Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Wat is het verschil tussen P.ata en S.ata harde schijven?

4 antwoorden
  • Ik heb uit een eerder topic begrepen dat mijn moederbord geen S.ata harde schijven ondersteunt en dus alleen P.ata harde schijven. Als ik perse een S.ata harde schijf wil, dan moest ik een PCI sata controller kopen. Maar is deze investering de moeite waard? Wat is het verschil tussen een P.ata en een S.ata harde schijf?
  • Pata schijven zijn ide schijven met die brede kabels. Sata schijven zijn schijven met een veel kleinere kabel. In theorie is de snelheid van sata hoger. 133 tegen 150. In de praktijk zal je er weinig tot niks van merken. Behalve als je een wd raptor koopt. Maar die zijn ook weer een stukje duurder.
  • "P" staat voor parallel, "S" staat voor seriëel. Parallel betekent voor elk bit een draadje, vandaar die brede flatcable. Bij een seriële verbinding gaan alle bitjes over één aderpaar. Het is me niet bekend of dat bi-directioneel is, of dat read en write over verschillende aderparen gaat. Ik neem aan dat het laatste het geval is. Hoe dan ook, het is een dun kabeltje, dus minder belemmering in je PC m.b.t. luchtdoorstroming dan die brede flatcable.
  • En S.ata2 schijven? Hebben die een nog dunner kabel dan S.ata schijven?

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.