Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Kabelgoot

None
14 antwoorden
 • Hoi,

  misschien wel erg "hardware - anders" maar ik probeer het toch maar:
  Ik moet een aantal kabels (netwerk, coax) trekken van mijn beneden-etage naar de zolder (dus 2 trappen op). Gelukkig heb ik wel houten vloeren.
  Heeft iemand een tip qua te gebruiken kabelgoot, montage, etc?
  Moet ik tussentijds "lasdozen" opnemen, of kan het in 1 ruk door?

  Hoop dat hier een handige klusser is die me kan helpen met tips, ben zelf nl niet zo'n enorme "Nico" :cry:
 • Ik zou zo min mogelijk lasdozen gebruiken als mogelijk is. Wanneer je de kabels kaal legt, dan moet je deze nog vast maken met kabeldragers en spijkertjes. Makkelijker is dan om een PVC pijp te gebruiken. In principe 1 kabel per pijp, er kunnen er ook wel twee door, alleen dan moet je wel weten wat je doet. Je kan ook kiezen voor een dikke buis, indat geval kan er nog wat meer door. Zelf zou ik het niet te ingewikkeld maken. Dus liever 1 netwerkkabel + switch dan 4 netwerkkabels. Zelf heb ik een netwerkkabel gelegd van mijn werkkamer naar de zolder. Daar heb ik flexibele pijp als bescherming omheen gedaan. Ik heb op zolder om praktische redenen een aansluitdoos gelegd. Vandaar uit gaat eenlange standaardkabel naar de plek waar mijn hub staat waar dan zo'n 8 computers op kunnen. Ik zou eventueel nog een keer een 2e aansluiting kunnen leggen. Niet echt nodig omdat ik een 10Mbit hub heb, alleen ja, is 100 Mbit voor mij soms praktischer (vandaar een 2e aansluiting).
 • Effe ter verduidelijking: (ik ben immers geen Nico):
  met een lasdoos bedoel ik niet een plek waar ik de kabel onderbreek, maar een plek waar ik de kabel[i:02f9590e12]goot[/i:02f9590e12] onderbreek, bv om daar effe alles aan te kunnen trekken en dan pas weer door te gaan.
  Is daar iets op tegen / aan te merken?

  Uiteraard maar 1 maal netwerk naar boven en daar een switch of router zetten. Maar stoort het als er dan ook coax door dezelfde kabelgoot loopt?
  (PVCpijp zat ik aan te denken ja, flexbuis is enerzijds handig, anderzijds lelijker en minder goed te verven lijkt me?)
 • [quote:26524d9588="rolfb"]Is daar iets op tegen / aan te merken?[/quote:26524d9588]Nee dat is prima, en misschien heeft ook wel andere voordelen.
  [quote:26524d9588="rolfb"]Uiteraard maar 1 maal netwerk naar boven en daar een switch of router zetten. Maar stoort het als er dan ook coax door dezelfde kabelgoot loopt?[/quote:26524d9588]Nee denk ik niet, in een kabelgoot van een bedrijf loopt zo'n beetje alles door elkaar. In een PVC pijp zou ik dat alleen doen wanneer je geen keus hebt. Voordeel om de antennekabel apart te doen is dat je dat voor een betere kwaliteit (=dikker en stugger) kan kiezen. Voor zolder heb ik een dunne telefoon en een coaxkabel getrokken. Dat ging niet echt makkelijk. Kennelijk veel hoeken.
  [quote:26524d9588="rolfb"](PVCpijp zat ik aan te denken ja, flexbuis is enerzijds handig, anderzijds lelijker en minder goed te verven lijkt me?)[/quote:26524d9588]Klopt, gewoon kiezen wat je handig vindt. Flexbuis is ook meer bedoeld voor gebruik in wanden of plafonds.
 • Het mooiste vind ik natuurlijk infrezen, als je weet wat je doet en weet waar de al bestaande kabels en leidingen liggen helemaal niet zo moeilijk. Maar anders zou ik toch voor kabelgoten kiezen. Ik vind het zelf namelijk geen gezicht om met die zadelklemmen een ronde PVC pijp op je muur vast te zetten. Wat wel zou kunnen is een pvc pijp in de lengte doorzagen zodat je een halfronde pijp hebt, en die ook met zadelklemmen vastzetten, maar dan zou dat die zadelklemmen wel in de muur wegvallen zodat je ze kan wegplamuren en alleen de klem op de pijp zelf ziet en niet de schroefgaten.
  Overigens zou ik niet te dunne kabels nemen, bij netwerk maakt dat niet uit, daar zit alleen verschil in afscherming. Maar met coax is er een heel groot en heel verschillend aanbod aan kabels. Ik zou gewoon goed informeren bij de gespecialiseerde groothandels (dus geen Gamma, Praxis, Karwei, etc.) en kijken wat je er aan wil uitgeven. Je hebt coax van een paar centen per meter tot vele euro's per meter.

