Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Twijfelen, wat zal ik doen, over geheugen

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Hallo,

  Heb op het moment 2 pc's lopen voor mijn eigen.

  amd athlon xp 2800
  512 mb geheugen 400 mhz
  S-ata schijf

  Loopt vrij goed, zal ik er goed aan doen 512 mb ddr erbij te zetten? en merk ik dan verschil?

  ———————————————————-

  2e systeem,

  Toshiba Satellite Pro 6000

  Celeron 1066
  384 mb intern, - 16 mb geheugen videokaart
  20 gig schijf
  wifi
  enz…

  Als ik hier nou 512 bijzet, en de 128 eruit haal, kom ik op 768, merk ik dan verschil in snelheid?

  Bedankt!
 • Ik zou ervoor kiezen om door te sparen en dan een A64 systeem te kopen. Want S462 - 2800+ - begint toch alweer te verouderen.
  Nu kan je zeggen: "512 Mb extra is nooit weg." Dat is wel zo, maar met 512 MB i.c.m. met een A64 configuratie loopt alles nét ff beter.. :wink: Dan kan je er altijd nog 512 Mb bij drukken.. :lol:
 • [quote:c0ff03cab5="jayday"]Ik zou ervoor kiezen om door te sparen en dan een A64 systeem te kopen. Want S462 - 2800+ - begint toch alweer te verouderen.
  Nu kan je zeggen: "512 Mb extra is nooit weg." Dat is wel zo, maar met 512 MB i.c.m. met een A64 configuratie loopt alles nét ff beter.. :wink: Dan kan je er altijd nog 512 Mb bij drukken.. :lol:[/quote:c0ff03cab5]

  Meen je dit nou serieus, hij vraagt waarin er het beste een extra latje geheugen past en jij komt aan met een heel nieuw systeem…

  De vraag is waar je het voor gebruikt. Stel die 2800+ is een game pc, daar dan 512 extra in, dat ga je zeker merken, ookal is het geen game pc, ook dan merk je het!

  In die celeron zou ik geen geld meer investeren. Of je moet een keer voordelig tegen een latje voor dat ding aanlopen (sdram of niet).
  Loopt deze op XP? Zo ja, dan zou je met 512 extra hier zeker een verbetering mee ondergaan, aangezien xp toch min. 512 vraagt voor het mooi.
  Maar sdram is erg duur nieuw, helemaal 512, daar kan je ook 2x512 ddr van kopen zo'n beetje.
 • [quote:1e6c5b5595="vanwalsum"]Loopt vrij goed, zal ik er goed aan doen 512 mb ddr erbij te zetten? en merk ik dan verschil?[/quote:1e6c5b5595]Lijkt me logisch, verschil ga je merken als je veel beslag legt op intern geheugen (zwaardere multitasking dus).
  [quote:1e6c5b5595="vanwalsum"]Als ik hier nou 512 bijzet, en de 128 eruit haal, kom ik op 768, merk ik dan verschil in snelheid?[/quote:1e6c5b5595]Zelfde verhaal. Een 512MB PC133 SDRAM SO-DIMM kost idd. wel ongeveer het dubbele van een 512MB PC3200 DDR SDRAM DIMM.
  http://www.tweakers.net/pricewatch/22594
 • Die onderste is toch een laptop?

  Het gaat er precies om welke je waarvoor gebruikt, als je die laptop alleen maar gebruikt om een beetje te internetten als je op de bank zit, of om iets uit te tikken in de trein ofzo, terwijl je op die andere games speelt, dan zou ik die 512mb bij die andere erin prikken.

  Wat voor een os loopt er eigenlijk op die laptop?
 • [quote:5cb47e813c="Obi-wan-kenobi"]Zelfde verhaal. Een 512MB PC133 SDRAM SO-DIMM kost idd. wel ongeveer het dubbele van een 512MB PC3200 DDR SDRAM DIMM.[/quote:5cb47e813c]Hmm, of het echt merkbare winst oplevert, blijft een vraag. Een zelfde verhaal vind ik het in ieder geval niet. Qua kosten, zou ik het niet doen. Voor het XP systeem twijfel ik. Wanneer je binnen 1-2 jaar iets nieuws gaat kopen, dan zou ik het niet doen tenzij je hele zware toepassingen draait.
  Zwaar betekent voor mij dat je computer soms staat te wachten omdat die geheugen te kort om die reden. Die traagheid is voor een kenner(?), heel goed merkbaar. Soms komt de traagheid door iets heel anders (bv HD, of een software probleem), dus meer geheugen is niet altijd het wonder middel.

  Geheugen gebruik is goed te volgen met Windows Taakbeheer, tab Prestaties. Wanneer het totale geheugen gebruik ver boven het 'Totaal' uitkomt, dan zou ik me zorgen maken. De term 'Totaal' is ook verwarrend, let gewoon op het lijstje Geheugengebruik met Totaal, Limiet en Piek.
 • Tis inderdaad een laptop :oops:

