Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

C-schijf vol, geen ruimte meer voor PartMagc

Anoniem
a.tip
12 antwoorden
 • Op de PC van mijn zoon zit een harde schijf van 6 gig. tijdens het installeren van Windows 98 en daarna is XP eroverheen gezet. is er een partitie van 2 Gig aangemaakt waarop windows staat. Nu geeft windows steeds aan dat de C-schijf vol is. Ik wil nu Partition magic installeren, maar daar is geen ruimte meer voor. Mijn vraag is kan ik vanuit Windows de eerste partitie vergrooten, of kan ik vanaf een andere pc binnen mijn netwerk partition Magic gebruiken om de grootte te veranderen.
 • Het kan niet door Windows zelf, dus je kunt proberen of Partition Magic dit via het netwerk kan doen. Een zeker goede mogelijkheid is de pc opstarten van de Partition Magic cd, dan start Partition Magic automatisch en kun je buiten Windows om de partitie vergroten. Als je geen bootable cd hebt, dan kun je door installatie van Partition Magic op een (andere) pc een bootable versie van Partition Magic m.b.v. dit programma maken.
 • Je hoeft Partition Magic niet persé in C: te installeren, je kan PM ook op een andere schijf installeren als je daar wel ruimte hebt. Anders kan je proberen wat ruimte te maken door overbodige zaken eraf te gooien.
 • Of gewoon "ouderwetse diskettes" aanmaken met partition magic, je krijgt er dan 2.

  Daar kun je alles mee doen, werk eigenlijk met niets anders

  Hope
 • Van de CD, PM, versie 8, kun je opstarten en dan aan de slag. Je kunt waarschijnlijk hier vanaf de 2 floppen aanmaken als je daar liever van opstart. Oudere versies van PM moet je eerst in een Windows systeem installeren, waarna je de floppen kunt aanmaken.
 • Je moet wel uitkijken dat oudere versies niet met nieuwere OS'en werken.
 • Ik heb PM op een andere pc geinstalleerd, en het werkt, ik kan PM gebruiken op de pc van mijn zoon. Maar nu krijg ik steeds de melding dat ik nog 9 BM moet vrijmaken op C want zoveel ruimte heb ik nog tekort. Ik zou niet weten wat ik er nog af kan gooien, ik heb alles al weggeggoid of verplaatst wat volgens mij redelijkerwijs verplaatst kan worden. De enige optie die mij nog rest denk ik, is om de C: partitie te kopieëren naar de D partitie. Daarna de C partie leeg te maken en dan C met D te mergen. De vragen die dan opkomen zijn kan dat, of ben ik dan onwijs aan het knoeien, en als het kan moet de copie dan een een logische of primary partitie zijn. En kan ik dan na de merge de schijf die ik dan overheb C noemen en start alles weer gewoon op? Ik heb zo mijn twijfels, maar misschien heeft iemand anders dit al eens aan de hand gehad?
 • Dat lijkt me een hoop gedoe met kans op mislukken. Wat je zou kunnen proberen een pagefile op D aan te maken en die op C te laten vervallen (ik neem aan dat je 8MB bedoelde). Dat kan je net de gevraagde ruimte opleveren.
  Als je dat al gedaan had, kun je met PM opgestart van flop D aan de linkerkant verkleinen. Dat levert je unallocated space op. Daarna die unallocated space bij C trekken.
  Wel een Ghost image van C maken voor je hieraan begint.
 • Hallo A.Tip

  Het moet idd 9MBzijn, twee keer overheen gelezen zeker bij het controleren voor het plaatsen. Jouw antwoord geeft mij een paar vragen, 1e wat is een pagefile. Ik kan wel unallocted ruimte maken, dat had ik al gezien, en als ik die unallocated ruimte heb kan ik die dan wel bij C voegen? Zo ja dan ga ik dat gelijk proberen.
  2e Waarom moet ik opstarten van flop?
  3e Ik moet eerst nog eens uitzoeken hoe ik een ghost aanmaak.
 • Pagefile.sys is een gereserveerd stukje op de harde schijf voor virtueel geheugen, bij installatie op de C partitie als verborgen bestand.
  Als je die zichtbaar maakt kun je kijken of verplaatsen naar de D partitie voldoende ruimte oplevert. Bij installatie is zijn grootte een bepaalde fractie van je RAM, bij mij bv. zo'n 800 MB.
  Je kunt de grootte en plek van de pagefile veranderen door rechts klikken op mijn computer en dan naar systeem eigenschappen geavanceerd. Eerst die op D aanmaken en dan die op C weg.
  Als je dan voldoende ruimte op C hebt gekregen ben je klaar.

  Ik kan wel unallocted ruimte maken, dat had ik al gezien, en als ik die unallocated ruimte heb kan ik die dan wel bij C voegen?

  Ja, in twee stappen. Eerst wat van D afsnoepen. Dan aan C toevoegen. Beter niet in een keer beide.


  2e Waarom moet ik opstarten van flop?
  Ik bedoel de 2 PM floppen, als je PM 7 [edit, moet zijn 8] hebt kan het ook van CD. Maar het toevoegen aan C kan niet vanuit Windows omdat Windows daarop staat.


  3e Ik moet eerst nog eens uitzoeken hoe ik een ghost aanmaak.

  Het gaat om een Norton Ghost image. Vanaf een flop met Ghost er op. Dit is om een backup te hebben voor als er iets mis gaat bij het partities veranderen.
 • Ik lees twee mogelijkheden om mijn probleem op te lossen. 1e is dus om dat cache geheugen te verplaatsen naar D, dan zou ik misschien de benodigde 9 MB bij elkaar gesprokkeld hebben en kan ik met ruimte van D een extra partitie aanmaken en die bij C voegen. Klaar. Klopt dat? Of moet ik ook bij deze stappen opstarten van flop. Verder C is FAT en D is FAT32, maakt dit wat uit?
  De 2e mogelijkheid is dus om unallocated ruimte te maken, dit daarna bij C te voegen. Ik hoef dan niet de pagefile naar D te verplaatsen, maar moet nadat ik de unallocted ruimte heb gemaakt de pc afsluiten en opstarten van een van de twee floppen. Het probleem is, op de pc waarop PM is geinstalleerd heeft een W98SE en de pc van mijn zoon XP. Ik moet dus even uit zien te vinden hoe ik die floppen maak vanuit de pc van mijn zoon.
  Tot slot ik heb geen Norton dus die GHOST moet ik maar even laten zitten. Ik vertrouw er maar op dat het goed gaat, want ook als het niet lukt dan zal ik evenzogoed de boel opnieuw moeten installeren, nadat ik eerst de harde schijf eruit heb geschoefd en in een andere pc heb geplaatst om deze te kunnen formateren en tot één schijf te kunnen herpartitioneren. Hoe dan ook ik ben nog wel even bezig.
 • Bedankt, het is gelukt. De gouden tip was om de pagefile op een andere schijf te zetten, dat gaf genoeg ruimte. Het maken van een bootdiskette ging niet want die werd gemaakt vanaf de andere computer. Maar er was nu genoeg ruimte om PM op de comp van mijn zoon te kunen installeren, een bootdiskette te maken, de partities C en D in elkaar te schuiven en de pc opnieuw op te starten. Dit alles voor zover tot nu bekend zonder verlies van gegevens.
  Groet

  Coos.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.