Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Langzaam PC3200 geheugen

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Ik heb laatst voor de grap een geheugentest met SiSandra soft uitgevoerd, tot mijn grote verbazing kwam dit eruit:


  [img:5510680fe0]http://img248.imageshack.us/img248/1625/vaag2zh.jpg[/img:5510680fe0]

  de bandbreedte lijkt mij verbazend laag, aangezien ik toch 768 MB geheugen in deze PC heb zitten dat op PC3200 draait

  het is mij echter onduidelijk of dit geheugen DUAL CHANNEL draait, de bios zegt namelijk ASSYMETRICAL DUAL CHANNEL INTERFACE:HEAP:768 MB

  ik heb geen idee wat dit betekent, wat kan ik doen om mijn geheugen wat sneller te maken, of klopt deze data (lijkt mij niet want de 915G haalt sneller als mijn 915P) ondanks zelfs dat die 915G van hun DDR2 geheugen op DDR2 400 heeft, wat praktisch langzamer zou moeten zijn dan mijn DDR400 geheugen.

  bovendien zag ik in de bios de funcite HYPER PATH 2, wat gebeurt er als ik dit aanzet en wat houd het in?

  alvast bedankt

  Sander

  Deze PC heeft een P4 540
  ASUS P5GD1 mobo met 915P chipset, dit lijkt me genoeg om te weten

  Verder zat er voorheen 2x256MB geheugen in dat van het zelfde merk was, maar nu heb ik er ook 1x 256MB bij gedaan van een ander merk. Geeft dit betere prestaties (dus 768MB of juist niet (dus dat ik 2x256MB DUAL CHANNEL beter zou kunnen doen))
 • Je moet natuurlijk wel oppassen dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Kies als vergelijking ook echt vergelijkbare systemen. Met DDR2 kun je niet vergelijken, dit heeft sowieso een veel hogere bandbreedte (ook hogere latency). Verder is geheugenbandbreedte bij mijn weten zelden een beperkende factor op de huidige generatie systemen.
 • [quote:58e87fa088="gerben"]Je moet natuurlijk wel oppassen dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Kies als vergelijking ook echt vergelijkbare systemen. Met DDR2 kun je niet vergelijken, dit heeft sowieso een veel hogere bandbreedte (ook hogere latency). Verder is geheugenbandbreedte bij mijn weten zelden een beperkende factor op de huidige generatie systemen.[/quote:58e87fa088]

  ok thx voor de snelle reactie. mijn pc is dus ondanks deze data toch gewoon qua geheugensnelheid normaal en de lage bandbreedte heeft dus nouwelijks invloed op de prestaties van mijn systeem??

  en dan verder, wat houdt HYPER PATH 2 in? is dat een soort van DOT/AI NOS voor geheugen?

  en zou de lage bandbreedte niet komen door de DUAL CHANNEL interface, bij alle chipsets die ongeveer 2x zon hoge databandbreedte als die van mij hebben zijn DUAL CHANNEL chipsets die van mij draait ASSYMETRISCH geloof ik, geen idee wat het inhoudt
 • hmm was er al wel pc3200 in de P3 tijd?
 • [quote:33cab79cd5="Google"]Asymmetric Dual Channel mode is activated when two opposite channels are populated by different capacity memories. However even Intel has admitted it offers no performance increase over Single Channel mode.[/quote:33cab79cd5]
 • Asymmetrisch wil zeggen dat het geheugen op een andere (meestal hogere) snelheid draait dan de FSB. In de praktijk levert dit weinig winst op.

  Dual channel heeft meer bandbreedte dan single channel. Theoretisch twee keer zo veel, maar in de praktijk levert het ook maar weinig winst op. Vaak in de orde van 5-10%. In sommige gevallen kan de overhead van het aansturen van dual channel, verlies opleveren tov. single channel.

