Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CD (DVD)-writer herkent Audio CD-R niet.

HankPiano
18 antwoorden
 • Vandaag heb ik Audio CD-R's van Emtec gekocht, 'CD-R Audio Maxima' om precies te zijn, in die blauwe verpakking. Maar mijn NEC 3500AG met firmware versie 2.19 (voorzover ik weet de nieuwste) herkent deze audio-cd's niet.

  Op http://www.emtec-webassistance.com/en/Cd/Writing/Cd_Audio/ lees ik: 1: Why do some PC writers not accept audio CD-Rs? Antwoord: The writer finds the audio marker and concludes that the CD-R is not empty.

  Ik heb geprobeerd om met CDRWin 3.9k een bin/cue file te branden op die audio-cd. Dan krijg ik de medling: [i:3820709433]Error: 'START DAO RECORDING' command failed on device 2.0.0. Disc type is not supported.[/i:3820709433] RAW-mode maar eens geprobeerd (je moet toch wat), doet 't ook niet.

  Verder valt me op dat noch Alcohol 120%, noch Nero, noch CDRWin willen branden onder 8x, terwijl op de hoesjes van deze audio-cd's staat: rec-speed 1-4x.

  Ik begrijp het allemaal niet zo. Weet iemand een oplossing voor CD (DVD)-writers die audio-cd's niet herkennen en hoe zit het met die brandsnelheden? Het is toch raar dat je niet meer onder de 8x kunt branden? Bij de opties van de verschillende brand-progjes kon ik iig geen verdere keuzes vinden.
 • Ik denk dat het probleem is dat de brander de CDs niet herkent, en geen informatie hierover kan geven. Daardoor kan het branprogramma er ook niets mee beginnen.
  Een firmwareupdate (mits beschikbaar) zou kunnen helpen, maar dat weet ik niet zeker. Misschien iemand die er meer ervaring mee heeft?
 • ik denk dat het niets met je dvd brander te maken heeft.
  update je brander progg eens
 • Zoals ik al schreef:
  [quote:02232ee684="HankPiano"]Vandaag heb ik Audio CD-R's van Emtec gekocht, 'CD-R Audio Maxima' om precies te zijn, in die blauwe verpakking. Maar [b:02232ee684]mijn NEC 3500AG met firmware versie 2.19 (voorzover ik weet de nieuwste)[/b:02232ee684] herkent deze audio-cd's niet.[/quote:02232ee684]
  Gecheckt, is idd de nieuwste.
 • Ik had een NEC 3500A, die wou geen cd's branden. Telkens foutmelding. DVD's deed hij echter wel perfect.

  Hij was gewoon stuk, binnengedaan en andere gekregen…

  Heeft hij dus al cd's gebrand? Probeer een ander cd'tje en als dat niet lukt is hij stuk.
 • [quote:5137d7265a="HardwareSchorum"] Heeft hij dus al cd's gebrand?[/quote:5137d7265a]
  Ja, een heleboel al. Maar 't probleem is deels verholpen: het copyeren van CD's doe ik eigenlijk altijd via een image, dus deze keer had ik weer met Alcohol 120% zo'n image van een muziek-CD gemaakt en ging er, waarschijnlijk heel blond, vanuit dat je die gewoon op een audio-cd kon branden. Toch maar eens met EAC alle tracks naar m'n HD getrokken en toen had Nero er geen enkele moeite mee.

  Zit ik nog met één puntje: op de audio-cd van Emtec staat: rec-speed 1-4x maar de laagste snelheid waarmee Nero wil branden is 8x. In de opties kan ik niets vinden om die snelheid naar beneden toe bij te stellen. Ik heb oudere versies van Nero geprobeerd maar die willen weer niet met m'n huidige systeem samenwerken, tenminste, ik krijg dan steeds meldingen over incompatibiliteit en kan slechts de virtuele recorder kiezen.

