Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

koeling stiller maken

Anoniem
None
56 antwoorden
 • hallo, ik heb even een paar vragen:

  de hoofdvraag luid:
  ik ben nieuwschierig naar de manieren om mijn pc stiller te maken.

  ik moet er bij zeggen dat ik zelf wel vrij handig ben, dus gooi de wilde ideeen er maar uit!!!

  Ik heb een AMD Athlon64 3000+ met standaard koeler+2 casefans. Alleen als de pc aanstaat maakt ie best veel herrie(denk aan een sterke kamerventilator).

  ik heb een standaard 350 watt voeding met (k weet et) met 1 fan( die volgens mij nii zo veel herrie schopt)
  verder heb ik aan warme app. een ati radeon 9800 SE(die ik nu niet hoor)


  Mijn idle temperaturen zijn:
  case (MB) : 32 C
  CPU 42 C

  Ik heb niets overgeclocked en ben dat ook niet van plan :)

  ik heb gehoord dat ik de casefans (2) op 5 volt zou laten kunnen lopen?? het zijn wel goedkope fans.

  en scheelt een andere cpu- koeler veel?? zo ja, dan wil ik hier max. 40 euro uitgeven.

  ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen!!!

  alvast bedankt :) 8) groeten martijn

  Edit: mn cpu is socket 754
 • allereerst ff sorry dat ik mn bericht 2 x heb geplaatst, hoe haal ik dat weg?

  verder:

  ik wil ook best andere casefans kopen, maar het mag nu eenmaal niets kosten (naja, bijna niets) en ik ben ook wel bereid om te gaan prutsen met rubber e.d., maar niet om gaten in me kast te gaan maken.
 • Je kan de fans als het goed is langzamer laten lopen door van 12 naar 7 volt te gaan, verder zal je naar mijn idee toch echt je cpu koeler + voeding koeler moeten gana verwisselen als deze zo'n herrie maakt.
  Als je nog tapijt of iets anders isolerents hebt liggen kan je daarme de binnen kant van je kast bekleden, zal weer iets schelen en kost niks.
 • kan dat gewoon met tapijt??
  ik bedoel is dat wel veilig?? en word ie daardoor niet veel stoffiger? en veel warmer? tis ten slotte ook een soort van warmte-isolatie.

  en hoe laat ik mn casefans op 7 volt lopen??
 • kan dat gewoon met tapijt??
  ik bedoel is dat wel veilig?? en word ie daardoor niet veel stoffiger? en veel warmer? tis ten slotte ook een soort van warmte-isolatie.

  en hoe laat ik mn casefans op 7 volt lopen??

  en dat van die cpu-koeler vervange was ik al wel bang voor :lol:

  enige suggesties voor het model/merk enz?? max 40 euri he :x

  en zou casefans vervange nut hebbe??
  er zitten nu 2 super goedkope in met sleev-bearings

  ik heb alleen 2 opties voor 80 mm fans


  edit::// nog ff wat: ik weet niet hoe ik mn pc stressed moet teste, het enige waar ik het nu mee ghedaan heb is met een GR-kaart-demo van ati waarbij ik de proc. een uur lang mee op 100% heb laten draaien:
  case: 32C
  cpu: 52C
 • He verdraait, post ik in je dubbelpost. Dit postte ik.
 • een heel handig dingetje om je fans trager te laen draaien en goedkoop is zo'n molex stekker van zalman waar er vier aansluitingen op zitten voor fan op aan te sluiten, 2 keer op 5volt en 2 keer op 12 volt, de 5 volts zijn dus om je fans trager te laten draaien, sommige shops verkopen deze stekker appart.

  om bv je cpu koeler stiller te krijgen kun je er een zalman cpns 7700cu koeler op steken, kost een 35euro ongeveer, ik heb hem zelf en die is heel stil, mooi en erg effectief.


  als je dit toepast op je systeem zal je pc al voor de helft stiller zijn, geluiddempende matten ben ik persoonlijk niet voor te vinden, de isoleren niet alleen het geluid maar ook de warmte, kast raakt dus moeilijker gekoeld met die dingen.

  wat wel kan helpen, heeft mijn pc toch weer iets stiller gemaakt, is onder de voeten van de pc moesjes tussensteken, dit werkt als een soort trillingsdemper en scheelt weer wat in lawaai en kost je bijna niets.
 • In deze FAQ http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=141299
  staan ook een paar handige tips om je systeem stiller te krijgen, bijvoorbeeld door je fans idd langzamer te laten lopen.

