Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Geheugen bijplaatsen

Obi-wan-kenobi
8 antwoorden
 • Op het PIII/450 MHz-systeem van mijn dochter heb ik WinXP Home + SP2 op de D:\-partitie geïnstalleerd.
  Op de C:\-partitie staat nog Win98 SE welke vanwege het gebruik van een niet door WinXp ondersteunde scanner moet blijven staan.
  Het is dus een dualboot systeem en alles draait tot dusver prima, ook de draadloze internetverbinding functioneert naar behoren.
  De volgende stap bevat natuurlijk de installatie van software.
  Maar meer software vereist meer geheugen.
  In de drie beschikbare banken steken nu twee SDRAM PC100 Non ECC modules van elk 64 Mb.
  De derde bank is dus beschikbaar voor uitbreiding.
  De vragen: Kun je een 128 Mb of 256 Mb module bijplaatsen om te komen tot resp. 256 Mb/384 Mb of moeten er altijd modules met gelijke capaciteit geplaatst worden?
  Je ziet vaak in advertenties de omschrijving PC100/133 staan.
  Zijn dit modules die beide snelheden ondersteunen?
  Maakt het uit als er een PC133 module bij de PC100 modules geplaatst wordt of moet ook in die waarde uniformiteit gelden?

  Voordat ik tot aanschaf overga hoop ik op een goed advies, waarvoor bijvoorbaat hartelijk dank.
 • Wat je ten eerste moet weten is wat de maximale capaciteit mag zijn per module. Dit kun je vinden in de documentatie die bij het moederbord hoort. In principe kun je PC133 naast PC100 zetten, echter de module zal dan gewoon op 100 Mhz werken. Daarnaast is het aan te bevelen om modules van dezelfde snelheid te gebruiken en met dezelfde latency.
  Je zegt hoe meer software, hoe meer geheugen er nodig is Dit geld voor als je meer programma's tegelijkertijd wilt gebruiken en de boel een beetje soepel wilt laten lopen. Als je het puur over het installeren van software hebt gaat het om de capaciteit van de harddisk.
 • Verdiep je ook even in zaken als single/double sided en chipgrootte.

  Vraag je ook af hoe zinvol het is, geld in een bonk antiek te steken.
 • [quote:b9a29ebd50="gerben"]Vraag je ook af hoe zinvol het is, geld in een bonk antiek te steken.[/quote:b9a29ebd50]Gelukkig is antiek geheugen ook vrij goedkoop te krijgen, bijv. bij:
  http://www.PC2other.nl

  Op een PIII met 256MB kun je nog redelijk vlot werken met WinXP, 384MB is natuurlijk nog beter. Nagaan dus hoeveel geheugen je per slot erin kunt steken. Wat is het merk en typenummer van het moederbord?
  http://www.lavalys.hu/products/overview.php?pid=1&lang=en
 • 256 double sized moet ie kenne hebbe

  double sized wordt altijd herkend single sized niet

  double zitten aan beide kanten modules
  single aan 1 kant

  maakt niet uit of het 100 of 133 mhz sdram fsb = nl 100mhz van deze processoren

  ddr ram wel maar die zit er niet in bij jou
 • Bedankt voor de reacties en nuttige info tot dusver!

  Het moederbord is een Asus PB2 AGP.
  In de handleiding staat dat uitsluitend PC100 SDRAM modules worden ondersteund.
  Het bijplaatsen van PC133 module zou ik dus maar beter achterwege kunnen laten (?)…
  De reeds aanwezige 64 Mb modules zijn een Green (9 chips single sided en een Acer (8 chips double sided) die altijd prima naast elkaar hebben 'gedraaid'…
  Inderdaad is het omschreven systeem verouderd, zoals één der reactiegevers opmerkte, maar mijn dochter werkt voor haar studie met Word, Powerpoint en Excel en gebruikt uiteraard het internet veelvuldig.
  Daarvoor lijkt mij dit systeem toereikend… voor de paar tientjes die ik er nog in zou steken heb ik geen nieuw systeem of zelfs een tweedehands gelijkwaardig systeem.
  Bovendien verbaas ik me er steeds weer over hoe soepel het oude kastje nog steeds zijn werk doet…

  Ik begrijp dus uit één der laatste reacties dat ik gewoon een module met een afwijkende capaciteit kan bijplaatsen en dat de totale geheugencapaciteit dus kumuleert (?)…
 • Volgens Crucial moet je op zoek naar een 256MB PC100 CL2 non-parity DIMMetje.
  http://www.crucial.com/store/listparts.asp?Mfr%2BProductline=ASUS%2B+Motherboards&mfr=ASUS&tabid=CR&model=P2B&submit=Go
 • [quote:b0425cc87b="rh.vorwald"]…………….
  Het bijplaatsen van PC133 module zou ik dus maar beter achterwege kunnen laten (?)…
  ………………………………………………………..
  Ik begrijp dus uit één der laatste reacties dat ik gewoon een module met een afwijkende capaciteit kan bijplaatsen en dat de totale geheugencapaciteit dus kumuleert (?)…[/quote:b0425cc87b]

  PC133 kun je gebruiken. Dit is ook in staat op 100 MHz te draaien. ('backwards compatible')

  Inderdaad kun je verschillende capaciteiten combineren. Let echter bij gebruik van een 256 MB module, zoals in het algemeen eerder op gewezen werd, op het type chips dat erop is geplaatst. De termen enkelzijdig en dubbelzijdig werden genoemd, maar dit onderscheid is in tegenstelling tot hetgeen je verwacht niet altijd te zien aan het module (ook een module met chips aan beide kanten kan 'enkelzijdig' zijn). Kijk om zeker te zijn naar de chip-structuur. Hoe dit exact in elkaar zit is uit de doeken gedaan in de RAM FAQ van http://gathering.tweakers.net .

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.