  Kan je die audio-cd's toch gewoon op 8x branden of biedt Nero ergens in de opties de mogelijkheid op lagere snelheden te branden?
 • Je kan ook proberen er een oudere firmware versie op te zetten. Mischien dat hij het daar wel mee doet. Anders zou ik inderdaad een ander merk CDR's proberen. Het kan aan de combinatie liggen.
 • [quote:1e68207723="HankPiano"]Zit ik nog met één puntje: op de audio-cd van Emtec staat: rec-speed 1-4x maar de laagste snelheid waarmee Nero wil branden is 8x. In de opties kan ik niets vinden om die snelheid naar beneden toe bij te stellen. Ik heb oudere versies van Nero geprobeerd maar die willen weer niet met m'n huidige systeem samenwerken, tenminste, ik krijg dan steeds meldingen over incompatibiliteit en kan slechts de virtuele recorder kiezen.

  Kan je die audio-cd's toch gewoon op 8x branden of biedt Nero ergens in de opties de mogelijkheid op lagere snelheden te branden?[/quote:1e68207723]Je brander kan niet lager dan op 8X branden. Dat is niet zo ongewoon tegenwoordig en is een limitatie van de firmware. Ik weet zo snel geen nieuwe DVD/CD brander die wel 1, 2 of 4x mogelijk maakt iig. Dat is op zich ook niet zo'n ramp, omdat je tegenwoordig vrijwel uitsluitend media kunt kopen die voor/tot 52x geschikt zijn. Op dergelijk 'snelle media' is het juist af te raden om met zeer lage snelheid te branden; de 'dye' (brandlaag) presteert dan simpelweg slechter, omdat deze juist voor hogere snelheden geoptimaliseerd is.

  De vraag is alleen of die Audio CD-R's die je nu aangeschaft hebt ook tegen een hogere snelheid dan 4x opgewassen zijn. Waarschijnlijk is de enige manier om daar achter te komen gewoon branden op 8x. Ik vraag me alleen af waarom je van die relatief dure schijfjes gekocht hebt? Gebruik je soms afspeel apparatuur niet niet met standaard CD-R's uit de voeten kan?
 • [quote:f15f158617="Captain_Kansloos"]Ik vraag me alleen af waarom je van die relatief dure schijfjes gekocht hebt? Gebruik je soms afspeel apparatuur niet niet met standaard CD-R's uit de voeten kan?[/quote:f15f158617]
  Dat zit zo: ik koop altijd A-merk CD-R's en behandel ze met zorg, maar toch is het me de laatste tijd een paar keer overkomen dat muziek-CD's niet meer leesbaar waren, al na een jaartje of vier. Er waren ook CD's bij waarvan de originele versie niet meer leverbaar is, dus daar baal ik dan ontzettend van.

  Op deze audio-cd's stond dat de houdbaarheid minimaal 30 jaar gegarandeerd was, dat leek me dus wel wat. Maar blijkbaar ligt het allemaal niet zo simpel.

  EDIT: nog een vraagje, je schrijft:
  [quote:f15f158617="Captain_Kansloos"]Op dergelijk 'snelle media' is het juist af te raden om met zeer lage snelheid te branden; de 'dye' (brandlaag) presteert dan simpelweg slechter, omdat deze juist voor hogere snelheden geoptimaliseerd is.[/quote:f15f158617]
  Nou hoorde ikzelf weer van deze en gene dat je data-CD's zo snel als je wilt kunt branden, maar dat je klassieke muziek het best op een zo laag mogelijke snelheid kunt doen. Het zou de kwaliteit en de houdbaarheid ten goede komen. Zit daar wat in of is het ook lariekoek?
 • [quote:5908844c52="HankPiano"]Nou hoorde ikzelf weer van deze en gene dat je data-CD's zo snel als je wilt kunt branden, maar dat je klassieke muziek het best op een zo laag mogelijke snelheid kunt doen. Het zou de kwaliteit en de houdbaarheid ten goede komen. Zit daar wat in of is het ook lariekoek?[/quote:5908844c52]Ja en nee. Officieel zou het niks uit mogen maken, maar ik weet uit ervaringen in mijn directe omgeving dat sommige mensen bij lage snelheden wel leesbare CD-R's krijgen. Wanneer ze in dezelfde speler het zelfde merk en type CD stoppen, maar dan op hoge snelheid geschreven stopt, dan weigert deze ze te lezen. Maar dat zou bij een moderne CD-speler geen issue meer mogen zijn.

