Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Zin en onzin van een 500w voeding

a.tip
16 antwoorden
 • Ik heb net een nieuwe pc inelkaar gezet. Had er een probleem mee, hij ging vaker niet dan wel aan, na het indrukken van de power knop. Na proberen van diverse dingen kwam ik tot de conclusie dat de nieuwe voeding niet helemaal jofel was. Om dit uit te testen heb ik mijn oude voeding erin gezet. Het spul draait sindsdien zonder problemen.

  Nieuwe voeding: Elan Vital 500w.
  Oude voeding: Enermax 350w.
  Systeem: 7800gt, 3500+, 2x harddisk, 2x optisch, geluidskaart.

  De Elan Vital voeding komt goed uit diverse tests. Heeft niet het grootste vermogen, maar is wel goed en vooral erg stil. Semi-fanless, de fan draait alleen als de voeding te warm wordt. Kan zijn dat het een maandagmorgenmodel is, kan zijn dat ie toch minder goed is dan de tests doen vermoeden.

  Maar de grap is dus nu, dat hij perfect draait met een 350w voeding. Ook tijdens gamen is er geen vuiltje aan de lucht. Wat mij doet afvragen, waarom vrijwel iedereen (inclusief mijzelf) een 450-500 watt voeding adviseert bij een dergelijk game-systeem.

  Wat zijn de gedachten hierover? Heeft iemand soortgelijke ervaringen?


  Edit: met deze calculator kom ik op 291 watt uit.
 • Misschien dat onderstaand verhaal één en ander duidelijk maakt, vooral het tweede deel is leerzaam in dit verband. Wel even doorlezen tot het eide dus.

  Gr,
  Jim

  [i:0847199b74]Computervoeding

  De voeding of PSU (Power Supply Unit) zorgt ervoor dat onderdelen in de computer van de juiste spanningen worden voorzien. Bij de gebruikelijke PC is de voeding uitgevoerd als een aparte, goed afgeschermde eenheid, die de benodigde spanningen levert met het vereiste vermogen.

  Oude voedingen zijn gebaseerd op de AT-standaard. Deze is ongeveer sinds de Pentium II vervangen door de ATX-standaard, die door de computer bestuurd kan worden. Tegenwoordig (anno 2005) is een nieuwe standaard in opkomst, namelijk ATX 2.0.

  Er zijn verschillende typen voedingen beschikbaar, actief gekoelde en passief gekoelde voedingen en voedingen met een verschillend vermogen. Tegenwoordig meestal beginnend bij een vermogen van 300 Watt en oplopend tot wel 650 Watt. Maar vermogen is ook niet alles.

  Een computervoeding moet 6 primaire voltages leveren (rails genaamd): +12V, -12V, +5V, -5V, +3.3V en -3.3V. (Dit zijn niet de enige, maar wel de belangrijkste.)

  Bij een voeding duidt het aantal ampères aan hoeveel 'ballast' deze rail aankan. Het vermogen (uitgedrukt in hoeveelheden Watt) dat een voeding op z'n label krijgt is de som van het aantal ampères dat alle rails tezamen hebben, omgerekend naar Watt.

  De ATX-standaard die nu in gebruik is, dateert nog uit de tijd dat de meeste 'ballast' lag op de +5V rail, maar tegenwoordig is de belangrijkste rail de +12V rail.

  Jammer genoeg zijn de electronische onderdelen om de +12V rail meer ampères te geven, duurder dan die van +5V of +3.3V. Wanneer men dus goedkope voedingen ziet van 500 Watt, kan men er zeker van zijn dat de +5V rail of die van +3.3V een immens aantal ampères heeft, maar de +12V rail met de gebakken peren zit.

  Dit fenomeen zorgt voor veel problemen, de +12V rail is namelijk de primaire stroombron van onder andere deze onderdelen: -Moederbord -CPU -Videokaart -RAM-geheugen -Koelingsventilator Met andere woorden: de +12V rail 'voedt' alle basisonderdelen van een computer. Bij een voeding met te weinig ampères op de +12V rail om deze onderdelen te voeden, kan men verschillende problemen tegenkomen:

  1. Computer valt elke zoveel minuten "zomaar" uit
  2. Men hoort een harde knal en er komt rook uit de voeding (dit wil zeggen dat de capacitoren van de +12V rail gesprongen zijn door de overbelasting)
  3. Men hoort een harde knal en er komt niet alleen rook uit de voeding, maar uit de hele computer.

