Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harddisk indelen.

antrix
17 antwoorden
 • Als je een harddisk indeelt.
  En je zet Windows op een partitie.
  Is het dan beter om je geinstaleerde software op dezelfde partitie te zetten?
  Of is het zo dat als je Windows opnieuw instaleert je programma's gewoon kunt laten staan en niet hoeft her instaleren. Zodat je ze op een andere partitie kan zetten.

  Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel.
  Misschien een simpele vraag, maar wil het graag weten :D
 • Als je Windows op C: zet en overige software op D: en je formatteert vervolgens C: en installeert Windows opnieuw, dan zal de meeste software niet meer werken. Sommige zullen opnieuw om een licentiecode vragen maar het meeste zal opnieuw geinstalleerd moeten worden.
 • Wat JBS bedoelt is goed maar ik geef even een uitwerking:

  Als je software op een andere partitie zet, installeert het betreffende programma toch nog altijd systeembestanden en common files naar de besturingsysteempartitie (4x woordwaarde :wink: ), zodat na herinstallatie, de software die je op die aparte schijf hebt gezet in bijna alle gevallen moet herinstalleren.

  Je HD zonder dataverlies indelen kun je doen met Partitic Magic 8 van PowerQuest. Zorg dat je de partitie met besturingssysteem niet te klein maakt!
 • [quote:7333b96192="brandsrus"]Wat JBS bedoelt is goed maar ik geef even een uitwerking![/quote:7333b96192]Dank :lol:
  Het gaat ook vooral om vermeldingen in het register.
 • Dus als ik het op de volgende manier doe moet het lukken?

  200gb
  _____

  +- 40GB voor Windows + programma's en games.
  +- 40GB voor documenten (filmpjes, foto's muziek, school en installatie programma's)
  +- 120GB voor films.

  + een backup schijf.
 • [quote:093c218ab6="evisu_2"]Dus als ik het op de volgende manier doe moet het lukken?

  200gb
  _____

  +- 40GB voor Windows + programma's en games.
  +- 40GB voor documenten (filmpjes, foto's muziek, school en installatie programma's)
  +- 120GB voor films.

  + een backup schijf.[/quote:093c218ab6]Yep.
 • Ik geef de voorkeur aan:
  C: Windows en Drivers
  D: Applicaties
  E: Data

  Voordeel vind ik om na herinstallatie van besturingssysteem de applicaties op D: te zetten is dat je precies ziet welke Software je opnieuw moet installeren sommige software hoef je niet opnieuw te installeren (alleen shortcuts maken) en veelal worden instellingen van de software bewaard (als je het programma weer in de zelfde directory installeerd).
 • Ik heb een kleine c: schijf met daarop windows een de belangrijkste applicaties. Aparte schijf voor data, eentje voor games, eentje voor backups. Je kunt ook nog een apart voor een swapfile overwegen.
 • [quote:ce6d4e8cee="tomvdlee"]veelal worden instellingen van de software bewaard (als je het programma weer in de zelfde directory installeerd).[/quote:ce6d4e8cee]Die wordt ook vaak in Application Data opgeslagen, en die staat weer op C:, weg bij formatteren dus.

  Wat betreft het weten welke applicaties je moet installeren: daar kom je zelf achter. Wil je iets gebruiken wat niet geinstalleerd is, dan doe je dat. Software die je toch nooit gebruikt, installeer je dan ook niet :P
 • Ik heb gewoon een 120GB voor windows, daar installeer ik ook alles op. Als de zooi er af moet dan formatteeer ik gewoon de schijf, en zet er windows op, je installeert dan alleen de programma's die je het hardst nodig hebt, en dus blijft ie iets langer gevrijwaard van nutteloze programma's :wink:

  De downloads heb ik allemaal op de 2 andere schijven staan, dus ik kan van daaruit zo weer alles installeren :D
 • [quote:fd6bbae356="JBS"][quote:fd6bbae356="tomvdlee"]veelal worden instellingen van de software bewaard (als je het programma weer in de zelfde directory installeerd).[/quote:fd6bbae356]Die wordt ook vaak in Application Data opgeslagen, en die staat weer op C:, weg bij formatteren dus.

  Wat betreft het weten welke applicaties je moet installeren: daar kom je zelf achter. Wil je iets gebruiken wat niet geinstalleerd is, dan doe je dat. Software die je toch nooit gebruikt, installeer je dan ook niet :P[/quote:fd6bbae356]

  Ik bedoelde er mee dat het meegenomen is als die instellingen blijven staan. Het is toch al zo'n K klus om een hele PC opnieuw te installeren met applicaties en al.
  Ik vind het ook overzichtelijker om alle applicaties op een andere partitie te installeren. Op die partitie groepeer ik ook nog de soort, bijvoorbeeld alle Games in de directory D:\Games\, alle Utilities in de directory D:\Utilities\ enzovoort.
 • Wat je ook kunt doen is gewoon alles op C installeren en er een image van maken. Alleen je downloads, documenten etc op een andere partitie. Die image heb je binnen 5 minuten terug gezet en je hebt weer een schoon en snel systeem.
 • Op Schijf 0 heb ik:

  C: WIN XP HOME 15 GB
  D: Games install 20 GB

  Nog twee data partitie's, elk 10 GB.

  Op schijf 1 heb ik:

  K: Muziek 15 GB
  L: True Image 40 GB
  M: DVD Video 100 GB

  Zo kan ik altijd XP Home afzonderlijk installeren of herstellen met een Image.

  En heb ik data dubbel in Back Up. 1x op partitie L: en 1x gebrand op DVD.

  Het handige van partitie's is verder vind ik dat je voor elke soort data, bv muziek, film ed apart een Image kunt nemen voor een Back Up. Ik gebruik Easy Computing True Image 6.0.
 • Ik heb:

  Schijf 1: 120GB
  - C: (Windows + applicatie installaties)

  Schijf 2: 160GB
  - D: 32.5GB aan muziek en de rest films en apps.

  Schijf 3: 200GB
  -E: Games (Images), Films en een beetje muziek
  -F: Muziek, Fils en mn Download Cache :)

  Ik kan dus zonder problemen de C: leeggooien, omdat alle data op de andere schijven staat, alleen ff mijn documenten en een paar save games :) Voor de rest is die schijf dan weer helemaal schoon, anders heb je een partitie met de helft onbruikbare installatie mappen over. :)
 • [quote:0ffd920ec8="NoepZor"]alleen ff mijn documenten [/quote:0ffd920ec8]Waarom heb je die dan niet op > D staan?
 • Te lui daarvoor :)

  En nu plof ik gewoon D t/m F in een share als ik Ali Illegali ben :)
  Zo staat er geen gevoelige info tussen :)
 • C: Window 98
  D: Widows 2000
  E: Ghosts van 98 en 2000
  F: Programma's
  G: Downloads
  H: Muziekbestanden
  I: Alle overige data incl. outlook archief vanwege de Ghosts.

  En dat alles op een 40 Gig. schijf.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.