Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Plaatsing harde schijf

tomvdlee
12 antwoorden
 • Maakt het uit of je een harde schijf die bijvoorbeeld jaren liggend heeft gewerkt deze in een andere stand te monteert. Dit vraag ik vanwege het feit dat het lager natuurlijk dan ineens anders inslijt en misschien wel vastloopt.
 • Als het lager anders belast wordt, zal dit juist beter zijn. Het slijt nu op een plaats waar het voorheen niet versleten was.
 • Ik heb me wel eens laten vertellen, dat je hem dan wel het beste opnieuw kunt partitioneren en formatteren. Maar in principe hoort een harde schijf in elke stand te werken.
 • Dus verticaal werkt hij evengoed, en dit heeft geen negatieve invloed op de levensduur?
 • Pin me er niet op vast hoor. Maar ik zou eigenlijk niet weten waarom. Er zijn diverse computers waarin de schijf standaard verticaal gemonteerd is. En denk ook eens aan externe schijven, die staan ook vaak verticaal. En 19" kasten, waarin hot pluggable schijven vaak verticaal staan.

  Het zou zelfs wel eens positief kunnen zijn, omdat je bij een verticale plaatsing betere warmteafvoer dmv. convectie hebt. En van warmte is bekend, dat die de levensduur wel negatief kan beinvloeden.
 • [quote:065a560187="gerben"]
  Het zou zelfs wel eens positief kunnen zijn, omdat je bij een verticale plaatsing betere warmteafvoer dmv. convectie hebt. En van warmte is bekend, dat die de levensduur wel negatief kan beinvloeden.[/quote:065a560187]

  Exact waarom ik het vraag. Ik zou in mijn systeem de HD heel makkelijk kunnen koelen door ze verticaal te zetten…
 • Het zou kunnen gebeuren dat er teveel speling op de platters komt en dat daardoor de schijven beschadigen.
 • Voor zover ik weet slijten lagers in hdd's amper, waarschijnlijk ook omdat nieuwe hdd's van die liquid bearing lagers hebben. Op de kant zetten moet lijkt mij geen problemen geven.
 • Als de schijf altijd in een bepaalde stand heeft gezeten kun je dat beste nu ook weer doen. Anders kunnen de lagers beschadigen.
 • Kijk dat bedoel ik, wat wanneer hij jaren op z'n zijkant heeft gewerkt en ik wil hem om wat voor reden nu plat monteren. Partitioneren lijkt me wat ver gezocht, het ging mij juist om de lagering.
 • [quote:739f953151="rob bogers"]Kijk dat bedoel ik, wat wanneer hij jaren op z'n zijkant heeft gewerkt en ik wil hem om wat voor reden nu plat monteren. Partitioneren lijkt me wat ver gezocht, het ging mij juist om de lagering.[/quote:739f953151]

  Dat verschilt per lager, tegenwoordig slijten ze amper volgens mij omdat bijna alle hdd liquid bearing hebben
 • dank jullie allemaal voor het reageren. Ik ben wat gerust gesteld

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.