Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Firewire of USB2 voor externe Harddisk?

Anoniem
TheMajor
11 antwoorden
 • Ik heb onlangs een externe harddisk gekocht met zowel een USB2 als een Firewire aansluiting.
  Nu las ik ergens dat USB2 450MB/s overdarcht heeft en Firewire 400MB/s.
  Ik heb toch het idee dat USB2 trager is dan FireWire.

  Wie kan hier wat over zeggen of moet ik maar eens gaan proberen om deze via Firewire aan te sluiten?
  Ik heb tot nu toe alleen USB2 gebruikt.

  Bedankt.
 • Qua protocol is usb idd sneller. [b:6adf7b2172]Echter[/b:6adf7b2172] kan een firewire<->ide controller sneller zn werk doen dan een usb<->ide controller. In de praktijk is daarom een schijf aangesloten via firewire iets sneller.
 • Snelheid afhankelijk van de controller (USB/Firewire) en de randapparaten. Mijn ervaring is dat Firewire met HD's sneller werkt. Een tijdje terug wat metingen gedaan, staat ook ergens op dit forum.
 • Ik kan dus uit jullie antwoorden halen dat als ik mijn Firewire IDE kaartje aansluit op de HD dat het geheel dus (iets?) sneller gaat werken?

  Hans Vosman: Ik heb gezocht naar de meting die jij gedaan zou hebben, maar niet gevonden. Misschien kun je me helpen.
 • Je kunt toch zelf eenvoudig een testje doen? Bijvoorbeeld met: http://www.hdtune.com/
  Of je defragmenteert de schijf, en zet er daarna een groot bestand op, stopwatch erbij, en klokken maar.
 • Ik heb ook een snelheids test gedaan met mijn externe harde schijven. Deze test staat in deze topic.
 • Alles over Firewire is hier te vinden
  http://www.1394ta.org/index.html
  En Firewire 800 is er nu ook, die veegt USB 2 van de baan.
  http://www.tomshardware.com/storage/20040402/
  http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=10173
  Speed is all you need: de test
  http://www.barefeats.com/fire36.html
  En meer uitleg is mooi meegenomen
  http://www.romedia.nl/firewire_800.htm
 • Het was deze HD snelheden test. Wat betreft Firewire 800Mbit/s (volgens mij is het bit en niet byte, evenzo voor USB), dat is geen super praktische norm omdat daarvoor een andere type connector wordt gebruikt. Misschien dat Firewire 800 wel veel sneller is dan USB2, toch zal het geen gigantisch verschil opleveren omdat dit soort hardware nagenoeg altijd gewoon via de PCI bus werkt, waardoor die bus ook remmend op de snelheid zal werken.
 • Bij mij is FireWire ook sneller dan USB2.0. Ik vermoed dat dit in inefficiëntie van de USB-controller zit: Met FireWire kun je langer een constante hoge snelheid handhaven (is ook een soort P2P techniek). Zie ook: http://www.digit-life.com/articles/usb20vsfirewire/
 • Firewire is sneller voor externe HDD's. Maar USB is vaak handiger als je hem meenemt naar familie of vrienden want niet iedereen heeft FireWire.
 • Maar als je een externe doos aanschaft met firewire, zit daar meestal ook wel een usb aansluiting bij op. SATA is natuurlijk helemaal snel, maar kun je uitwisselbaarheid wel helemaal vergeten. Er zijn maar heel weinig systemen met een externe SATA aansluiting.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.