Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

[Aankoopadvies] Externe HDD

13 antwoorden
 • Hallo allemaal, Omdat ik het me niet kan permitteren data te verliezen ivm m'n werk maak ik elke week backups met DVD-RW's. Aangezien ik dit zat begin te worden, wil ik een externe HDD aanschaffen. Ik ben op zoek naar een schijf van 100 - 250 GB. Ik kom bij mijn zoektocht uit bij 3 merken: - Western Digital; - Maxtor; - LaCie. Western Digital en Maxtor ken ik van interne HDD's, maar van LaCie heb ik nog nooit gehoord. Nu is voor mij één ding belangrijk: betrouwbaarheid. Ik wil niet dat ik na een crash alsnog mijn gegevens kwijt ben, omdat de externe HDD het ook heeft begeven. Dit zou een ramp zijn. Daarnaast moeten de backups ook geen uren duren. Snelheid is dus ook belangrijk, maar de betrouwbaarheid moet daar niet onder lijden! Betrouwbaarheid voor alles dus. Het derde punt waarmee rekening mee dient te worden gehouden, is de aansluiting. Op dit moment heb ik geen firewire aansluiting, maar in de toekomst zou dit kunnen veranderen. Ik heb wel USB 2.0 aansluitingen. Het zou dus mooi zijn als ik beide aansluitingen op mijn externe HDD heb zitten. Noodzakelijk is dit echter niet, alleen USB 2.0 zou ook voldoende moeten zijn. Bij mijn zoektocht valt het mij op dat er verschillende types van hetzelfde merk rond circuleren. Op [url=http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/334]www.tweakers.net/pricewatch/ [/url] staan bijvoorbeeld al 6 Western Digital externe HDD's van 160 GB! Hierdoor zie ik de bomen door het bos af en toe niet meer. Vandaar mijn vraag: welke externe HDD zouden jullie mij adviseren al dan niet met persoonlijke ervaringen? Alvast bedankt!
 • [quote:394d1bee6a="Klaasje"]Aangezien ik dit zat begin te worden, wil ik een externe HDD aanschaffen. Ik ben op zoek naar een schijf van 100 - 250 GB. Ik kom bij mijn zoektocht uit bij 3 merken: - Western Digital; - Maxtor; - LaCie. [/quote:394d1bee6a] Ik heb zelf wel goede ervaring met de externe harde schijven van 120 GB Western Digital en 160 GB Maxtor. Deze zouden net zo goed moeten zijn als de interne harde schijven. [quote:394d1bee6a="Klaasje"] Daarnaast moeten de backups ook geen uren duren. Snelheid is dus ook belangrijk, maar de betrouwbaarheid moet daar niet onder lijden! Betrouwbaarheid voor alles dus. [/quote:394d1bee6a] De externe harde schijven zijn betrouwbaar. Zolang je bij het uitpluggen terwijl de pc nog aanstaat. je altijd gebruik maakt van de icoon veilig hardware verwijderen in de systeemtray. Ook zou je zo een externe harde schijf beter niet al te veel verplaatsen. En zeker niet als deze aanstaat. [quote:394d1bee6a="Klaasje"]Vandaar mijn vraag: welke externe HDD zouden jullie mij adviseren al dan niet met persoonlijke ervaringen? [/quote:394d1bee6a] Je zou bijvoorbeeld [url=http://www.tweakers.net/pricewatch/58022]deze[/url] kunnen nemen. Of [url=http://www.tweakers.net/pricewatch/99883]deze.[/url] [quote:394d1bee6a="Klaasje"] Het zou dus mooi zijn als ik beide aansluitingen op mijn externe HDD heb zitten. Noodzakelijk is dit echter niet, alleen USB 2.0 zou ook voldoende moeten zijn. [/quote:394d1bee6a] Het voordeel van USB 2.0 & FireWire is dat je bij eventuele USB 2.0 problemen, je wellicht nog bij je data kan via FireWire. Verder is het natuurlijk altijd aan te bevelen van onmisbare data minimaal 2 back-ups te hebben, op verschillende back-up media. Zojuist lees ik hier in de PC Consument van september, dat er in het volgende nummer (8/2005) een externe harde schijven test komt. Als je twijfeld zou je dat nummer dat kunnen aanschaffen.
