Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

data kwijt bij Raid 1?

None
23 antwoorden
 • ben niets wijzer geworden van alle zoekopdrachten, dus toch maar weer een vraag hier:
  ik heb een 2e schijf (identiek als de 1e) erbij gekocht, wil nu een Raid 1 opstelling gaan maken, (begrepen dat in het Bios van de Gigabyte K8NS-939 een instelling gewijzigd moet worden, moet dat trouwens in XP Pro ook gedaan worden?) raak ik nu al mijn data en partities kwijt van mijn eerste schijf of niet?
 • om een raid opstelling te bouwen moet je met 2 identieke lege hdd's beginnen, dus je zal ze allebij moeten formatteren.
  Of was dat niet je vraag?
 • dat was inderdaad wat ik wilde weten, helaas dan zal ik alles eerst moeten backuppen, hoe gaat het dan verder onder XP Pro?
 • [quote:da60e554eb="werklinq"]dat was inderdaad wat ik wilde weten, helaas dan zal ik alles eerst moeten backuppen, hoe gaat het dan verder onder XP Pro?[/quote:da60e554eb]Als het goed is, is de werking van de RAID-cntroller volledig transparant richting windows. Maw, afgezien van de driver voor de RAID controller 'ziet' windows niet dat de info op 2 schijven weggeschreven wordt. De RAID controller zorgt ervoor dat Windows die 2 schijven als '1 logische disk' ziet (met de capaciteit van 1 schijf).
 • [quote:f546cab9f5="tinus89"]om een raid opstelling te bouwen moet je met 2 identieke lege hdd's beginnen, dus je zal ze allebei moeten formatteren.
  Of was dat niet je vraag?[/quote:f546cab9f5]
  Dat is niet waar. Je formatteert de RAID array.
 • okee okee, maar je kan de data dus niet bewaren op een van je hdd's, dat bedoelde ik juist, maar schreef het een beetje onduidelijk :oops:
 • Volgens mij klopt dat opnieuw formatteren niet.

  Je kunt een RAID 1 (mirror)- array maken met een gevulde en een lege schijf. De RAID-processor kopieert dan de volle schijf naar de lege.
  Je moet alleen goed uitkijken aan welke bus je de volle en aan welke je de lege schijf hangt!

  Bij goed functioneren van RAID 1 zijn beide schijven identiek, ze bevatten de zelfde informatie. Als er een schijf sneuvelt, draait alles gewoon door op een schijf. Je kunt dan de kapotte vervangen door een lege. De boel wordt dan weer gekopieerd en alles draait weer door! Dit zou niet kunnen al je alleen maar met twee lege schijven zou kunnen beginnen, zoals is gesteld.
 • K*T wat loop ik te blunderen zeg……

  dat hele verhaal van mij he;-)…..was gebaseerd op een leesfout. Ik dact dat het om een raid0 opstelling ging….
 • wel verwarrend allemaal zeg, maar goed het volgende gedaan:

  drivers voor de Raid geinstalleerd in het Bios
  in het Bios mirroring ingesteld, schijven toegevoegd (2x Seagate barracuda SATA 200GB)
  dan wordt wel degelijk gevraagd om de schijven te wissen, volgens de handleiding kan dit niet anders (gelukkig had ik ook nog 2 IDE schijven eraan hangen en daar alle backups op gezet, daarna alles bevestigd en vervolgens zie ik in het Bios dat de Raid setup is gelukt,

  XP Pro geinstalleerd, maar in Windows zou ik via systeembeheer > computerbeheer > schijfbeheer met de rechtermuisknop in de vrije ruimte op de dynamische schijf waarop u het mirrored volume wilt maken en klik vervolgens op Nieuw volume. maar helaas ik zie dus geen nieuw volume, wat nu?
 • Het is natuurlijk een merkwaardig verhaal, dat je beide schijven moet formatteren voor een RAID 1 array.
  Ik ga zelf ook binnenkort RAID 1 aansteken op mijn systeem. Volgens mij kun je een volle schijf in een array plaatsen, maar dit is zeer afhankelijk van de controller.
  Ik ga zeker e.e.a. testen. Het resultaat post ik even.

