Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

To sata or not

Venzent
5 antwoorden
 • Ik heb een (Dell) pc met een 7200 rpm ide schijf. Op het MB zit ook een sata aansluiting. Indien ik nu een 7200 rpm sata schijf plaats en de ide schijf verwijder en Windows volledig op sata installeer, is dat dan per definitie ook sneller? Welke gegevens zijn eventueel meer van belang als het om de snelheid gaat icm de te gebruiken HDD's?
 • Het is alleen ietsje sneller, als de nieuwe schijf ook fysiek sneller is. De interface alleen maakt bar weinig uit.
 • [quote:d83d63a5fb="Venzent"]Indien ik nu een 7200 rpm sata schijf plaats en de ide schijf verwijder en Windows volledig op sata installeer, is dat dan per definitie ook sneller? Welke gegevens zijn eventueel meer van belang als het om de snelheid gaat icm de te gebruiken HDD's?[/quote:d83d63a5fb]Nee, een SATA disk is niet per definitie sneller dan een PATA disk. Een SATA interface is potentïeel sneller en volgens mij is NCQ ook onderdeel van de SATA specificatie. Desondanks doen de snelste PATA schijven van dit moment niet veel onder voor SATA schijven.

  RPM en cache grootte hebben over het algemeen een grotere impact op de snelheid. Het heeft m.i. niet zoveel zin om een PATA 7200 RPM 8MB schijf te vervangen door een gelijkwaardig SATA model. Het snelheids verschil - indien al aanwezig - zal amper merkbaar zijn. Van de andere kant kun je je afvragen of NU nog investeren in een PATA schijf een snuggere beslissing is, aangezien SATA in een hoog tempo PATA aan het vervangen is.
 • [quote:361d036bde="Captain_Kansloos"][quote:361d036bde="Venzent"]Indien ik nu een 7200 rpm sata schijf plaats en de ide schijf verwijder en Windows volledig op sata installeer, is dat dan per definitie ook sneller? Welke gegevens zijn eventueel meer van belang als het om de snelheid gaat icm de te gebruiken HDD's?[/quote:361d036bde]Nee, een SATA disk is niet per definitie sneller dan een PATA disk. Een SATA interface is potentïeel sneller en volgens mij is NCQ ook onderdeel van de SATA specificatie. Desondanks doen de snelste PATA schijven van dit moment niet veel onder voor SATA schijven.

  RPM en cache grootte hebben over het algemeen een grotere impact op de snelheid. Het heeft m.i. niet zoveel zin om een PATA 7200 RPM 8MB schijf te vervangen door een gelijkwaardig SATA model. Het snelheids verschil - indien al aanwezig - zal amper merkbaar zijn. Van de andere kant kun je je afvragen of NU nog investeren in een PATA schijf een snuggere beslissing is, aangezien SATA in een hoog tempo PATA aan het vervangen is.[/quote:361d036bde]
  Ok, wat ik dus begrijp is dat ik me wel kan orienteren op een snellere schijf, het liefst dus een 10.000 rpm en bijv. 8 of 16 mb cache. En aangezien sata "de standaard" wordt, kan je net zo goed een sata nemen. (tenzij een ide aanzienlijk goedkoper is ;-) )
 • Klopt. Nog een voordeel van SATA is trouwens dat er niet zo'n brede lint-kabel aanzit; dat scheelt in de airflow in de PC behuizing. Ook niet onbelangrijk tegenwoordig ;-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.