Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

RAID0 stripe broken

6 antwoorden
  • Hoi, Ik heb 2 Maxtor 160GB sata schijven in stripe gezet. Door een rare manier is het nu zo dat de via controller zegt dat een schijf broken is, en de array dus niet functioneel is. Heel vervelend, want er staat wel wat data op die ik liever niet kwijt ben. In het menu van de VIA (onboard) sata raid controller heb ik de array ontbonden (destroyed zoals via het zelf noemt) en zoals dan in een faq staat op tweakers.net moet ik dan weer dezelfde array creëren als daarvoor. Maar wanneer ik weer netjes striping selecteer en de hdd's ook, krijg ik als ik hem wil aanmaken de melding dat alle data verloren zal gaan. Nou ja, dat wil ik natuurlijk niet, dus voor de zekerheid maar gecanceled. Moet ik me geen zorgen maken? Is het iets met de partitietabellen als ik de array weer in elkaar zet? Als dat het alleen is, dan is de data maar heel eventjes weg, toch? Totdat ik hem weer recover zeg maar. Kan iemand mij even begeleiden door dit toch wel zenuwslopende moment? :) Ik wil graag mijn raid arraytje weer in orde hebben . De disks zijn niet verplaatst, zijn niet stuk, zijn niet gewijzigd... Ik zou niet weten wat voor specs je nog meer zou moeten hebben. Let me know anders...
  • Kun je de array nog benaderen in Windows? Zo ja, dan als de sode.... een backup maken, voordat je iets gaat doen aan de array zelf.
  • Ja, niet in Windows zelf maar wel met een tooltje RAID Reconstructor. Die kan op zich een drive image maken van de disk (1 tegelijk, dus moet er 2 maken, want 2 disks) maar dat is 2 x 152GB oftewel 304GB. Ik heb die ruimte echt niet vrij ergens. Ik zot al koortsachtig te denken aan mensen die een externe schijf hebben, maar wat als dat niet gaat lukken? Kun je niet gewoon weer create array doen en dan een recovery tool erop los laten? Ik hoef er niet van te booten, noch iets naar toe te schrijven. De data blijft dus in feite onveranderd. Alleen de partitietabel wordt verwijderd als ik het goed heb...
  • Je ontkomt er niet aan, dat je extra diskruimte nodig hebt. Misschien kun je een (externe) disk lenen. Het maken van afzonderlijke images van de disks heeft niet zoveel zin, want je hebt de combinatie nodig. Ik vond wel [url=http://www.quetek.com/RAID_reconstruction.htm]dit artikel[/url], om een raid 0 te herstellen, maar is niet gratis. Dit stukje gereedschap kopieert de data van je raid array naar een andere disk. Dus ook hier heb je diskruimte nodig (in jou geval ruim 300 GB). Het hangt ervan af, hoe belangrijk de data voor je is. Veel succes. PS: als je data erg belangrijk is, overweeg voortaan een RAID1 array te gebruiken. Dit is nl. wel redundant.
  • [quote:a3b4506a41="Prin0096"]Je ontkomt er niet aan, dat je extra diskruimte nodig hebt. Misschien kun je een (externe) disk lenen. Het maken van afzonderlijke images van de disks heeft niet zoveel zin, want je hebt de combinatie nodig. [...] Het hangt ervan af, hoe belangrijk de data voor je is. Veel succes. PS: als je data erg belangrijk is, overweeg voortaan een RAID1 array te gebruiken. Dit is nl. wel redundant.[/quote:a3b4506a41] Dit bedacht ik mij ook al maar een externe schijf vind je niet zomaar. Zeker niet een van iemand die hem 'toevallig' leeg heeft. Ik weet dat RAID1 beter en veiliger is voor gevoelige data, maar zoveel betekent de data nou ook weer niet. Van persoonlijke data maak ik ook wel regelmatig backups. Wekelijks ofzo. Maar dit waren grootendeels images van software en games en tooltjes (gewoon voor het gemak van de image ipv cd/dvd wisselen) dus die kan ik zo weer rippen en gebruiken als ik wil. Ook de tooltjes bewaarde ik altijd op een dvd (soms moest ik ze ook wel eens meenemen naar mensen). Het enige wat misschien verloren is is een project van adobe premiere van video editen. Daar gebruikte ik de raid dan wel weer voor. Maar goed de videobeelden zelf staan ook wel weer op bandje nog. Is er niet een manier om met een recoverytool de data weer terug te halen nadat ik de array weer aanmaak? Moet toch haast wel lukken als ik gewoon niet aan de array kom en er gelijk een recoverytool over laat gaan?
  • Ik vrees, dat je bij het aanmaken van de array de zaak echt kwijt bent. Immers je weet niet meer waar de stripes staan. Je kunt het proberen en met een "undelete" programma de zaak proberen terug te halen. Een RAID0 recovery programma gebruiken de schijven, zonder dat je de array opnieuw bouwt, maar je hebt gewoon een schijf nodig waarnaar de zaak naar toe wordt gekopieerd. Anders zit er niets anders op dan de zaak te restoren van je backups.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.