Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

CD RW

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Ik ben niet zo'n frequent fikker, vandaar dat ik tegen wat vragen aanloop:

  1) Behandel je een "niet UDF geformateerde CD RW op exact dezelfde wijze (met fikken) als een CD R?
  2) Is de bestaande formattering (UDF) van een CD RW ongedaan te maken?
  3) Een UDF geformatteerde CD RW is als een extra schijf (drive) te behandelen. Je kunt er bestanden vanaf halen, erop zetten. (Ook drag-and-drop acties zijn mogelijk). Werkt dit ook (op een CD RW) als-ie "niet UDF" is?
  4) Moet je een CD RW ook "sluiten" als je bestanden die je erop hebt gefikt op een andere PC wilt zetten, of kan je de "sessie open laten"?
  5) Als ik een UDF CD RW leegmaak door bestanden te deleten, dan is de vrijgekomen ruimte weer beschikbaar, maar is dat bij een niet (UDF) geformatteerde CD RW ook het geval?
  6) Wat is nou eigenlijk de functie van CD RW Eraser (Adaptec) en wanneer kan je die gebruiken?
  7) Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een "niet UDF geformatteerde" [u:e17d21587c]CD RW[/u:e17d21587c] ten opzichte van een [u:e17d21587c]CD R[/u:e17d21587c]?

  Ik hoop dat iemand me wat wijzer kan maken……
 • 1 ja
  2 ja, gewoon wissen
  3 nee, je kunt alleen toevoegen. "gewiste" bestanden blijven ruimte innemen
  4 cdrw kan gewoon multisessie
  5 zie 3
  6 ben ik niet bekend mee, gebruik eigenlijk alleen nero
  7 niet-udf is beter uitwisselbaar en betrouwbaarder
 • Dank voor snelle reactie!
  Wat betreft 2) (de formattering), "wissen": hoe?
  Wat betreft 4) : "multisessie" = "open laten / niet sluiten"?

  Die CD RW Eraser is me ook niet helemaal duidelijk, maar ik zal eens kijken of daar een "help" item voor bestaat. Mogelijk kun je hiermee de hele UDF schijf leeg maken + een un-format doen o.i.d.(????)
 • "Unformat" is gewoon wissen. Elk brandprogramma heeft die optie.

  Open/gesloten is jouw voorkeur. Het komt een enkele keer wel eens voor dat open sessies niet door een lezer geaccepteerd worden. Standalone dvd spelers bijvoorbeeld.
 • 't Wordt me allemaal iets duidelijker.
  Ik ben er inmiddels ook achter dat Win XP standaard een mogelijkheid "aan boord" heeft om UDF CD RW's in te kunnen lezen. Het vreemde is dat-ie het ene exemplaar "ziet", maar een andere (ooit op dezelfde wijze gemaakte) helemaal niet. Win XP herkent bij die 2e het hele bestandssysteem niet……..
  We experimenteren verder!
 • Wat ik nog wat vreemd vind:
  Wat is 't nut van een "niet UDF geformatteerde" CD RW? Je kunt toevoegen….. Verwijderen kan, maar heeft weinig nut, omdat de ruimte niet opnieuw gebruikt kan worden. Een CD RW welke op deze wijze gebruikt, kan later ook niet meer als "UDF" worden geformateerd, toch….?
  Wat is dan het voordeel t.o.v. een CD R? Hieraan kan je toch ook toevoegen zolang-ie nog niet gesloten is?
  Voor zover ik begrepen heb, wordt een "UDF" CD RW "[u:9b629a8d40]her[/u:9b629a8d40]schrijfbaar" genoemd en een "niet UDF" CD RW "[u:9b629a8d40]be[/u:9b629a8d40]schrijfbaar"……
  In dit laatste geval kun je toch net zo goed een CD R nemen, of zie ik iets over het hoofd?
 • UDF kun je als een grote floppy gebruiken, een gewone cd niet. UDF geeft wat meer kans op problemen met teruglezen, een gewone wat minder. Ze bestaan gewoon naast elkaar, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.
 • Een UDF schijf kan je gewoon benaderen als harde schijf, je kan bestanden schrijven en wissen zonder ruimte te verliezen d.w.z. als je een bestand wist, komt deze ruimte weer vrij voor andere gegevens.