  @werklinq. Heb je de windows RAID drivers geinstalleerd?
 • op dit moment ben ik nog verder van huis, windows start niet meer op, op geen enkele manier, dacht van kom op ik formateer het hele zooitje, ik heb toch een mooi image, nou mooi niet op geen enkele manier is Windows nog te installeren, zit in een mooie loop, formateer ik en geef opdracht om te installeren dan wordt er opnieuw opge starten gaat die het hele zooitje weer opnieuw controleren en kom ik weer in het begin scherm terecht, waar ik weer kan formatteren, snap er nu helemaal niets meer van, wat doe ik verkeerd?
 • blijkt om Windows opnieuw te kunnen installeren dat je de Raid functie in het Bios van de schijven eerst moet zetten op disable, daarna kan ik dus wel XP opnieuw installeren, wordt ongetwijfeld vervolgd.
 • Voor de duidelijkheid de gang van zaken, bij mijn mobo (MSI):

  1. Plaats harde schijf 1 op een van de IDE-pluggen.
  2. Installeer XP op die harde schijf.
  3. Installeer de RAID-drivers (met de CD, die bij het mobo werd geleverd)
  4. Zet de PC uit.
  5. Plaats harde schijf 1 op RAID-plug 1
  6. Zet de PC aan en schakel RAID aan in de BIOS.
  7. Bij het verder opstarten wordt gevraagd om de RAID-configuratie in te stellen. Stel RAID 1 in en start verder op.

  Als alles is goed gegaan, zal de PC nu gewoon werken met schijf 1 op de RAID-processor. Daar merk je in gebruik verder niets van. Je zou de toestand gewoon zo kunnen houden, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  8. Zet de PC uit en plaats nu harde schijf 2 op RAID-plug 2.
  9. Bij opnieuw opstarten zal gevraagd worden of de data van disk 1 naar disk 2 moet worden gekopieerd. Doe dit.

  Als dit is gebeurd, dan draaien de twee schijven in een RAID 1-configuratie. Daar merk je verder niets van. In de verkenner b.v. zie je maar één harde schijf!! Zijn beide schijven b.v. elk 80 GB, dan zie je in de verkenner één schijf van 80 GB.

  Gaat een van de schijven stuk, dan draait de PC gewoon door op de goede schijf.

  Ik hoop dat alles nu een beetje duidelijker is, succes!
 • ga vanavond e.e.a. uitproberen, maar ik heb nog een vraag:

  je zegt:
  1. Plaats harde schijf 1 op een van de IDE-pluggen
  5. Plaats harde schijf 1 op RAID-plug 1

  wat is het verschil?
 • helaas dat lukt dus niet om met 1 harde schijf dit te doen er wordt direct tijdens het opstarten van het Bios om 2 schijven gevraagd, wat nu?
 • Zet beide schijven nu maar in RAID 1. Definieer de array in de BIOS, zet deze op mirrorring en wijs BEIDE schijven toe aan deze array
  Maak op een ander systeem even een driver flop, gebruik de RAID driver die hier staat.

  Plaats de CD in je computer, waar je gaat installeren. Zodra Windows install vraag om op F6 te drukken, doe je dat direct en plaats de gemaakte floppy in je diskette-drive.

  Windows vraagt of je de SATA driver wil installeren. Voer dit uit en geef aan dat je nog meer drivers wil installeren. Op de flop staat nl. de SATA en de RAID driver. Beide moeten geinstalleerd worden.

  Vervolgens maak je de installatie van Windows XP af.
  Als je opnieuw opstart, dan niet weer van de CD booten. Zorg er wel voor dat de RAID array in de boot volgorde staat (bv. als tweede, na je CD-drive).
 • we gaan vanavond direct op deze manier aan de slag!
  alleen zal ik eerst de 1e schijf zonder de Raid opstelling moeten formatteren, als ze alle 2 in de Raid opstelling hangen, kan ik Windows niet installeren!
 • Dat kan wel. Je moet nl. beide schijven in RAID 1 zetten. Als je de F6 truc gebruikt kun je prima Windows op de RAID array installeren.

  Zodra je de array in het BIOS heeft gemaakt, dan ziet Windows de RAID array als 1 schijf.

  Booten van CD. F6 indrukken en flop in je A-drive, vervolgens de beide drivers SATA en RAID installeren, daarna kun je partities maken op de RAID array tijdens de WXP installatie.

  Vervolgens selecteer je 1 van de gemaakte partities en je installeert Windows XP op je RAID array.

  Succes met de installatie.
 • Krijg je een melding als 1 van de schijven het begeeft?

  Ik neem aan dat je systeem toch iets langzamer is met zon opstelling dan met 1 hd.
 • Als je Windows geinstalleerd hebt, kun je de RAID driver van windows installeren. Deze monitort ook de array.
  Als je deze dus installeert, is het antwoord ja.

  Als 1 disk uitvalt, worden de reads trager. De writes niet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.