  Zelf ben ik - denk ik - best kritisch wat betreft kwaliteit. Tenminste, wat betreft de kwaliteit van rippen en branden e.d. Ik brand al mijn CD's op de hoogste snelheid en mij oudste CD's (>6 jaar) zijn nog steeds leesbaar in alle audio apparaten die ik in mijn bezit heb. Ook audio CD's.
 • Er zijn een aantal FAQ's met veel informatie over CD's branden

  http://www.cdrfaq.org
  http://www.mrichter.com/cdr/welcome.htm
  http://www.osta.org/technology

  voor levensduur zie

  http://www.cdrfaq.org/faq07.html#S7-5
  http://www.mrichter.com/cdr/primer/lifetime.htm

  mam-e CDR's werden een paar jaar terug aanbevolen als levensduur van belang is
  http://www.mafico.com/Mameindex.htm

  voor brandsnelheid zie

  http://www.osta.org/technology/cdqa5.htm
  Zie ook
  http://www.cdrfaq.org/faq03.html#S3-31
  en de verwijzingen.

  Zelf is het me nooit gelukt met de branders en software die ik heb een audio CD via mijn computer te beschrijven. Waarschijnlijk stuurt de vlag aan het begin de zaak in de war.
  Begrijp ik het goed dat het jou wel lukt audio CD's te branden vanaf tracks op je HD en niet vanaf een image gemaakt met alcohol 120%? En wat gebeurt er als je een image maakt van de tracks die je op je HD hebt staan?

  Ik denk niet dat een lage brandsnelheid betere resultaten voor klassieke CD's oplevert. De beschrijfbare CD is geoptimaliseerd voor een bepaald brandsnelheidgebied en het lijkt me zinnig de brandsnelheid hieraan aan te passen.
 • [quote:b41a4c602a="HankPiano"]Op deze audio-cd's stond dat de houdbaarheid minimaal 30 jaar gegarandeerd was, dat leek me dus wel wat. Maar blijkbaar ligt het allemaal niet zo simpel.[/quote:b41a4c602a]Mmmm, dat lijkt mij een beetje een verkoop praatje. Officieel zouden alle CD-R's een dergelijke levensduur moeten hebben, maar daar zit per fabrikant wel wat verschil in. Daarnaast, ga jij na bv. 25 jaar aanspraak maken op garantie?

  Ik heb een poos geleden een spindel van 100 stuks Platinum CD-R's gekocht waar ik erg tevreden over ben moet ik zeggen. Die dingen kosten bijna niks, doen het allemaal en hebben een lekkere stevige 'bovenlaag'. Hiervoor gebruikte ik Aldi CD-R's, maar de toplaag van die dingen was wat minder stevig, dus bij een paar CD's bladderde die af.
 • Ik heb ook twee cd-r's die aan het afbladeren zijn. Ze zijn vijf jaar oud en van Sony. Ik moet eens ff het exacte type meedelen maar kan goed zijn dat ze ze al niet meer maken :wink:

  Wel triest aangezien ze gewoon in van die grote mappen zitten en af en toe in een kleintje gaan voor in de mp3 in mijn wagen.
 • [quote:6945df48a0="a.tip"]Zelf is het me nooit gelukt met de branders en software die ik heb een audio CD via mijn computer te beschrijven. Waarschijnlijk stuurt de vlag aan het begin de zaak in de war.
  Begrijp ik het goed dat het jou wel lukt audio CD's te branden vanaf tracks op je HD en niet vanaf een image gemaakt met alcohol 120%? En wat gebeurt er als je een image maakt van de tracks die je op je HD hebt staan?[/quote:6945df48a0]
  Allereerst hartelijk dank voor je vele nuttige links :) !
  Ja, het lukte me idd om op zo'n audio-cd tracks vanaf m'n HD te branden. Ik heb n.a.v. jouw vraag een nrg-image van die tracks gemaakt, branden daarvan met Nero ging probleemloos. Vond ik toch wel vreemd, dus opnieuw maar eens een lege audio-cd in m'n NEC-brander gestopt en geprobeerd een mdf/mds-file van Alcohol 120% te branden, ging ook zonder problemen. Sindsdien breek ik me het hoofd waarom dat met de eerste twee audio-cd's niet ging, kan me niet herinneren dat ik ook maar iets anders gedaan zou hebben. Met Nero een bin/cue-file op een audio-cd branden lukte ook opeens…..zo af en toe weet die k*t-pc me feilloos tot wanhoop te drijven! Het zij zo…..sorry.