  Op een gewone CDRW worden deze bestanden verwijdert , je ziet ze niet meer via verkenner, maar zijn fysiek niet gewist, ze zijn als het ware "onleesbaar" gemaakt, slechts na het volledig wissen van de CDRW is deze ruimte terug bruikbaar.

  Een groot voordeel van UDF t.o.v. CDRW, is de snelheid, als je data schrijft naar een CDRW wordt steeds een lead-in én lead-out track geschreven, wat toch minimum 30sec. duurt, onder UDF, is dit onbestaande.

  Nadeel ????
  :roll:
 • Gerben en Eddy X,
  Dat wat jullie melden, had ik al in 't snotje, maar…….:
  Wat is nou eigenlijk het voordeel van een BEschrijfbare CD RW (geen UDF geformatteerde, HERschrijfbare dus) t.o.v. een "normale" CD R ?
  (In de hoop dat m'n vraag duidelijk is….)
 • Is dat nou een serieuze vraag. Maar goed. Een cdrw kun je wissen, en er nieuwe bestanden op zetten. Wat je op een gewone cdr zet staat er tot in alle eeuwigheid op. Je kunt er middels multisessie wel bestanden bij zetten, maar vol is vol.
 • [quote:f009517e45="gerben"]Is dat nou een serieuze vraag. Maar goed. Een cdrw kun je wissen, en er nieuwe bestanden op zetten. Wat je op een gewone cdr zet staat er tot in alle eeuwigheid op. Je kunt er middels multisessie wel bestanden bij zetten, maar vol is vol.[/quote:f009517e45]

  Ja Gerben, dit was echt serieus bedoeld:
  Voor zover ik heb begrepen komt bij het wissen van een bestand op een CD RW die [u:f009517e45]BE[/u:f009517e45]schrijfbaar gemaakt is (ISO…..) de ruimte niet meer beschikbaar (in tegenstelling tot een CD RW welke [u:f009517e45]UDF[/u:f009517e45] geformatteerd en dus [u:f009517e45]HER[/u:f009517e45]schrijfbaar is). Hier kun je dus [u:f009517e45]ook[/u:f009517e45] alleen maar bestanden bij zetten tot-ie vol is….. M.a.w. [u:f009517e45]HER[/u:f009517e45]schrijfbaar geldt dan toch uitsluitend vor geformatteerd / UDF?
  En da's toch hetzelfde verhaal als bij een CD R?
  Het enige verschil is dan toch dat je bij de ene bestanden kunt wissen, maar niet fysiek! Voor beide geldt dan toch: vol = vol…?

  Of zit ik er toch nog naast (en duurt 't even voordat ik "het licht" zie)?
 • Je maakt het veel moelijker dan het is. Een CDRW kun je wissen, een CDR niet. UDF voegt aan de CDRW de mogelijkheid toe, losse bestanden te verwijderen, ipv. de hele CDRW in één keer te moeten wissen. Je kunt een CDR ook wel UDF formatteren, maar dan kun je er niets weer afhalen.
 • Ik vind UDF ook niet zo betrouwbaar. Heb een paar keertjes gehad dat ik informatie kwijt was.
 • [quote:0e207417f0="gerben"]Je maakt het veel moelijker dan het is. Een CDRW kun je wissen, een CDR niet. UDF voegt aan de CDRW de mogelijkheid toe, losse bestanden te verwijderen, ipv. de hele CDRW in één keer te moeten wissen. Je kunt een CDR ook wel UDF formatteren, maar dan kun je er niets weer afhalen.[/quote:0e207417f0]

