Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Nieuwe mobo + videokaart + WinXP; Windows wil niet starten

djezzer
7 antwoorden
 • Sinds enkele dagen heb ik een nieuw moederbord met processor en geheugen (het oude mobo was behoorlijk instabiel geworden door defecte condensatoren rondom de processor). En omdat ik toch bezig was heb ik ook een nieuwe videokaart gekocht:

  Asus K8N moederbord S.754, AMD64 Bit Sempron 3400 met silent koeler en 2048 MB pc3200 400Mhz.
  Nvidia Asus GeForce 6200TD AGP8x 256MB DVI + TV out

  Omdat mijn oude voeding (300W) dit niet aankan (er zitten ook nog een DVD brander en DVD speler alsmede een universele cardreader op aangesloten), heb ik een Tagan voeding gekocht.

  Bij de installatie van windowsxp start de computer na de laatste reboot op met een blue-screen. In veilige modus heb ik het servicepack 2 geïnstalleerd, de oude videokaartdrivers verwijderd met DCPro Driver Cleaner Professional edition, en de nieuwste videokaartstuurprogramma's geïnstalleerd. Ook heb ik mijn TV-kaart (PCI) gedeactiveerd in windows en eruit gehaald.

  De moederbord BIOS is de nieuwste, versie 1009. Het geluid heb ik in de BIOS uitgeschakeld, en waar mogelijk heb ik de BIOS instellingen gericht op AGP (was eigenlijk standaard al zo ingesteld).

  De nieuwste versie van DirectX (9.0c) geïnstalleerd en in veilige modus DXDIAG gedraaid - dit leek te blijven hangen, ik kreeg ook na een half uur geen resultaten.

  Foutmeldingen in het logboek na het opstarten in normale modus en rebooten in veilige modus van WinXP geven het volgende aan:

  Wmi Adapter gebeurtenis ID 4099 - kan service niet openen
  Perfnet gebeurtenis ID 2002
  Perfnet gebeurtenis ID 2004
  VSS gebeurtenis ID 8193
  Eventsystem gebeurtenis ID 4609 (categorie 50)

  Wat kan er aan de hand zijn, waar staan er nog instellingen die ik moet aanpassen om een werkend systeem te krijgen? Ik kan alleen in veilige modus zonder netwerkondersteuning opstarten, updates moeten met een USB-stick worden geïnstalleerd.

  Graag suggesties en ideëen, alvast bedankt voor de te nemen moeite,

  Greetz, dJezzer 8)
 • Mobo drivers verwijderen, andere installen? :P
 • als je overstapt van naar een ander mobo .
  dan start win xp niet op .
  die zoekt naar de chipset van het oude mobo .
  er is maar een remedie .
  format en alles er opnieuw op zetten
 • [quote:3f16a98a5b][u:3f16a98a5b]Bij de installatie van windowsxp [/u:3f16a98a5b]start de computer na de laatste reboot op met een blue-screen. In veilige modus heb ik het servicepack 2 geïnstalleerd, de oude videokaartdrivers verwijderd met DCPro Driver Cleaner Professional edition, en de nieuwste videokaartstuurprogramma's geïnstalleerd. Ook heb ik mijn TV-kaart (PCI) gedeactiveerd in windows en eruit gehaald. [/quote:3f16a98a5b]

  [quote:3f16a98a5b]format en alles er opnieuw op zetten[/quote:3f16a98a5b]
  Tot die conclusie was ik proefondervindelijk al gekomen, vandaar de nieuwe installatie.

  Greetz, dJezzer 8)
 • [quote:0fab03d098="djezzer"]Bij de installatie van windowsxp start de computer na de laatste reboot op met een blue-screen. In veilige modus heb ik het servicepack 2 geïnstalleerd, de oude videokaartdrivers verwijderd met DCPro Driver Cleaner Professional edition, en de nieuwste videokaartstuurprogramma's geïnstalleerd. Ook heb ik mijn TV-kaart (PCI) gedeactiveerd in windows en eruit gehaald. [/quote:0fab03d098] Zelf zou ik in zo een geval de voorkeur geven Windows XP met Service Pack 2 en andere drivers te slipstreamen. Dat geeft een kleinere kans op problemen.

  [quote:0fab03d098="djezzer"] De nieuwste versie van DirectX (9.0c) geïnstalleerd en in veilige modus DXDIAG gedraaid - dit leek te blijven hangen, ik kreeg ook na een half uur geen resultaten. [/quote:0fab03d098] Waarom installeer je eigenlijk DirectX (9.0c)? Want in Service Pack 2 zit toch al DirectX (9.0c) .
 • [quote:e98844a3f1] Waarom installeer je eigenlijk DirectX (9.0c)? Want in Service Pack 2 zit toch al DirectX (9.0c) .[/quote:e98844a3f1]
  Daar was ik mij niet van bewust, het niet geïnstalleerd hebben van deze versie werd als mogelijke probleemoorzaak aangedragen. In het betreffende nieuwsgroepitem had de betrokken topicstarter ook WinXPSP2 geïnstalleerd staan.

  Het had in ieder geval niet het gewenste resultaat (Windows doet het alleen in veilige modus) :x

  Dat slipstreamen is wel een goed idee - als ik een werkend windows heb kan ik dit wel maken. (Of kun je ook met linux een windows slipstreamcd maken?)

  Greetz, dJezzer 8)
 • [quote:599af3c56c="djezzer"]Dat slipstreamen is wel een goed idee - als ik een werkend windows heb kan ik dit wel maken. (Of kun je ook met linux een windows slipstreamcd maken?) [/quote:599af3c56c] Ofschoon het mogelijk is met Wine enkele Windows programma's te draaien, lijkt het me niet waarschijnlijk dat je die Windows slipstream commando's kunt draaien.

  Maar je zou het wel kunnen proberen in Windows XP veilige modus. Tenmiste als je voldoende ruimte hebt op een FAT32 en/of NTFS partitie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.