Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Externe harde schijf SATA of ATA

Anoniem
noamen
11 antwoorden
 • Ik wil nieuwe harde schijf kopen. Heb mijn oog laten vallen op een Hitachi SATA II schijf van 250GB. Als ik nu een behuizing koop voor een externe harde schijf, past die daar dan ook in? Ik lees namelijk nergens wat voor een schijf erin zo'n externe behuizing moet, SATA of ATA. Of maakt dit niet uit. Ik wil een Conceptronic kopen.
 • de grootte (fysiek) is gewoon hetzelfde
 • [quote:91e82e0d9c="20010196dacier"]de grootte (fysiek) is gewoon hetzelfde[/quote:91e82e0d9c]

  Dat bedoel ik natuurlijk niet. Het gaat om de aansluitingen.
 • zet dat volgende keer er dan even duidelijk bij
 • Voor beide typen schijven zijn wel externe behuizingen te koop. Volgens mij voor ATA133 nog iets meer dan voor S-ata maar veel zal het niet schelen. Intern werkt de schijf het snelst.
 • IDE kastjes zijn het goedkoopste. Er zijn verder kasten voor sata met een usb interface, en kasten met een sata interface. De laatste is het snelste, maar ook het minst courante. Ook moet je dan de sata aansluiting in de pc doorlussen naar buiten.
 • Ik heb een 250GB SATA schijf van Hitachi. Ik wil er een 250GB SATA2 bijkopen (ook Hitachi). Gaat dit niet in een RAID opstelling? Ik dacht gehoord te hebben dat het wel mogelijk is om twee verschillende schijven in een RAID opstelling te zetten. Ik zit overigens te denken aan een RAID opstelling die de snelheid bevorderd ik dacht dat dat RAID 0 was of heb ik het allemaal mis?
 • Ik wil een mogelijkheid hebben om alletwee de varianten te kunnen gebruiken. Ik heb al een 250GB Hitachi schijf. Ik wil eerst die nieuwe schijf als externe gebruiken. Eventueel bij een herinstallatie van mijn huidige Windows een RAID opstelling maken. Ik zag dat die externe behuizingen niet zo heel erg duur zijn dus wilde ik er zo een aanschaffen.

  Ik zie niet zo veel van die behuizingen met SATA en USB2 of Firewire. Ik heb hier gekeken http://www.cool-prices.nl/index.php/18,hid–2,sgid–4 Ik zie alleen de Sumvision maar dat is de enige en die vind ik niet zo mooi.
 • [quote:4a47852f4c="gerben"]IDE kastjes zijn het goedkoopste. Er zijn verder kasten voor sata met een usb interface, en kasten met een sata interface. De laatste is het snelste, maar ook het minst courante. Ook moet je dan de sata aansluiting in de pc doorlussen naar buiten.[/quote:4a47852f4c]

  Eentje met alleen een SATA aansluiting zie ik ook bij Cool prices staan maar dat is niet zo handig vind ik.
 • RAID0 werkt over het algemeen het snelst, maar is ook het meest onveilig. Hij verdeelt de bestanden over de 2 schijven. Als dus 1 schijf kapot gaat, heb je helemaal niets aan de andere nog werkende schijf, er staan hier alleen maar 'halve' bestanden op als het ware. RAID1 is een veiligere oplossing. Deze doet mirroren, dus op schijf 1 staat dan precies hetzelfde als schijf 2.
 • [quote:f16076af7d="noamen"]Ik wil een mogelijkheid hebben om alletwee de varianten te kunnen gebruiken. Ik heb al een 250GB Hitachi schijf. Ik wil eerst die nieuwe schijf als externe gebruiken. Eventueel bij een herinstallatie van mijn huidige Windows een RAID opstelling maken. Ik zag dat die externe behuizingen niet zo heel erg duur zijn dus wilde ik er zo een aanschaffen.

  Ik zie niet zo veel van die behuizingen met SATA en USB2 of Firewire. Ik heb hier gekeken http://www.cool-prices.nl/index.php/18,hid–2,sgid–4 Ik zie alleen de Sumvision maar dat is de enige en die vind ik niet zo mooi.[/quote:f16076af7d]

  Denk er aan dat je twee identieke hdd's nodig hebt voor een raid opstelling… en welke snelheidswinst denk je er mee te halen? Of is het een raid-5 oplossing (mirroring: twee hdd's waar exact dezelfde data op staat)

  Maar waarom SATA en IDE? IDE is op dit het meest courant… ik zou mij niet zo druk maken over SATA of IDE… Tegenwoordig is de USB-poort toch wel bijna de bottleneck…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.