  I'm beginning to see the light! (Denk ik…)
  Een hele CD RW "wissen" doe je met een bijbehorend tooltje (denk ik)? In mijn geval die eerder genoemde CD RW Eraser…. (denk ik…..)
  Het verwijderen van een (UDF) formattering zal wel een ander verhaal zijn….. Vooralsnog geen idee waar die optie te vinden is……

  Maar goed; dit forum is voor een groot deel bedoeld om mensen wat wijzer te maken. Ook in dit geval begint dat vruchten af te werpen…. :wink:
 • UDF formattering kun je alleen verwijderen door de schijf in zijn geheel te wissen.
 • Als je het UDF verhaal achterwege laat, dan is een CDRW hetzelfde als een CDR, de eerste kun je alleen meerdere keren gebruiken, meestal tot 1000 X te wissen en herschrijven Makkelijk voor probeersels. Ook om (S)VCD bijv. uit te proberen, pakt mijn DVD speler het wel.
  Je kunt er zelfs multi-sessie op branden.
  Voor het wissen heb je geen aparte tool nodig, dan de aanwezige wis/erase funktie. Maar die zit in zowat elk programma, dat branden ondersteunt. Niet alleen specifieke brandprogjes als NERO, maar ook de progjes om een diashow te maken hebben een brandoptie incluis en dus ook een wisfunktie.
 • [quote:4f63504abb="Jank"]Als je het UDF verhaal achterwege laat, dan is een CDRW hetzelfde als een CDR, de eerste kun je alleen meerdere keren gebruiken, meestal tot 1000 X te wissen en herschrijven Makkelijk voor probeersels. Ook om (S)VCD bijv. uit te proberen, pakt mijn DVD speler het wel.
  Je kunt er zelfs multi-sessie op branden.
  Voor het wissen heb je geen aparte tool nodig, dan de aanwezige wis/erase funktie. Maar die zit in zowat elk programma, dat branden ondersteunt. Niet alleen specifieke brandprogjes als NERO, maar ook de progjes om een diashow te maken hebben een brandoptie incluis en dus ook een wisfunktie.[/quote:4f63504abb]

  opzich waar, maar die 1000x herschrijfbaar kan je vergeten, bij mij zijn ze na 50x al brak terwijl er geen krasje op te zien is en ze ook niet heel snel of heel langzaam worden beschreven of gewist. En dit was bij meerdere merken zo.
 • "opzich waar, maar die 1000x herschrijfbaar kan je vergeten, bij mij zijn ze na 50x al brak terwijl er geen krasje op te zien is en ze ook niet heel snel of heel langzaam worden beschreven of gewist. En dit was bij meerdere merken zo."

  Bij mij gaan ze wat langer mee en toen een het niet meer deed de oude truc van een dagje in de zon leggen geprobeerd. Tot mijn verbazing deed hij het toen weer maar vertrouwen deed ik het toch niet helemaal en heb hem maar weggedaan. Zo duur zijn die dingen niet.

  Overigens, is UDF niet wat ouderwets nu er grote capaciteit USB memory sticks zijn?
 • Mee eens, alleen zijn de echt grote USB sticks nog vrij duur en dat zijn, mede door services als Gmail, de meest interessante. USB sticks van 4GB zijn nog steeds vrij aan de prijs.
  Die methode van in de zon leggen lijkt me niet heel erg handig, staat zelfs op de verpakking dat je CD's zo min mogelijk moet bloot stellen aan (UV)licht/straling. Daarvan wordt het materiaal bros en kan het één groot splintervestijn worden in je brander (hoewel dat niet zo heel snel zal gebeuren).
 • Wel, ik dacht aan een stick met zo ongeveer de capaciteit van een Cd want daar ging het over.
  Dat in de zon leggen is bedoeld om de dye ahw. te resetten. Dus maar een dag. Het was meer uit nieuwsgierigheid dat ik het deed want zoals ik al aangaf, vertrouwen doe ik de CD toch niet meer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.