Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

windows installeren

None
19 antwoorden
 • Ik heb een Toshiba Protégé 7020CT laptop en daar wil ik windows me op installeren. het probleem is dat de laptop geen interne diskette drive en geen interne CD-Rom drive heeft. er zit wel een externe CD-Rom drive bij via de USB-poort maar aangezien er ook geen BIOS aanwezig is op de laptop kan ik nergens instellen dat er vanaf USB-CD-Rom moet worden opgestart. Er zit wel een platte insteek netwerkkaart bij
  (PCMIA of zoiets?). Ik heb al geprobeerd om tijdens het opstarten de DEL knop in te drukken en de knoppen F1 t/m F12 heb ik ook al geprobeerd. Wat kan ik nu nog proberen om windows te installeren?

  bvd Pepijn
 • Probeer het eens met Esc.
 • escape toets werkt ook niet :(
 • Werkt ie nog wel? Oftewel, is er nog een OS op aanwezig.
 • op dit moment is de c:\ partitie helemaal leeg
  op D: en E: staan nog wel bestanden, maar er is dus geen OS aanwezig
 • Maar hij boot nog wel van c: of ook niet meer? Want anders heb je een heel groot probleem.
 • Als de C-schijf echt helemaal leeg is, als er dus ook geen DOS startbestanden meer op staan zie ik nog maar één weg.

  Iemand zoeken met een laptop met diskettestation en daar tijdelijk even de harddisk van jouw Toshiba inzetten. Dan kun je jouw HD met een DOS- of Windows opstartdiskette in ieder geval met Fdisk en Format /s bootable maken. Vervolgens kun je lezen waar je een DOS-driver voor USB kunt vinden en hoe je die tijdens het booten moet laden. Het betreffende USBASPI.SYS-bestand en de aangepaste config.sys en autoexec.bat zet je ook via een floppy op je harddisk.

  Daarna de HD weer terug in je eigen Toshiba en na het booten zou 'ie de externe CD-ROM drive moeten zien. Een hele omweg maar de enige die ik zo gauw kan bedenken.

  Bij een Toshiba is het eruit halen van de HD meestal een eitje: klepje open, één schroefje los en eruittrekken. Er zit zelfs een speciaal handgreepje aan. Bij andere notebooks kan dat ingewikkelder zijn.

  Gr,
  Jim
 • [quote:bd2c2aad71]op dit moment is de c:\ partitie helemaal leeg [/quote:bd2c2aad71]

  Ik kan dus op dit moment helemaal niet booten, kan zelfs geen dos-prompt krijgen. dat is ook de reden dat ik hier mijn probleem voorleg. als ik eenmaal een dos-prompt krijg kan ik windows wel geïnstalleerd krijgen.
 • Blijkbaar heeft PepijnG zijn laatste bericht ongeveer gelijk met mij gepost, beetje verwarrend, maar kan gebeuren.

  Gr,
  Jim
 • Als je de disk kunt overzetten in een ander systeem, zou ik de schijf gewoon formatteren vanaf een win9x bootdisk, dan de win9x dir overzetten naar de schijf, dan weer in de toshiba, booten, en installeren maar.
 • als er een cdrom drive bij zit .
  dan kan er op een andere pc een boet cd gemaakt worden op een cd rw .
 • idd hebben Jim en ik ongeveer tegelijk gepost. had zijn bericht nog niet gelezen. ik heb alleen geen 2de laptop om de hd in te stoppen dus hoe ik die bewerkte opstart bestanden op m'n hd moet krijgen weet ik niet. Ik heb wel het bestand USBASPI.SYS gedownload. In ieder geval stop ik voor vandaag en morgen is er weer een dag.
 • [quote:3704e05877="PepijnG"]kan ik nergens instellen dat er vanaf USB-CD-Rom moet worden opgestart. (…) escape toets werkt ook niet [/quote:3704e05877] Volgens deze en deze link zou je de BIOS kunnen enteren via de toetsen Esc en F1.
 • [quote:743d551174="jolo"][quote:743d551174="PepijnG"]kan ik nergens instellen dat er vanaf USB-CD-Rom moet worden opgestart. (…) escape toets werkt ook niet [/quote:743d551174] Volgens deze en deze link zou je de BIOS kunnen enteren via de toetsen Esc en F1.[/quote:743d551174]Inderdaad, vandaar dat ik dat ook al zei een stuk naar boven. Probeer Esc eens ingedrukt te houden i.p.v. kort indrukken.
 • toen ik esc en F1 heb geprobeerd heb ik ze al ingedrukt gehouden en niet kort ingedrukt. het werkt bij deze laptop helaas echt niet.
 • Je kunt voor een paar € een verloop krijgen van normaal IDE naar 2,5 inchhdd aansluitingen.
  Dan kun je de laptopschijf in een normaal systeem hangen en er dan Windows op instaleren
 • [quote:cb4ff42893="Anjo"]Je kunt voor een paar € een verloop krijgen van normaal IDE naar 2,5 inchhdd aansluitingen.
  Dan kun je de laptopschijf in een normaal systeem hangen en er dan Windows op instaleren[/quote:cb4ff42893]Let daarmee wel op dat je 'm niet verkeerd om aansluit, dan krijg je rook ;)
 • [quote:bebefb8d48="JBS"][quote:bebefb8d48="Anjo"]Je kunt voor een paar € een verloop krijgen van normaal IDE naar 2,5 inchhdd aansluitingen.
  Dan kun je de laptopschijf in een normaal systeem hangen en er dan Windows op instaleren[/quote:bebefb8d48]Let daarmee wel op dat je 'm niet verkeerd om aansluit, dan krijg je rook ;)[/quote:bebefb8d48]

  wel makkelijk, hoef je gelijk windows niet meer te installeren :P

  @TS: kan je er miss een floppydrive inhangen?
 • denk idd dat er niks anders op zit dan zo'n verloopstukje te kopen.
  ga ik vanmiddag nog halen. laat nog wel weten als de laptop weer werkt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.