  Meestal neemt men het eerste waar, geeft de schuld aan een ander onderdeel van de computer, en gebeurt enkele weken erna het tweede of het derde.

  In geval 2. is de schade nog redelijk beperkt; hierbij is alleen uw voeding (die toch al van mindere kwaliteit was) verwoest.

  In het derde geval bent u echt slecht af, want hierbij is het niet uw voeding die het eerste begeven heeft, maar één of meerdere van de computeronderdelen die van de +12V rail gebruik maakte(n). Het meest voorkomende is dat uw moederbord het niet meer aankon en één van de weerstanden erop ontplofte. Doordat deze weerstand weg is, kan de +12V rail aan plaatsen waar het maximum voltage bijvoorbeeld +7V is een te hoge spanning doorgeven, waardoor deze onderdelen ook ontploffen. Er komt een kettingreactie die waarschijnlijk uw CPU, RAM-geheugen en videokaart 'mee de dood in sleurt'.

  ATX 2.0 heeft in plaats van een connector met 20 pinnen een connector met 24 pinnen. Deze is nodig voor een Intel LGA775-socket. Bedrijven als Cooler Master maken dit soort voedingen.[/i:0847199b74]
 • [quote:4fa8cc457e="gerben"]Maar de grap is dus nu, dat hij perfect draait met een 350w voeding.[/quote:4fa8cc457e]Mja, een Enermax is natuurlijk een zeer efficiënte voeding, vergelijkbaar met een 450-500W van bijv. Huntkey …
  [quote:4fa8cc457e="gerben"]Wat zijn de gedachten hierover? Heeft iemand soortgelijke ervaringen?[/quote:4fa8cc457e]Ben ooit aan het softmodden/overklokken geweest, terwijl er een 350W Codegen voeding in de PC zat. De 6800LE @ 16/6 draaide daar niet zo lekker op, toen er een Tagan 380W in ging, geen problemen meer!
 • Tja ik had eerst ook een Q-Tec 400W en nadat ik hem had vervangen voor een Zalman 300W draaide alles perfect.
 • een voeding is in mijn ogen iets van eerst kijken of het werkt en dan pas vervangen .

  als je oude voeding het systeem trekt en je systeem is stabiel , dan is het idd pure onzin om er een zwaardere voeding in te steken, al heb je een 7800GTX SLI systeem met een 200W voeding, als het werkt, wel dan werkt het gewoon.

  jouw 500W voeding, tja, die kan misschien goed uit de tests komen, maar het merk heeft misschien niet zo'n goede quality control, wat maakt dat de ene voeding de andere niet is zelfs al is het hetzelfde model.

  waarschijnlijk is je 12V rail niet van de beste .


  Nu, wil je een stille voeding, kijk eens achter die OCZ modstream, je hebt er eentje van 480W voor een 90euro , heel stabiel gedoe , en heel stil, zit slechts 1 120mm fan in die je nauwelijks hoort en een heel goed kabelsysteem.

  Speelt het lawaai niet veel uit, steek dan gewoon je oude voeding er terug in
 • Hier ben ik super tevreden over, draait als een lier is stabiel en stil en instelbaar (snelheid fans), en zeer ruim voorzien van alle recente connectors.
  http://www.enermax.com.tw/english/product_Display1.asp?PrID=20
 • Ben zelf ook nog eens met google in de weer geweest. Er wordt beweerd dat ATX 1.0 voedingen vooral amperes op de 5v lijn zetten. De nieuwere ATX 2.0/24pins hebben veel meer stroom op de 12v rail, en die is ook dubbel uitgevoerd. Nou klopt dit inderdaad wel, mijn enermax geeft 32A voor de 5, en 17A voor de 12V lijn. Bij ATX 2.0 voedingen is het niet ongewoon dat er 2x20A aan 12V geleverd wordt. Men beweert vervolgens, dat juist die mindere capaciteit op de 12V lijn voor problemen gaat zorgen. Dat de 12V dus voortdurend overbelast is, en de voeding uiteindelijk de geest gaat geven. Kijk, zoiets brengt me toch weer aan het twijfelen.

