Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

RMS Wattage op boxsetjes

Anoniem
Comp-Freak
10 antwoorden
 • Ik heb op dit moment een 2.1 setje van logitech de S3-30 serie.

  subwoofer: 7 watt RMS Naar 8 ohms op 100 HZ 10% storing ( vrij vertaald )

  Satellites: 3 watt ( 2 x 1.5 Watt ) naar 8 ohms op 1 kHz met 10 % storing

  Ik heb google al aandachtig doorgekeken maar geen enkele site kan mij vertellen wat deze waardes betekenen en hoe dit verhoud tot de kwaliteit. Kan iemand mij uitleggen hoe dit zit want ik wordt nergens wijzer !

  Hoe verhoud mijn setje zich tot bijv. een 230 Watt RMS logitech set van meer als 100 euro. En waar is hij beter.

  Betekent RMS watt ook watt per uur stroom verbruik ?
 • RMS is een aanduiding voor de belastbaarheid van de boxen. Heeft niets met stroomverbruik te maken. 10% vervorming is erg veel, dat is duidelijk hoorbaar. Dit zijn typisch boxjes om windows piepjes weer te geven, en af en toe een mp3'tje. Verwacht geen hifi. De duurdere set (welke?) zal duidelijk beter klinken (helderder, minder vervorming, meer bas).
 • Volgens mij meen ik ergens gelezen te hebben dat die watts met een korrel zout genomen moeten worden.. maar dan nog hebben die dure sets meer vermogen en beter geluid.
 • RMS staat voor RootMeanSquare en is een Amerikaanse standaard. De Europese tegenhanger is DIN (Deutsches Institut für Normung). Als ik me niet vergis, geeft RMS geeft het uitgangsvermogen van de luidspreker (of versterker) aan bij een bepaalde ingangsspanning en stroom.

  RMS wordt uitgedrukt in Watt, meestal bij een bepaalde impendancie waarde (in Ohm) en een frequentie (bij DIN is dat volgens mij meestal 1kHz). Impendancie geeft de electrische 'weerstand' van een apparaat aan. Impendancie is echter niet constant; die varieert over het gehele frequentie bereik van de luidspreker (bv 4 Ohm bij 20 Hz en 16ohm bij 20000 Hz).

  Die RMS waarde (in Watt) zegt dus alleen iets over het geproduceerde vermogen, niet over de kwaliteit ervan. Daarnaast is vermogen niet het meest belangrijke, eerder hoeveel herrie (dB) een luidspreker met dat vermogen kan produceren. Dat komt weer tot uitdrukking in de 'gevoeligheid' van een luidspreker (x dB/Watt/m). Maar ook gevoeligheid zegt eigenlijk niet zoveel over de kwaliteit van het geluid.

  Op zich zegt RMS dus wel 'iets' over stroomverbruik, in die zin: het vermogen wat de luidspreker produceert moet uiteindelijk door een versterker geleverd worden. Die versterker haalt zijn vermogen uit het elektriciteitsnet. Maar je kunt zeker niet uit het RMS vermogen van je luidspreker de energie verbruikskosten van dat setje uitrekenen!

  Ik hoop dat het bovenstaande verhaal een beetje duidelijk is. Misschien heb je iets aan deze link: http://en.wikipedia.org/wiki/PMPO
 • Kleine correctie, het heeft niets te maken met het geproduceerde geluid, maar slechts met het opgenomen electrisch vermogen. Bij 1 Watt geluidsenergie vergaat je horen en zien namelijk.

  De vervorming wordt weergegeven in % THD (total harmonic distortion). Die is hier 10%, en dat is veel te veel, dat doet je zeer aan de oren. Het praktisch bruikbare wattage ligt dus lager dan aangegeven.
 • [quote:d633bb311a="gerben"]Kleine correctie, het heeft niets te maken met het geproduceerde geluid, maar slechts met het opgenomen electrisch vermogen. Bij 1 Watt geluidsenergie vergaat je horen en zien namelijk.[/quote:d633bb311a]Klopt. Ik het het dus [b:d633bb311a]opgenomen[/b:d633bb311a] vermogen moeten noemen en niet het [b:d633bb311a]geproduceerde[/b:d633bb311a] vermogen.
 • Bedankt voor de nuttige informatie ik begin me nu een beeld te vormen van wat alles inhoud.

  Maar even een vervolg vraag !

  Welke box set zou je me aanraden voor een bedrag van rond de 50 a 60 euro. En welke set gebruik je zelf ?

  Met deze informatie kan ik me beter orienteren op een vervanging want de storing is inderdaad hoog bij een wat harder volume ! Lees goed hard zetten van de boxen.
 • Hoeveel DB is 1 watt dan ???
 • De RMS waarde die bij setjes staat is trouwens meestal (veel) te hoog. Als je eens kijkt wat de voeding max. levert en daar dan 70% van neemt dan heb je een betere waarde (als die lager is dan).
 • Voor 60 euro kun je bijvoorbeeld een logitech Z-3e aanschaffen.

  http://www.tweakers.net/pricewatch/93938
  http://www.zercom.nl//index.php?p=35&f=1&a=1662

  Ik heb een logitech Z-560, een wat oudere 4.1 set, die niet meer verkocht wordt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.