  En de tip om goed te bedenken waar het geluid vandaan komt is ook erg handig, kwam er bj mij achter dat mijn HDD de meeste (lees meest irritrante) herrie veroorzaakte, ik heb nu een nieuwer model en die is aanzienlijk stiller. Nu is dit wel een dure oplossing, maar ik was ook toe aan meer capaciteit, dus dat kwam mooi uit.
 • De meeste fans draaien zo hard (CPU, VGA) dat ze nog genoeg koelen bij warm weer en maximale belasting en ietsje overgeklokt. Nu komen deze omstandigheden natuurlijk niet vaak voor. Als je alleen even je e-mail wilt kijken hoeft je VGA fan niet op OC snelheid te draaien. Eigenlijk zou je dus je fans moeten aanpassen aan de temperatuur van het component dat de fan koelt. Dit kan met SpeedFan. www.almico.com/speedfan.php Je moet wel even het programma goed doorhebben wil het werken. Je kunt bijvoorbeeld de CPU koeler snelheid aanpassen aan de CPU temp en hetzelfde doen voor de videokaart en eventuele case fans. (Voor een stille PC hoeven case fans alleen maar aan te staan als de overige fans geluid gaan maken: bijna nooit. Case fans zijn alleen voor overklokken (in AMD-systemen dan)). Wel moet je moederbord hier ondersteuning voor hebben en moeten de connectors voor fans op het moederbord in verbinding staan met de I/O chip. Veel succes ermee.
 • [quote:a27c5282dc="Kerstboom"](Voor een stille PC hoeven case fans alleen maar aan te staan als de overige fans geluid gaan maken: bijna nooit. Case fans zijn alleen voor overklokken (in AMD-systemen dan))[/quote:a27c5282dc]Waar heb je vandaan dat dit alleen geld voor AMD systemen?

  Casefans zijn belangrijk, anders blijft de hete lucht in de kast hangen. Kan je nog zulke goede koelers hebben, met een hete omgeving koelen ze ook slecht. Wat je gewoon moet doen is de casefans wat trager laten lopen. Dan hoor je ze minder en verplaatsen ze ook iets minder lucht. Dat maakt bij een normaal systeem niet veel uit, bij overclocken wel, daarom heb je ze dan wel vaak op full speed draaien. AMD of Intel maakt niet uit :roll:
 • @rombaft:

  wat zijn moesjes???
 • okeej, ik ben een beetje aan het rondkijken, en ik ben erachter gekomen dat GEEN ENKELE computerwinkel in groningen(mijn woonplaats) van die stekkertjes heeft.
 • ik heb net ff een progje gedraaid waarmee de cpu op 100% gaat, en als ik de cpu-fan op 60% zet komt ie nog nii over de 56 C
 • met moesjes bedoel ik moesjes, dus iets van een cm dik of zo, niet te slap dat je onder de poten kan schuiven en wat trillingen opvangt.
 • hahaha jah okeej heel leuk en aardig, maar ik heb geen idee wat moesjes zijn. ik heb er nog noit van gehoord.
 • Volgens mij van die witte dingen die ook onder stoelen zitten zo nu en dan…
 • [quote:2a19c2d353]Volgens mij van die witte dingen die ook onder stoelen zitten zo nu en dan…
  [/quote:2a19c2d353]

  bijvoorbeeld, maar kan ook anders zijn , isolatiematten (verknip je dan), moes die bij een verpakking zat, enz…..
 • moes van een verpakking??? bedoel je niet vilt?? ik heb in het 'grote nederlandse woorden boek'–>> de dikke van dale gekeken en daar staat het niet in. Mijn conclusie: ik denk dat het een belgisch woord is aangezien je uit belgie komt (ik heb niets tegen belgen hoor) en dat ik het daarom niet ken.
 • ok, dat je moes niet kent :roll: :o :o , zal dan wel een belgisch woord zijn zeker :-? .

  bv, je kent otch een BH ? daar heb je zo'n modellen in waarin een vulling zit, dit is een soort moes. iets zacht en dat samenhangt.

  bv in een zetel vind je moes, de vulling.
 • hahahaha ohw okeej. een soort schuimrubber dus. hmm ik heb niet het idee dat dat veel zal helpen. volgens mij doet een combinatie van nw cpu koeler+ casefans op 7 ipv 12 volt laten lopen al wonderen.


  EDIT:// ik zou alleen nog wel wat info kunnen gebruiken over hoe ik dat ga doen met de casefans. Alle uitleg is welkom!! ik wil best gaan solderen enzo maar dan wil ik wel weten wat ik aan het doen ben 8) 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.