Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

2 harde schijven, 2 IDE kabels, een DVD-rom en een CDRW

Anoniem
None
11 antwoorden
 • mooie titel he :lol:

  ik wil dus 2 harde schijven en 2 DVD's (om het nu maar ff te vergemakkelijkern) inbouwen. Ik heb 2 IDE kabels met in totaal 4 aansluitingen.

  Als ik het goed begrepen heb komt elke IDE kabel overeen met respect. de primaire of secondaire 'lijn' in de bios (afhankelijk in welk slot in hem in je mobo steekt). De eerste aansluiting om je IDE kabel geeft dan je master, je 2° aansluiting de slave.

  Nu vroeg ik me af hoe je deze kabels best aansluit aan de diverse apparaten. En wat voor gevolgen het heeft als je dat anders doen.

  stel dat je je HD waar C: opstaan als sec master hebt. Wat is daar het gevolg van ? (ik zeg maar iets)
 • Maakt allemaal niet zo vreselijk veel uit. Maar ik zou de beide schijven als master doen, en de optische drives als slaves. Bootdisk altijd primary master.
 • nu, volgens mij mag je het niet zomaar aansluiten, maar weet het niet zeker.

  Als je het goed wil doen moet je het volgens cable select doen.
  Dus je HD sluit je aan op de primaire IDE op het moederbord, dan heb je op het uiteinde van die IDE kabel twee aan sluitingen (het is toch zo dat je het bedoelt, 1 IDE kabel heeft 1 fiche aan de ene kant en twee aan de andere kant???) . de verste fiche is de MASTER , de dichtste de SLAVE .

  Moet je wel kijken in je handleiding hoe de jumpers moeten staan op de HD , deze moeten van beide schijven op cable select staan.

  Het zelfde verhaal voor de dvd stations, maar die sluit je dan aan op de secundaire poort op het mobo.

  voor je opstart best even de bootvolgorde controleren in het bios (maar die staat meestal goed) en je kunt aan de slag
 • Ligt er een klein beetje aan wat je primaire doel is op de pc, als je vaak grote bestanden brandt (dvd's) en je doet dit vanaf schijf, kan je de brander en de schijf waarop de bestanden staan het beste ieder een eigen ide aansluiting geven, indien je vaak van-en-naar dvd schrijft (on-the-fly), kan je het beste iedere dvd een eiegen ide geven.
 • oké tnx, dus blijkbaar zit er dus toch wat verschil in.

  De 2° HD komt erin omdat ik een bepaalde map wil mirrorren naar die andere HD (map gebruikt voor het bewerken van foto's, dus veel MB's). Hoe sluiten we het nu het beste aan.

  @ RB :

  de verste fiche blijkt hier de slave te zijn, middenste = master.

  Als ik jouw verhaal goed volg, zou jij de HD's op 1 kabel aansluiten en de optische app op de andere ?
 • Dat hangt er dus vanaf wat je precies gaat doen, kopieer je veel on-the-fly dan DVD's eigen IDE. Brand je veel DVD's vanaf je HDD dan die HDD en DVD brander allebei eigen IDE.
 • En het is de vraag of je uitkomt met de lengte van de kabel, om een cdrom en hardeschijf op 1 kabel aan te sluiten. Ik zou indien dit niet kan beide schijven op 1 kabel prikken, en beide cdroms op 1 kabel :) Heb ik hier ook werkt perfect :)
 • Werken zal het altijd wel lijkt mij, maar voor de zekerheid bootdisk altijd primary master, en die tip van Venzent is alleen voor betere performance.
 • dus aangezien de schrijfbewerkingen vooral gebeuren van HD -> HD is het best om die beide een IDE kabel te geven.
 • [quote:5f522667bd="perrush"]dus aangezien de schrijfbewerkingen vooral gebeuren van HD -> HD is het best om die beide een IDE kabel te geven.[/quote:5f522667bd]
  Yeps
 • Maakt dat veel uit dan ? ATA 133 is 133MB/s. De schijven die er aan hangen (2x Maxtor Diamondmax Plus 9) halen zo'n 55 MB/s. Dit betekent dus dat de capaciteit niet volledig benut wordt, en er dus geen vertraging optreedt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.