  [quote:6945df48a0="a.tip"]Ik denk niet dat een lage brandsnelheid betere resultaten voor klassieke CD's oplevert. De beschrijfbare CD is geoptimaliseerd voor een bepaald brandsnelheidgebied en het lijkt me zinnig de brandsnelheid hieraan aan te passen.[/quote:6945df48a0]
  Dit brandsnelheidsgebied zit in de huidige brandprogramma's dus tussen de 8 en 52x. Maar waarom dan toch die verschillende keuzes, ik bedoel: met wat voor reden zou je de ene CD op 8 of 16x branden (ik noem maar iets) en de andere op 48 of 52x? Heel raar: naar mijn gevoel is het niet goed om klassieke muziek met zo'n bloedsnelheid te branden. Maar slaat dit [i:6945df48a0]feitelijk [/i:6945df48a0]ergens op?
 • [quote:24e0343ca9="Captain_Kansloos"]Mmmm, dat lijkt mij een beetje een verkoop praatje. Officieel zouden alle CD-R's een dergelijke levensduur moeten hebben, maar daar zit per fabrikant wel wat verschil in. Daarnaast, ga jij na bv. 25 jaar aanspraak maken op garantie? [/quote:24e0343ca9]
  Nee, dat niet, daarmee krijg ik bepaalde opnamen ook niet terug. Maar het is toch bizar dat gewone 'consumenten' CD-R's van een A-merk na zo'n 4 jaar onleesbaar zijn geworden? Niet dat het vaak gebeurt maar die pech kun je dus hebben. In dit geval gaat het om een cantate van Bach die juist in die uitvoering (waar ik zeer aan gehecht ben) niet meer leverbaar is. Zoiets kan me dan mateloos irriteren.

  Met de CD's die ik gekocht heb (van het label Philips, DGG. Decca enz.) heb ik nooit problemen. Persoonlijk zou ik het een uitkomst vinden als er voor bepaalde doeleinden CD-R's op de markt kwamen die een lange levensduur ook [i:24e0343ca9]feitelijk [/i:24e0343ca9]garanderen (dus niet als verkooppraatje). Ik zou daar best extra geld voor over hebben. Het gaat dan om echt waardevolle dingen die je absoluut niet kwijt wilt…..dat kàn toch…… :o
 • Voor levensduur kijk dan toch eens naar de mam-e schijfjes.
  http://www.mafico.com/Mameindex.htm
  Er is sprake van garantie voor 100 of 200 jaar.

  "Dit brandsnelheidsgebied zit in de huidige brandprogramma's dus tussen de 8 en 52x. Maar waarom dan toch die verschillende keuzes, ik bedoel: met wat voor reden zou je de ene CD op 8 of 16x branden (ik noem maar iets) en de andere op 48 of 52x? Heel raar: naar mijn gevoel is het niet goed om klassieke muziek met zo'n bloedsnelheid te branden. Maar slaat dit feitelijk ergens op?"

  De bedoeling is zo goed mogelijk bitjes op de CD te schrijven. Factoren zijn het CD materiaal, de sterkte van de brandlaser, de brandsnelheid, etc.
  Om dat te optimaliseren heb je als gebruiker veel te weinig gegevens. Proberen is het enige wat er op zit.

  En als je het gevoel hebt dat je klassieke CD's met een lagere snelheid moet branden dan doe je dat toch. Of het ergens op slaat doet er niet toe als het maar goed klinkt.
 • [quote:8de3e228e0="a.tip"]En als je het gevoel hebt dat je klassieke CD's met een lagere snelheid moet branden dan doe je dat toch. Of het ergens op slaat doet er niet toe als het maar goed klinkt.[/quote:8de3e228e0]
  :D…..daar heb jij weer gelijk in…. :wink:
 • Taiyo Yuden is een van de fabrikanten die om zijn kwaliteit bekent staat. Alleen het merkje is niet alleen belangrijk. Verschillende merken betrekken hun DVD's en CDR's bij verschillende fabrikanten en daar zit vaak het kwaliteitsverschil. Een tijdje geleden stond in de C!T een stukje over welke merken welke fabrikanten gebruikte.
  Kijk eens naar deze CDR's http://www.opus.nl/produkten_detail.asp?l=ned&pdid=5438
  Bij Opus staan vaak ook recensies over verschillende merken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.