Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hardeschijf nog steeds maar 32GB na bios update

Eddy X
17 antwoorden
 • Voor een oud systeempje zijn na een crash van de hardeschijf twee nieuwe exemplaren (80GB ATA) aangeschaft. Deze werden herkend, maar slechts 32GB daarvan. Na een BIOS update naar 1009 zou dit probleem opgelost moeten zijn. Zie http://support.asus.com/download/download_item_nn.aspx?model=P2L97
  Daar staat namelijk bij de release notes: [i:f424ba1f4e]Support IDE hard disk larger than 32G bytes.[/i:f424ba1f4e] Helaas worden ze nog steeds herkend als 2x 32GB.

  Het gaat om een ASUS P2L97 moederbord i.c.m. een P2 266Mhz waar ik zojuist XP op geinstalleerd heb. (Ja, ik weet 't.. maar de eigenaar heeft daar voorheen goed mee kunnen werken)

  Iemand een idee?
 • worden ze in het BIOS als 32GB herkend of in windows als 32GB.

  Heb je ze gepartitioneerd ?
 • [quote:5b97aaed9c="Bosje"]worden ze in het BIOS als 32GB herkend of in windows als 32GB.[/quote:5b97aaed9c]Beide.

  Nee, ze zijn niet gepartitioneerd, alleen voor de installatie geformatteerd als NTFS (alleen de eerste, de tweede na de installatie vanuit Windows).
 • en als je de schijven als FAT32 Formatteert
 • [quote:a54912b60d="plextor"]en als je de schijven als FAT32 Formatteert[/quote:a54912b60d]Als ik boot van de XP CD geeft ie meteen aan dat ze 2x 32GB zijn, ook voordat ze geformatteerd waren. Zal het formatteren in FAT32 dan verschil maken?
 • 32 GB is een bekende limiet. Even zoeken bij de fabrikant van je HD naar een tooltje om die barriere te slechten
 • [quote:f53afc646b="Passer"]32 GB is een bekende limiet. Even zoeken bij de fabrikant van je HD naar een tooltje om die barriere te slechten[/quote:f53afc646b]Ik weet dat het bekend is maar door de bios update zou het moeten werken. Zou dit ook nog opgelost kunnen worden met een tooltje van de fabrikant?

  Het gaat om een Samsung en het enige wat ik kan vinden is [i:f53afc646b]SP0802N EnableBigLba (ver.1.0)[/i:f53afc646b], met als omschrijving: EnableBigLba.exe will modify your Windows registry for recognizing larger than 137GB HDD.

  Niet echt van toepassing dus…
 • [quote:0ad38a1dd4="JBS"][quote:0ad38a1dd4="Passer"]32 GB is een bekende limiet. Even zoeken bij de fabrikant van je HD naar een tooltje om die barriere te slechten[/quote:0ad38a1dd4]Ik weet dat het bekend is maar door de bios update zou het moeten werken. Zou dit ook nog opgelost kunnen worden met een tooltje van de fabrikant?

  Het gaat om een Samsung en het enige wat ik kan vinden is [i:0ad38a1dd4]SP0802N EnableBigLba (ver.1.0)[/i:0ad38a1dd4], met als omschrijving: EnableBigLba.exe will modify your Windows registry for recognizing larger than 137GB HDD.

  Niet echt van toepassing dus…[/quote:0ad38a1dd4]


  Het is ook een FAT32 limit in XP.
  Kan ook zijn dat je nog LBA in de BIOS nog moet enablen, zie BIOS.
 • [quote:dee7b9598b="taco78"]Kan ook zijn dat je nog LBA in de BIOS nog moet enablen, zie BIOS.[/quote:dee7b9598b]De mode van beide schijven is al ingesteld op LBA.
 • Kijk eens wat windows zegt, als je een ntfs partitie probeert aan te maken. Het is namelijk inderdaad niet mogelijk, een fat32 partitie groter dan 32GB aan te maken in xp. Daar heb je andere software voor nodig.
 • [quote:3b2814a030="gerben"]Kijk eens wat windows zegt, als je een ntfs partitie probeert aan te maken. Het is namelijk inderdaad niet mogelijk, een fat32 partitie groter dan 32GB aan te maken in xp. Daar heb je andere software voor nodig.[/quote:3b2814a030]Ik heb via Partition Magic de enige partitie op de tweede schijf verwijderd, nu heb ik 32GB aan allocated ruimte. Hier kan ik uiteraard weer een partitie van maken maar dan ben ik weer was ik was.

  Ik snap niet helemaal wat je bedoeld met wat Windows zou moeten zeggen als ik een partitie aanmaak op de schijf.
 • Na wat zoeken op GoT kwam ik via http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/649273#hddlimieten op http://www.samsung.com/Products/HardDiskDrive/utilities/index.htm terecht, het tooltje van Samsung wat hier eerder aangehaald werd.

  En niet geheel onbelangrijk, het werkt 8)
 • Das mooi. Wel wil ik nog ff wat kwijt. Hdd's boven 32 GB zouden dan mss ondersteund worden, dat wil nog niet zeggen dat 80 GB lukken moet, omdat dan de grens vaak weer op 76 of 64 GB zit.
  Ook hebben veel hardeschijven een jumperinstelling die de schijf limiteerd tot 32 GB. De bios ziet dan gewoon niet meer. Hier kan je dus nog eens naar kijken.
 • [quote:22e50be0ef="Comp-Freak"]Das mooi. Wel wil ik nog ff wat kwijt. Hdd's boven 32 GB zouden dan mss ondersteund worden, dat wil nog niet zeggen dat 80 GB lukken moet, omdat dan de grens vaak weer op 76 of 64 GB zit.
  Ook hebben veel hardeschijven een jumperinstelling die de schijf limiteerd tot 32 GB. De bios ziet dan gewoon niet meer. Hier kan je dus nog eens naar kijken.[/quote:22e50be0ef]Ze worden nu als 2x 76GB herkend, dat is dus goed. Over die jumpers heb ik inderdaad wat gelezen maar dat is in dit geval niet van toepassing.
 • [quote:dfaba28f7d="gerben"]Kijk eens wat windows zegt, als je een ntfs partitie probeert aan te maken. Het is namelijk inderdaad niet mogelijk, een fat32 partitie groter dan 32GB aan te maken in xp. Daar heb je andere software voor nodig.[/quote:dfaba28f7d]

  Een Fat 32 groter dan 32GB kan je gewoon maken met een WindowsME bootflop.
 • Meende idd dat die 32 gb met fat puur een fout is van de oudere Fdisk.
 • De oude fdisk heeft een beperking van 64GB, maar daar is een update voor.

  Met een winme bootdisk kun je wel groter dan 32GB, maar dan krijg je dus een winme bootsector op je schijf. Hoeft geen probleem te vormen, maar je moet wel even goed opletten bij de installatie van xp daarna. Voor je het weet staat windows op een andere dan de c: schijf.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.