  Maar dan is het geheugen nog duurder…
 • [quote:c191b4043b="Hans.Vosman"]Hmm, of het echt merkbare winst oplevert, blijft een vraag. Een zelfde verhaal vind ik het in ieder geval niet. Qua kosten, zou ik het niet doen. Voor het XP systeem twijfel ik. Wanneer je binnen 1-2 jaar iets nieuws gaat kopen, dan zou ik het niet doen tenzij je hele zware toepassingen draait.
  Zwaar betekent voor mij dat je computer soms staat te wachten omdat die geheugen te kort om die reden. Die traagheid is voor een kenner(?), heel goed merkbaar. Soms komt de traagheid door iets heel anders (bv HD, of een software probleem), dus meer geheugen is niet altijd het wonder middel.[/quote:c191b4043b]Je merkt het in principe gauw genoeg. Als de HDD zwaar loopt te ratelen als je zit te wachten, dan komt dat meestal omdat het fysiek geheugen al op is en aanspraak gemaakt wordt op het tragere virtuele geheugen van het wisselbestand op de HDD. Is dat zelden of niet geval, dan heeft extra geheugen erin RAMmen idd. geen zin.
 • [quote:0415451d0f="Obi-wan-kenobi"]Je merkt het in principe gauw genoeg. Als de HDD zwaar loopt te ratelen als je zit te wachten, …[/quote:0415451d0f]Dat is ook mijn verwachting. Mijn eigen ervaring is iets anders. Op een aantal computers (PIII-450 en PII-350) die dit euvel vertoonden, bood meer geheugen totaal geen oplossing. Het blijft afwachten of meer geheugen echt wat oplevert.
 • Nu ik dit opschrijf herinner ik me dat iik een tijdje terug een kennis heb geholpen. Zij had een PIII-900MHz systeem oid. Pin me niet vast op die frequentie. Ze vond haar computer traag en ze had 128MB geheugen in dat systeem. Ik had daarom al gelijk 256MB van 1 van mijn computers meegenomen. Ze schrok van de snelheidswinst. In het kader van mijn negatieve reactie ervoor, leek me dit een zeer nuttige aanvulling.
 • [quote:111fadce85="Hans.Vosman"]Op een aantal computers (PIII-450 en PII-350) die dit euvel vertoonden, bood meer geheugen totaal geen oplossing.[/quote:111fadce85]Dergelijke oude PC's voorzien van extra (PC66?) geheugen heeft idd. minder zin vanwege de toch al lage bussnelheid. Deze PC's draaien ook meestal op Win98, waarbij je aan 128MB al genoeg hebt.
  [quote:111fadce85="Hans.Vosman"]Zij had een PIII-900MHz systeem oid. Pin me niet vast op die frequentie. Ze vond haar computer traag en ze had 128MB geheugen in dat systeem.[/quote:111fadce85]Onder WinXP is 128MB is gewoon veel te weinig. De prestatiewinst van 256MB t.o.v. 128MB is zeker radicaal, van 384MB naar 768MB zal naar het gevoel veel minder impact hebben, tenzij je veel geheugen vretende applicaties draait.
 • xp draait idd op et laptopje, en gebruik meer voor muziek, text en internet. Maar af en toe ook weer programma's als visio, project, of dreamweaver. Dus eigenlijk alles zo'n beetje.

  En andere pc wordt echt zwaar gebruikt.

  Dus denk eerst dat er in de grote een bankje bijkomt.
 • Als je een win2k cdtje hebt liggen, zou je misschien w2k op de latop kunnen zetten om hem wat soepeler te laten draaien?

  Of in xp de wat overbodige dingen uitzetten, dat wil ook nog weleens helpen. Rechtsklik op deze computer –> eigenschappen –> tabje geaveranceerd –> in het kadertje prestaties klik je op instellingen –> tabje visuele effecten –> zet het bolletje voor beste prestaties –> toepassen –> ok –> ok
  Dat scheelt vaak aanzienlijk (als je weinig geheugen hebt voor xp) omdat hij dan niet al die overbodige kleurtjes en tierelantijntjes in het geheugen hoeft te laden.
 • Klopt, maar zal dat met 512 geen probleem zijn? in totaal dus 768,
 • Dat scheelt wel iets, maar niet zoveel meer als bij weinig geheugen. 768mb is in de regel eigenlijk wel genoeg om het in te laden. Het is echter altijd te proberen lijkt me.

  Met die basic instellingen draaide het hier zelfs redelijk op een p3 450mhz met 128mb sd..

  edit//
  Volgens mij las ik verkeerd, maar win2k kan inderdaad op een systeem met 768mb ram. Het was win 98 die meer als 512mb niet zo lekker vond.
 • vraag, kan ik geheugen overclocken? dit dan bij mijn laptop? wil het graag doen, en lijkt me wel leuk. dus welke programmatjes heb ik nodig?
 • [quote:547800a6b2="vanwalsum"]vraag, kan ik geheugen overclocken? dit dan bij mijn laptop?[/quote:547800a6b2]Lijkt me sterk dat zo'n laptop overklokmogelijkheden heeft in de BIOS. De desktop zou het wel moeten kunnen, hangt er een beetje vanaf welk moederbord je hebt. Je kunt op de FSB overklokken, dus CPU en geheugen.
 • heeft ie niet in de bios nee, heb hem wel eens met cpucool op 1300 mhz gekregen, alleen toen deed liep ie na een paar min vast.

  Maargoed, weet iemand een programmatje die niet moederboard afhankelijk is. Maar die hem gewoon inleest en dat je hem kan wijzigen, de fsb enz dus.

  dank
 • [quote:6e1bae3b2a="vanwalsum"]heeft ie niet in de bios nee, heb hem wel eens met cpucool op 1300 mhz gekregen, alleen toen deed liep ie na een paar min vast.

  Maargoed, weet iemand een programmatje die niet moederboard afhankelijk is. Maar die hem gewoon inleest en dat je hem kan wijzigen, de fsb enz dus.

  dank[/quote:6e1bae3b2a]

  De progs zijn wel moederbord afhankelijk aangezien niet op elk moederbord dezelfde clockgenerator zit… waarom denk je dat er een hele lijst clockgen versies bestaan ipv 1 versie?…

  Misschien zit jou chipset hier tussen: http://www.cpuid.org/clockgen.php
 • is een Ali M1644 chipset.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.