  De noisetaker heb ik meer goede verhalen over gehoord. De mijne werd echter verkocht onder de naam "whisper". Maar fluisterstil is ie echt niet. Hij heeft het altijd uitstekend gedaan, maar beslist niet geruisloos. Het is jammer dat die Elan Vital niet goed is, want deze is echt stil (ook als ie wel werkt ;-).
 • Lijkt me dat de 500W netvoeding echt niet in orde is. Zelf heb ik nog niet meegemaakt dat een door mij gekochte ATX voeding de geest gegeven heeft. Ze zijn 250, 300, 340, 350 of 480W. Gemiddeld 15A op 12V en die 480W heeft 18A. De meeste computers moeten het daar toch echt wel mee kunnen redden. Wanneer een voeding niet tegen overbelasting kan, dan is die gewoon niet goed. Hij moet of uitschakelen of gewoon zijn werk doen. Desnoods met een ventilator die op maximaal aantal toeren draait. Kapot gaan betekent heel simpel: ondeugdelijk of rotzooi. Zelf weet ik niet hoe computerbladen testen. Soms is men vermoedelijk erg gemakkelijk. Omdat je eigenlijk gelijk merkte dat de netvoeding raar deed, heb je of een maandag-ochtend exemplaar of de recensie deugt van geen kant. Beide gevallen natuurlijk netvoeding terug naar de leverancier.
 • Nog even als richtpuntje:

  Ik heb hier een high-tech regelbare en gestabiliseerde voeding staan (niet voor een pc dus maar voor behoorlijk gevoelige en kwetsbare electronica), is regelbaar tussen 0-15 volt, levert max. 3 Amp. Lijkt niks bijzonders dus maar die vriend kost wel om en nabij de € 175,-

  En als je dat vergelijkt met de prijs van de meest gebruikte pc-voedingen dan geeft dat toch te denken.

  En kijk eens rond bij de betere leveranciers en je ziet pc-voedingen van € 25,- tot € 190,- Daar zal toch ook wel iets verschil in zitten vermoed ik.

  Gr,
  Jim
 • Die ElanVital is ook beslist niet goedkoop, namelijk 129 euro. Een review waar ie in staat (onderaan):
  http://www.hexus.net/content/item.php?item=1359&page=14
  Er zijn wel meer reviews te vinden, alle zonder uitzondering lovend.
 • Tja, het kan natuurlijk zijn dat je een "maandagmorgen" exemplaar hebt getroffen.

  Terug naar de winkel?

  Gr,
  Jim
 • Dat sowieso, maar als ik hem niet nodig heb, scheelt het weer 129 euro, he.
 • En da's mooi meegenomen in deze dure maand :) .

  Het lijkt trouwens wel een chatbox hier in plaats van een forum :wink: !

  Gr,
  Jim
 • Ik heb voor een Tagan gekozen, de 480 Watt versie. Dit omdat het goede voedingen waren, en hij maar 7 euro duurder was dan een 420 watt exemplaar. Volgens die calculator trekt mn systeem op de piek 380 watt en op 80% 345 watt, dus ik heb nu 100 watt speling ipv 40 als ik voor de 420 was gegaan, voor maar een paar euro meer. Verder zou ik niet durfen te gokken of mn ouwe Q-tec 550watt het zou trekken, al is dat geen vergelijking ;)

  Die voeding lijkt me niet helemaal in orde dan, gewoon terugsturen/terugbrengen?
 • Nog even terugkomend op Jim van Zweeden's opmerking:

  "Ik heb hier een high-tech regelbare en gestabiliseerde voeding staan (niet voor een pc dus maar voor behoorlijk gevoelige en kwetsbare electronica), is regelbaar tussen 0-15 volt, levert max. 3 Amp. Lijkt niks bijzonders dus maar die vriend kost wel om en nabij de € 175,- "

  Dit is naar alle waarschijnlijkheid een analoge voeding, in tegenstelling tot computervoedingen, die schakelend zijn. Een groot voordeel voor electronische toepassingen van een analoge voeding is dat er geen stoorpulsen op de voedingspanning voorkomen. Dan nog is de prijs wel erg hoog. Die dingen bouwde ik zelf voor een fractie van de prijs. Tenzij de specificaties een extreem stabiele spanning met heel weinig ruis er op aangeven.
 • [b:849ba1d45e]a.tip schreef:[/b:849ba1d45e][quote:849ba1d45e]Dit is naar alle waarschijnlijkheid een analoge voeding, in tegenstelling tot computervoedingen, die schakelend zijn. Een groot voordeel voor electronische toepassingen van een analoge voeding is dat er geen stoorpulsen op de voedingspanning voorkomen. Dan nog is de prijs wel erg hoog. Die dingen bouwde ik zelf voor een fractie van de prijs. Tenzij de specificaties een extreem stabiele spanning met heel weinig ruis er op aangeven.[/quote:849ba1d45e]Dient als voeding voor een kortegolf zender.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.