 • Jolo, bedankt voor je uitgebreide reactie.[quote:42fc3dbcb7="jolo"]Zojuist lees ik hier in de PC Consument van september, dat er in het volgende nummer (8/2005) een externe harde schijven test komt. Als je twijfeld zou je dat nummer dat kunnen aanschaffen.[/quote:42fc3dbcb7] Ga ik zeker doen, thnx!
 • als verlies van gegevens echt een levens drama voor je is dan zou je kunnen over wegen om bij een bedrijf voor backup opslag een abonement te nemen. dan ben je zeker dat het nooit kwijt kan raken zelfs al slaat de bliksem in bij dat bedrijf !
 • [quote:30b6b64149="peter55"]als verlies van gegevens echt een levens drama voor je is dan zou je kunnen over wegen om bij een bedrijf voor backup opslag een abonement te nemen. dan ben je zeker dat het nooit kwijt kan raken zelfs al slaat de bliksem in bij dat bedrijf ![/quote:30b6b64149]Ook een optie idd, maar op hoeveel moet ik dan rekenen per maand? :roll:
 • De Maxtor OneTouch schijven zijn te koop in zowel USB2.0 als USB2.0/Firewire versies. Daarnaast heb je de OneTouch II en de Shared Storage die je in een netwerk kan gebruiken. Deze heeft een ethernetpoort waardoor je hem zo in een switch kunt prikken. Aan deze drive kun je een tweede drive hangen. Op deze manier kun je weer een backup maken naar deze tweede schijf. Dit kan dus in ieder geval met de Shared Storage, of het met de OneTouch II ook kan weet ik niet zeker. Wanneer je het geld ervoor over hebt en twee drives koopt zou je ook een Linksys NSL erbij kunnen kopen. Dit is een apparaatje die je in een netwerk hangt en die te beheren is via een webinterface. Je kan er twee externe USB schijven aan hangen. Je kan de data wel gewoon benaderen vanuit de Windows Verkenner zolang de schijven maar aan de NSL hangen. http://www.linksys.com/servlet/Satellite?childpagename=US%2FLayout&packedargs=c%3DL_Product_C2%26cid%3D1115416906769&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper Deze biedt een mooie automatische backup voorziening waarmee er dus automatisch een één op één kopie wordt gemaakt van de ene naar de andere schijf. Nadeel van de NSL is dat deze zijn eigen filesystem gebruikt. Je kan de schijven dan alleen gebruiken icm de NSL en dus niet zomaar aan een andere PC hangen. Maar je moet natuurlijk voor jezelf beoordelen of dit ook voor jou een nadeel is. Deze setup heb ik een tijdlang gebruikt, dan heb je echt een betrouwbaar backupsysteem! Voor wat betreft crashes, als de ruimte affikt ben je het alsnog kwijt. Voor zo'n gevaar is de optie die Peter55 aanbiedt weer iedeaal. Of beide 8) Het ligt eraan hoeveel geld je ervoor over hebt. Maar beveiliging mag geld kosten. Inmiddels ben ik overgegaan op een Shared Storage drive met een OneTouch II eraan en maak een backup naar de OneTouch II met een appart backupprogramma in Windows omdat de Shared Storage weer geen ingebouwde voorziening heeft voor een backup naar een tweede schijf. Dit heb ik gedaan omdat ik er zelf wel tegenaan liep dat ik bij de NSL oplossing de schijf niet rechtstreeks aan een andere PC kon hangen, bijvoorbeeld als je hem een keer 'buiten de deur' wilt gebruiken. Of je moet het hele zaakje incl. de NSL ook meenemen. Ik hoop dat je iets hebt aan dit verhaal en wat voor jou situatie het beste is, ook financieel gezien.
 • Praatpaal, bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik ben uiteindelijk voor de WD Essential 160GB gegaan, vanwege de financiën en vanwege het gebruiksgemak. Ik kan deze namelijk gewoon er in pluggen en backuppen maar. Geen gezeur met bestandssystemen etc. Nu kom ik echter met het volgende dilemma: welke backup software moet ik gebruiken? Ik wil namelijk een complete backup van m'n hele schijf. Na een crash moet ik niet eerst Windows opnieuw moeten installeren en dan vervolgens met alle mappen/bestanden/instellingen gaan slepen etc. Ik wil dus een 1 op 1 kopie van m'n harde schijf. Als ik de backup vervolgens moet terugzetten, wil ik bijv. opstarten vanaf een diskette/cd-rom en dan vervolgens de backup van de externe hdd halen. (of zoiets dergelijks) Is dit mogelijk? Ik voorzie namelijk problemen met de ondersteuning voor USB schijven?
