Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harde schijf voor 486

opensource4ever
15 antwoorden
 • Hoi allenaal,

  Ik heb reeds een paar maanden mijn oude 486 DCL (zonder mathematische co-processor, 40 Mhz) als servertje op zolder draaien. op zich gaat di heel goed alleen is de 2 GB harde schijf snel vol. Nou wilde ik een grotere harde schijf erin plaatsen, maar heb geen idee welke types ik hiervoor kan nemen en wat voor limiet hieraan zit. Kan ik zo naar de winkel stappen en een 40 of 60 GB (niet S-ATA) harddisk kopen of moet ik naar een speciaal type op zoek gaan?

  Graag een reactie.

  PS: het is een van de eerste 486's die er hier te koop was (de 2 GIG harddisk zat er niet standaart in) en ik heb geen flauw idee wat voor moederbord het is en hoe ik dit zou moeten herkennen.
 • In het bios kun je waarschijnlijk zien tot welke capaciteit gebruikt kan worden. (CHS getallen)
 • zon oud barodje kan geen 40 Gb of hoger aan. Als ie een 8 GB pakt mag je blij zijn. Een groeter HD kan je er wel in zetten door het tooltje van de fabrikant te gebruiken (die houdt bios voor de gek).
  Verder zal je ook de snelheid niet krijgen omdat je met een oude ide aansturing werkt, dus ATA66 en hoegere voordelen zijn er niet.
  Je kan wel een PCI ide controller kopen, dan zou je die winst wel kunnen krijgen denk ik.
 • 486 DCL .
  pci ik denk het niet.
  en ook geen rekenkracht.
  het kan ook zijn dat de cpu op het mobo zit vast gesoldeerd.
  als je toch een server wil kijk dan naar een p1 of p2 .
  wel pci en rekenkracht en mmx
 • [quote:8306168873="Bosje"]zon oud barodje kan geen 40 Gb of hoger aan. Als ie een 8 GB pakt mag je blij zijn. Een groeter HD kan je er wel in zetten door het tooltje van de fabrikant te gebruiken (die houdt bios voor de gek).
  Verder zal je ook de snelheid niet krijgen omdat je met een oude ide aansturing werkt, dus ATA66 en hoegere voordelen zijn er niet.
  Je kan wel een PCI ide controller kopen, dan zou je die winst wel kunnen krijgen denk ik.[/quote:8306168873]
  barodje=bordje denk ik.
  Mee eens. extra info: heb laatst een nieuwe PATA 40 Gb disk voor mijn oude P2 look-alike (Cyrix) gekocht, deze bootte alleen als ik hem mbv. een jumper op 32 Gb sette. (8 Gb dus onbereikbaar). Maar ik wed dat deze optie niet zal werken op dat wel heel antieke mobo van jou.
  Soms zie je wel eens 8 GB disks tweedehands aangeboden. Heb persoonlijk geen vertrouwen in 2e hands hd's. Die upgrade-software die sommige fabrikanten bieden is voor een disk er bij.
 • Ik zou er zelf ook niet teveel energie in steken. Hoofdreden is dat de goedkoopste schijf van 40GB in een moderner systeem gewoon veel prettiger zal presteren. En ja, bv een PI-133 presteert dus ook nog weer eens beter dan een 486. Tegenwoordig wordt zelfs PII al als antiek gezien … Oh ja, welk besturingssysteem gebruik je? Wanneer je Linux gebruikt, dan heb je vermoedelijk minder HD herkennings problemen dan met Windows/standaard PC-Bios.
 • [quote:c8e8dafa17="opensource4ever"]Ik heb reeds een paar maanden mijn oude 486 DCL (zonder mathematische co-processor, 40 Mhz) als servertje op zolder draaien. op zich gaat di heel goed alleen is de 2 GB harde schijf snel vol. Nou wilde ik een grotere harde schijf erin plaatsen, maar heb geen idee welke types ik hiervoor kan nemen en wat voor limiet hieraan zit. [/quote:c8e8dafa17]Normaliter is de stap naar SCSI het meest logische omdat je de schijven vrijmakkelijk kan koppelen en uitbreiden. Zelf heb ik alleen maar kleine SCSI schijven 2GB of kleiner. Dat was vroeger dus 1GB of kleiner … Voor een beetje Linux met ontwikkelomgeving, is 2GB toch wel het minimum. Met IDE kan je het beste gewoon een schijf bijplaatsen. Maar de grens zit toch wel bij 2 of 4 (afhankelijk van het aantal IDE aansluitingen). Maar ja, uiteindelijk kost elke schijf toch wel een paar centen.
 • [quote:b1173486bb="plextor"]486 DCL .
  pci ik denk het niet.
  en ook geen rekenkracht.
  het kan ook zijn dat de cpu op het mobo zit vast gesoldeerd.
  als je toch een server wil kijk dan naar een p1 of p2 .
  wel pci en rekenkracht en mmx[/quote:b1173486bb] Met Plextor eens en een pentium 1 of 2 heb je voor plus minus 100 euro met garantie http://www.compucasion.nl
  es1024.asp kijk bij servers
 • Of je haalt er 1 op marktplaats voor 2 tientjes :D
 • [quote:c2d1af3837="NoepZor"]Of je haalt er 1 op marktplaats voor 2 tientjes :D[/quote:c2d1af3837]Ja dat kan ook maar dan heb je geen 12 maanden garantie :D
 • nou, dan koop je een nieuwe voor 2 tientjes, altijd nog minder dan die 80 euro die je voor 1 jaar garantie lapt :wink:

  Edit:

  Voor €25 heb je een K6 300Mhz systeem:
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/1820
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/5969
  Voor 30 euro een 250Mhz K6 met 17" CRT
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/2246
  Voor 17 euro een P1 133
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/448
  P2 350Mhz voor 50
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/5468
  P2 400 voor 45 euro
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/3089
  Cellie 466Mhz voor 35
  http://www.tweakers.net/aanbod/advertentie/5503

  voor meer systemen: http://www.tweakers.net/aanbod/list_ads/cat/75
 • amd K6 is ook niks.
  kijk dan naar een amd K6/2 die loopt teminste op 100mhz.
  maar de mobo,s voor die cpu zijn knudde meestal met een ALi chipset .
  met een zeer slechte agp ondersteuning.
  maar wel met sd ram.
  en een atx aansluiting.
 • [quote:f39a6f049e="Hans.Vosman"]Ik zou er zelf ook niet teveel energie in steken. Hoofdreden is dat de goedkoopste schijf van 40GB in een moderner systeem gewoon veel prettiger zal presteren. En ja, bv een PI-133 presteert dus ook nog weer eens beter dan een 486. Tegenwoordig wordt zelfs PII al als antiek gezien … Oh ja, welk besturingssysteem gebruik je? Wanneer je Linux gebruikt, dan heb je vermoedelijk minder HD herkennings problemen dan met Windows/standaard PC-Bios.[/quote:f39a6f049e]

  ik gebruik inderdaat Linux (heel uitgeklede versie van Red Hat 8.0)

  Er zitten inderdaat geen PCI sloten in.

  Heb op zich niet zoveel zin om een nieuw systeem te kopen.
  Heb trouwens gehoort dat je met linux 'buiten je BIOS om' kan werken, iemand bekend mee?

  Het is trouwens een tweede schijf (ipv cdrom station, te weinig geheugen om hier goed gebruik van te maken)

  Stel dat ik een andere 2 / 4 / 8 GIG schijf bijplaats, wat voor type moet dit dan zijn?
 • Het gaat trouwens om een IDE schijf.
 • In het algemeen is een Linux installatie vrij makkelijk van de ene naar de andere computer over te zetten. Op zich snap ik wel dat je geen werkend systeem op het spel wil zetten
  Je kan in principe iedere (IDE) schijf proberen. De meeste zijn Pio4, sommige zijn UDMA. Als Linux die goed herkend, dan kan je die verder gewoon gebruiken. Persoonlijk zou ik gaan voor hooguit 2, 4 of 8 GB of zo. Alleen bij de hele moderne HD verwacht ik herkenningsproblemen. Soms wil de computer helemaal niet meer opstarten. Eventueel iets uitproberen. Misschien heb je nog een schijfje die je even kan uitproberen. Zit de IDE aansluiting op het moederbord? Of op een uitbreidingskaart? De snelheid van een oude IDE aansluiting is iha traag, vaak Pio1 of 2. Die lage snelheid zal Linux ook afremmen. Vandaar mijn voorkeur voor een sneller systeem. Ik heb dus ook nog wel oude bordjes liggen, maar ik gebruik ze niet meer. Vroeger gebruikte ik die in combinatie met SCSI om nog een redelijke snelheid te behalen. Maar ja, een 2GB SCSI schijf die heb ik ook pas met moeite bemachtigd.

  Welk soort data sla je overigens op de HD? Voor Linux zelf heb je niet zoveel nodig en een server hoeft vaak ook weinig te bewaren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.