  Die twee andere termen zeggen mij niks. Google?
 • Nee. Maar ik snap je niet echt waar je op duidt?
 • [quote:386cd3ce0e="FTI"]hmm was er al wel pc3200 in de P3 tijd?[/quote:386cd3ce0e]

  ??? hoe bedoel je
 • En je hebt 768MB ? Zijn dit 2 repen ? of 3 ? In ieder geval komt het er op neer dat er geen gelijke hoeveelheden per kanaal zijn geinstalleerd, hierdoor lijkt me dat hij of geen dual channel draait, of dual channel draait tot de 512MB (2x256 gelijk per kanaal) vol zit, en de 256MB daarboven single channel vult ?
 • [quote:5f35dde51d="NoepZor"]En je hebt 768MB ? Zijn dit 2 repen ? of 3 ? In ieder geval komt het er op neer dat er geen gelijke hoeveelheden per kanaal zijn geinstalleerd, hierdoor lijkt me dat hij of geen dual channel draait, of dual channel draait tot de 512MB (2x256 gelijk per kanaal) vol zit, en de 256MB daarboven single channel vult ?[/quote:5f35dde51d]

  ik heb 2x256MB PC3200 No-Name en 1x 256MB PC3200 ELIXIR
  zonder heatspreaders, de ELIXIR module heeft zich met timings netjes aangepast aan de (langzamere) No-Name modules (3-4-4 geloof ik)

  verder zou het eigenlijk niet kunnen kloppen dat mijn FSB op een andere snelheid draait als mijn geheugens, ik heb de CPU niet geOCt en mijn geheugen draait geloof ik gewoon op 400MHz (hoe kan ik dit nakijken met SiSoftware Sandrasoft?)
  ik zal maar aannemen dat het assymetrische komt omdat mijn FSB op 201 MHz staat en mijn geheugens op (waarschijnlijk 200MHz)
  ik heb trouwens ook wel eens in de C!T gelezen dat het geheugen zichzelf soms wel eens terugklokt (naar PC2700) waneer een PC 3 modules heeft wat is hierover bekend?

  verder heb ik nog steeds geen antwoord op mijn werkelijke vraag:

  Wat is in dit geval beter, de 2 No-Name modules in DUAL CHANNEL laten draaien (deze zijn van het zelfde merk) en de ELIXIR eruit halen

  of de ELIXIR erbij en dan 768 MB geheugen hebben maar niet zeker zijn of het geheugen dan in DUAL CHANNEL draait.

  het gaat mij eigenlijk vooral om de prestaties in BF2

  ik heb trouwens gevonden dat het geheugen allemaal in 1 kanaal draait (zegt SiSoft Sandra) is er een manier om dit up te graden naar 2 kanalen, als ik nou een zelfde module als de 3e module koop, draait het dan wel weer in dual channel?
 • Dat is toch gewoon een kwestie van uitproberen?
 • [quote:35d19a91b6="gerben"]Dat is toch gewoon een kwestie van uitproberen?[/quote:35d19a91b6]

  en dan die bandbreedte test weer doen? voorheen hoorde ik iemand op het forum zeggen dat die test eigenlijk weinig zegt over de werkelijke prestaties van de geheugens.

  en ik vraag om wat iedereen denkt, niet om het uit te proberen (das zo ongelofelijk veel moeite)
 • Nee, gewoon de games testen. En als daar een benchmark ik in zit, die gebruiken. 3Dmark kun je ook doen.
 • [quote:74d8645136="gerben"]Nee, gewoon de games testen. En als daar een benchmark ik in zit, die gebruiken. 3Dmark kun je ook doen.[/quote:74d8645136]

  heeft geheugen invloed op 3D mark?
 • Wat vind je nou belangrijker, de prestaties in games, of het getalletje in Sandra?
 • Check eerst maar eens met CPU-Z hoe je geheugen draait. Volgens mij niks mis met je score, ik denk eerder dat je geen dual channel draait met een zooi troep op de achtergrond.
 • [quote:cc7a429785="Comp-Freak"]Check eerst maar eens met CPU-Z hoe je geheugen draait. Volgens mij niks mis met je score, ik denk eerder dat je geen dual channel draait met een zooi troep op de achtergrond.[/quote:cc7a429785]

  nah ik heb maar weinig troep op de achtergrond draaien (zie mij beschrijving (relatief schone windows)
 • meer ram is gewoon een voordeel in BF2.. Single channel geheugen is altijd nog een stuk sneller dan je swap file ;)
 • [quote:fe0691e288="NoepZor"]meer ram is gewoon een voordeel in BF2.. Single channel geheugen is altijd nog een stuk sneller dan je swap file ;)[/quote:fe0691e288]

  kijk dat wou ik horen, bedankt:D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.