 • [quote:c9142ee44b="Klaasje"]Omdat ik het me niet kan permitteren data te verliezen ivm m'n werk maak ik elke week backups met DVD-RW's. Aangezien ik dit zat begin te worden, wil ik een externe HDD aanschaffen. Ik ben op zoek naar een schijf van 100 - 250 GB.[/quote:c9142ee44b]Zoals een aantal anderen al hadden aangegeven is een externe harde schijf geen echte oplossing. Het is hooguit een vrij betrouwbare en relatief makkelijke oplossing. Als het behoud van data echt belangrijk is, dan moet je een andere oplossing zoeken. Wanneer het informatie van een bedrijf bedrijf betreft, dan is een goed backup systeem misschien al aanwezig. Misschien zonder dat je dat weet. Een goed bedrijf heeft een speciaal backup systeem met eventueel een dagelijkse of zelfs een continue backup. Maar ja, ook dit soort backups hebben een zeker risico omdat de backup wel ergens bewaard moet worden. Als er wat misgaat, dan is er vermoedelijk altijd een deel van de data kwijt.
 • Zojuist was ik bezig met het backuppen van m'n gehele harde schijf, maar ik kwam tot de conclusie dat dit onmogelijk is. Ik wil namelijk de C: schijf backuppen, maar er zijn daarvan bestanden in gebruik! De C: schijf is namelijk het station waar Windows op staat en waarop ik, op het moment van het maken van de backup, aan het werk ben. Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen zonder op een andere partitie Windows te moeten installeren?
 • Je zou daarvoor gebruik kunnen maken van speciale imagesoftware. Die maken een exacte kopie van je schijf of een partitie en verpakken dit in één bestand, een image genoemd. Alleen kost zo'n programma wel geld. Ik denk niet dat er degelijke gratis alternatieven te vinden zijn. Bijvoorbeeld Norton Ghost: http://www.symantec.nl/techsupp/cgi-bin/menu.cgi?URL=%2Fregion%2Fnl%2Fproduct%2Fng_index.html Of een wat goedkoper alternatief: http://www.acronis.com/homecomputing/
 • Bedankt voor je reactie.[quote:6d2e9bc567="praatpaal"]Je zou daarvoor gebruik kunnen maken van speciale imagesoftware. Die maken een exacte kopie van je schijf of een partitie en verpakken dit in één bestand, een image genoemd. Alleen kost zo'n programma wel geld. Ik denk niet dat er degelijke gratis alternatieven te vinden zijn. [/quote:6d2e9bc567]Dan is het dus goedkoper(lees: gratis) om een partitie aan te maken van 3GB en daarop WinXP te zetten. Vervolgens maak ik vanuit die partitie een backup van de rest van m'n schijf op m'n externe HDD. Om deze backup na een crash terug te zetten, moet ik deze constructie wederom opzetten. Dus weer een partitie van 3GB voor WinXP en vervolgens d.m.v. kopiëren en plakken zet ik alles weer terug. Kan én werkt dit? Hoef ik dan niet bang te zijn dat ik sommige dingen weer opnieuw moet installeren?
 • Ik zou in ieder geval op de C:\ partitie alleen je OS en je programma's zetten en alle data e.d. op andere paprtities. Ik ging ervan uit dat je Windows zelf ook wilde backuppen zodat je later snel alles kan restoren zonder de hele zooi opnieuw te moeten installeren. Als je dat inderdaad wil heb je die imagesoftware nodig. Als het alleen om je data gaat zijn er uitstekende gratis alternatieven. Maar ik zou in ieder geval geen backups maken met gewoon kopiëren en plakken in Windows. Als een bestand in gebruik is kapt Windows het hele proces af in plaats van door te gaan met het andere bestand. Je hebt dus een WD schijf aangeschaft? Zat daar geen backup software bij dan? Je mag wel verwachten dat dit er gewoon bij zit. In ieder geval... wat ik zelf een erg goed (volledig gratis) programma vind is Cobian Backup... http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm Mocht je een dergelijk programma zoeken... probeer deze eens uit.
 • [quote:dc6921d4b5="praatpaal"]wat ik zelf een erg goed (volledig gratis) programma vind is Cobian Backup... http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm[/quote:dc6921d4b5] Werkt idd erg goed, thnx! :)

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.