Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

USB driver

Anoniem
r.blad
5 antwoorden
 • Ik heb in mijn relatief oude computer een USB2.0 kaart van Sweex geinstalleerd.
  Dit is er een met een VIA chip.
  Met de bijgeleverde, maar ook met de nieuwste drivers van Via doen de USB2.0 poorten het prima, zonder de drivers werken ze als USB1.1
  Nu ben ik er achter gekomen dat, zodra ik de drivers installeer, de lees/schrijfsnelheid van mijn harde schijven halveerd. De-installeer ik de drivers of schakel ik het apparaat uit via apparaatbeheer, dan is doorvoersnelheid van de HD's weer als vanouds, maar uiteraard werkt de USB2.0 dan als USB1.1
  Op een e-mail naar Sweex, via een contactformulier, wordt niet gereageerd.

  Mijn gegevens:

  MB: ASUS A7V-E met ACPI BIOS
  CPU: AMD Ahtlon 700 Mhz.
  Mem: 640 MB dimm 133Mhz (512+128)
  HDDs: 2 x Samsung 1614N (160 gB), normale leessnelheid gem. 50 MB/s, met drivers 30 MB/s (H2benchw)
  1 x Samsung 2514N (250 gB), normale leessnelheid gem. 60 MB/s, met drivers 32 Mb/s (H2benchw)
  Promise Ultra 133TX2 controller.
  BS: Windows XP pro SP2, Windows 2000 Pro SP4 (probleem bij beide besturingssystemen)
  USB2.0: Sweex 4xUSB2.0PCI (FA000040)

  Ook met het verplaatsen van bestanden van de ene harddisk naar de andere is met de drivers twee maal zoveel tijd nodig.
  Ik heb ook een firewire-kaart van Sweex geinstalleerd, die geeft geen problemen, heeft dan ook geen drivers nodig.

  Enig idee wat dit kan zijn en wat ik er aan kan doen ?
 • [quote:201f6677ad="r.blad"]Ik heb in mijn relatief oude computer een USB2.0 kaart van Sweex geinstalleerd. (..) Promise Ultra 133TX2 controller. (…) Nu ben ik er achter gekomen dat, zodra ik de drivers installeer, de lees/schrijfsnelheid van mijn harde schijven halveerd. [/quote:201f6677ad] Check via Start > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Systeeminfo. Bij Hardwarebronnen > IRQ of wel bij alle IRQ's OK staat. En check of de USB2.0 kaart dezelfde IRQ heeft als de Promise Ultra 133TX2 controller. Als dat het geval is, kun je beter één van de twee kaarten in een ander PCI slot plaatsen. Zodat deze beide kaarten een verschillende IRQ gebruiken.
 • Op IRQ 9 staan alle uitbreidingskaarten via PCI. De status van alles is OK. Op IRQ 9 staat zoal:
  VIA USB controller
  Promise UltraTX2 IDE controller
  NEC IEEE 1394 controller (Firewire)
  SB live! (geluidskaart)
  NVIDIA FX5200 (videokaart, zit niet in PCI, maar in AGP)
  In het BIOS de verschillende PCI sloten op een ander IRQ zetten help niet, ze blijven volgens systeeminfo op IRQ 9 staan.
  Ook het verwisselen van de sloten help niet.

  Ik heb wel gemerkt dat, als ik alle USB2.0 apparaten ontkoppel, de HDDs op volle snelheid werken. Dus tot ik een oplossing vind, is dit een redelijk alternatief om alles op volle snelheid te kunnen gebruiken.

  Ik dacht trouwens dat dat gedoe met IRQ's en poorten niet meer nodig was, zoals in het DOS tijdperk, wat een gedoe was dat altijd.

  Als iemand nog een ideetje heeft, graag!
 • De snelheid van de PCI bus is afhankelijk van de aangesloten apparaten, en alle aangesloten apparatuur deelt de maximale bandbreedte, zo kom jij aan je snelheidsprobleem, het wordt bijgevolg kiezen wat je wilt.
  Want hoe meer snel spul je op de PCI bus aansluit hoe meer bandbreedte er verdeelt dient te worden.
  Zo komt een combinatie van bv: RAID CONTROLLER + USB 2 + FIREWIRE via PCI insteekkaart helemaal niet meer tot zijn recht als het op snelheid aankomt.
 • [quote:816071aa0d="r.blad"]Op IRQ 9 staan alle uitbreidingskaarten via PCI. De status van alles is OK. Op IRQ 9 staat [/quote:816071aa0d] Tijdens het opstarten van je pc wordt de PCI device listing getoond. Welke IRQ hebben de PCI kaarten daar? Deze info kan ook getoond worden door PCISniffer. Check in je BIOS Plug & Play O/S. Als deze staat op Yes. Probeer dan No. Ook zou je in de BIOS ACPI kunnen Disablen. Disable ook nog Seriële- en Parallel poorten, die je niet meer gebruikt. En zet Reset Configuration Data op Yes. Save and Exit. Heb je de nieuwste 4in1 drivers al geïnstalleerd? En de Promise Ultra 133TX2 controller drivers? Installeer eventueel Windows 2000/XP schoon opnieuw.

  Is die Promise Ultra 133TX2 controller echt nodig? Hoe presteren de harde schijven op de onboardUltraDMA33/66/100 controller?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.