat er op een pc een verborgen partitie staat, met daarop recovery bestanden. Vooral bij voorgeïnstalleerde merk pc's. Misschien wel slim deze even te backuppen, vooraleer je hem verwijdert. Die 7.8 mb unallocated zou ik me niet druk over maken, dat is vrij normaal bij ntfs gepartitioneerde schijven.
  • idd: niet van wakker liggen, 'k heb het ook: [URL=http://www.imageshack.us][img:0eb8da9505]http://img152.exs.cx/img152/6071/tdk1tn.jpg[/img:0eb8da9505][/URL]
  • ik weet wel dat die 8MB wordt gebruikt door windows, maar waarvoor die wordt gebruikt weet ik niet, ik heb m in ieder geval niet aangemaakt, het zal wel een functie hebben neem ik aan :roll:
  • Zo maar een losse gedachte: Even afgezien van die "geheime" partitie, heb je er wel aan gedacht om eerst de C-partitie te verkleinen voordat je een nieuwe probeerde aan te maken? Als er namelijk geen vrije ruimte is dan kan PM uiteraard ook geen nieuwe partitie aanmaken. Misschien een grove onderschatting van je slimheid maar als dat inderdaad het geval is, bijvoorbaat m'n excuses. Jim
  • Allen bedankt voor de reacties, speciaal Gerben en Jim. Die suggestie van Gerben lijkt me zinnig: het was/is een Dell Dimension 2400 (waarvoor IK geen servicecontract heb) en die 'ingepikte' 3GB aan ruimte zit me niet echt dwars, maar vond ik mysterieus. Dus: laten staan. De onmogelijkheid D: en E: aan te maken vind ik wel vervelend, maar de suggestie van Jim joeg het schaamrood naar mijn kaken. Inderdaad: ik was [i:664a6fafcd][b:664a6fafcd]NIET[/b:664a6fafcd][/i:664a6fafcd] zo slim eerst C: te verkleinen en in de overblijvende 'Unallocated' ruimte D: en E: aan te maken. Ga ik natuurlijk onmiddellijk doen!
  • Heb bij een vriend van mij pas geleden ook zo'n spookpartitie gevonden van 6,9MB. Heb de ruimte vrij gemaakt met Partition Magic en de ruimte aan de C: schijf toegewezen. Het lijkt mij eerlijk gezegd niet helemaal normaal en ik denk dat er iets misgegaan is bij het indelen van de partities, mischien wel een soort afrondingsfouten om het zo maar te noemen. Maar ja het is natuurlijk niet zo heel veel ruimte.
  • Volgens mij is het altijd zo dat als je een HDD partitioneert, dat er een stuk "unused" blijft om de partitieinformatie neer te zetten. vaak is dat zo'n 6-9 MB. nix geen spookpartitie dus.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.