Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Af en toe (niet altijd): Primary master hard disk fail

Anoniem
redmar
8 antwoorden
 • Ik heb een probleem met mijn HDD dat zich af-en-toe voordoet.

  In mijn pc (P3 500Mhz) heb ik een Maxtor HDD van 40GB zitten. Voorheen draaide ik Win98SE en kreeg ik op een gegeven moment bij het opstarten de melding:
  [b:b9a61e0b7a]Primary master hard disk fail[/b:b9a61e0b7a]
  De HDD wordt dan ook niet in de BIOS gezien.
  Na enkele keren proberen start de PC wel weer gewoon op.

  Recent de gehele HDD opnieuw gepartitioneerd en geformatteerd, ik dacht wellicht als oplossing en daarnaast ivm installatie WinXP Pro SP2.
  De PC draaide prima. Echter sloeg enkele dagen de pc vast en is er weer het probleem van de [i:b9a61e0b7a]Primary master hard disk fail[/i:b9a61e0b7a], maar niet altijd (op het moment start de pc wel op).

  Wat kan de oorzaak zijn voor dit probleem? Is de HDD aan het overlijden? Gebrekkige IDE verbinding? En waarop moet en kan ik eventueel controleren?
 • Druk de flatcable eens aan op het moederbord en de hardeschijf. Wanneer het probleem zich blijft voor doen kun je het beste even een andere flatcable proberen.
 • Ik heb dit weleens gehad doordat mijn HD op lowlevel verkeerd ingesteld was. Dus in het BIOS stond hij op een schijf van 30 GB ingesteld terwijl het eigenlijk 20 had moeten zijn.

  Het werkte vaak wel.
  Maar was op dezelfde manier onbetrouwbaar. Net inderdaad alsof er een kabeltje niet helemaal lekker zat.
 • Volgens mij gaat de stroomkabel loszitten ofzo:S op het moment dat ik die aandruk begint de schijf/koeler wat geluid te maken en vind ie m weer… maar even een andere kabel proberen die niet loslaat ofzo.

  En lowlevel? Hoe kan ik dat in de BIOS veranderen… zou kunnen want deze 40GB HDD heb ik ooit aangeschaft als vervanging van een 20GB HDD…
 • Ja sorrie lowlevel.. Misschien heet dat helemaal niet zo. Is blijven hangen uit een vorig baantje. Maar ik bedoel dus gewoon dat de schijf daar verkeerd kan zijn ingesteld.

  [b:db314bd1c1]Maar ik zou eerst die kabel maar eens nakijken.[/b:db314bd1c1]


  En als dat geen nut heeft de HD even loshalen en kijken wat er precies opstaat (cylinders enz) en dan vergelijken met wat je in het BIOS ziet staan.

  [b:db314bd1c1]Nog niets veranderen in je BIOS.[/b:db314bd1c1] Want er is grote kans dat je pc niet meer zal opstarten. Eventueel alles even overschrijven van beide en hier posten als er iets niet hetzelfde is.

  Misschien dat anderen er dan meer over kunnen vertellen.
 • Test de schijf zelf ook eens.
  http://www.duxcw.com/faq/hd/diag.htm
 • [quote:5ada4ca162="Vv."]Ja sorrie lowlevel.. Misschien heet dat helemaal niet zo. Is blijven hangen uit een vorig baantje. Maar ik bedoel dus gewoon dat de schijf daar verkeerd kan zijn ingesteld.

  [b:5ada4ca162]Maar ik zou eerst die kabel maar eens nakijken.[/b:5ada4ca162]


  En als dat geen nut heeft de HD even loshalen en kijken wat er precies opstaat (cylinders enz) en dan vergelijken met wat je in het BIOS ziet staan.

  [b:5ada4ca162]Nog niets veranderen in je BIOS.[/b:5ada4ca162] Want er is grote kans dat je pc niet meer zal opstarten. Eventueel alles even overschrijven van beide en hier posten als er iets niet hetzelfde is.

  Misschien dat anderen er dan meer over kunnen vertellen.[/quote:5ada4ca162] ik weet niet wat voor pc je hebt .
  maar elke pc van voor de eerste golfoorlog ziet de hdisk Automatisch .
  en cilinders en koppen is echt uit het AT XT tijdperk.
  in het bios alles op auto zetten
 • [quote:90a2854de6="plextor"][quote:90a2854de6="Vv."]Ja sorrie lowlevel.. Misschien heet dat helemaal niet zo. Is blijven hangen uit een vorig baantje. Maar ik bedoel dus gewoon dat de schijf daar verkeerd kan zijn ingesteld.

  [b:90a2854de6]Maar ik zou eerst die kabel maar eens nakijken.[/b:90a2854de6]


  En als dat geen nut heeft de HD even loshalen en kijken wat er precies opstaat (cylinders enz) en dan vergelijken met wat je in het BIOS ziet staan.

  [b:90a2854de6]Nog niets veranderen in je BIOS.[/b:90a2854de6] Want er is grote kans dat je pc niet meer zal opstarten. Eventueel alles even overschrijven van beide en hier posten als er iets niet hetzelfde is.

  Misschien dat anderen er dan meer over kunnen vertellen.[/quote:90a2854de6] ik weet niet wat voor pc je hebt .
  maar elke pc van voor de eerste golfoorlog ziet de hdisk Automatisch .
  en cilinders en koppen is echt uit het AT XT tijdperk.
  in het bios alles op auto zetten[/quote:90a2854de6]Hij bedoelt ook niet om die gegevens zelf in te vullen maar te kijken of de schijf correct herkent wordt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.