  By the way, ik ben met m'n handen vele malen handiger dan met een pc (en daar ben ik nog best goed mee), ik heb met heel veel soorten gereedschap gewerkt (ik verhuur ze ook) en heb dan ook veel ervaring in dat soort zaken.

  Overigens een vraagje, zijn vloeren helemaal van hout?
  Anders heb je misschien alsnog een boorhamer nodig. Ik neem in ieder geval niet aan dat je stalen profielen door je vloeren hebt lopen (want daar kom je echt niet door), maar het zou mooi zijn als het helemaal hout is.

  Neem in dat geval gewoon een goede boormachine met goede scherpe boor, die ook vooral niet te kleine diameter heeft en niet te kort is. Voor zulk soort klussen kan ik je een slangenboor aanraden, maar die zijn wel vrij prijzig, reken voor een 24mm (waar een 22mm pvc pijp goed door kan) zo'n €20. Speedboor kan ook wel, maar heeft een veel slechtere afwerking en het is de pest voor je boormachine, en je hebt er waarschijnlijk een verlengstuk bij nodig, want ze zijn vaak nogal kort.
  Speedboor kost echter nog geen €5 van die diameter.
 • Mijn vloeren zijn idd helemaal van hout (oud huis, ca 1928).
  Van beneden naar boven: plafondlaag, balkenlaag, vloerplanken, laminaat.
  Boor je dan in 1 keer door alles heen, of kan je van onder tot in de loze ruimte boren, van boven in de loze ruimte, en dan gaan "hengelen" voor de verbinding?
 • Zo hoog/diep zal die loze ruimte toch niet zijn? Ik bedoel desnoods pak je een grijper om hem van boven aan te pakken. Van beneden naar boven lijkt me niet handig want dan zie je niet wat je doet, dus gewoon van beide kanten tot in die tussenruimte.
 • Mijn eigen huis heeft betonnen wanden en vloeren met risico om staaldraad/plaat tegen te komen. Muren infrezen kan wel, maar is mijn geval echt de moeite niet waard. Afhankelijk van de staat van de wanden en vloeren is het vermoedelijke het makkelijkst om de kabel achter een plastic strip (soort van kabelgoot) weg te werken. Zo nu en dan een gaatje boren om de muurkant vast te schroeven, kabels leggen, bovenkant erop, klik en klaar. Ik zou niet te veel gaan boren. Alleen in oude huizen verwacht ik gewoon een houten vloer. In nieuwere of gerenoveerde woningen is meestal een "verlaagd" plafond aangebracht. Die loze ruimte kan best wel eens groot zijn. Moet verder wel te doen zijn. In zo'n geval is een buis oid in het voordeel (geen kabelgoot) omdat alleen de aanleg het meeste werk is. Daarna is het een kwestie van kabel er doorheen, en later eventueel nog een of nog meer. Wanneer het enkel 2 kabel(tje)s zijn, en je hebt de mogelijkheid deze te spijkeren, tja, vermoedelijk het minste werk. Mocht het een huurwoning zijn, let er dan extra goed op dat je de aanpassingen ongedaan kan maken.
 • Dank voor alle tips; ik ga een lange boor kopen en het gewoon proberen.
  Tip aan mezelf: doen als je vrouw niet thuis is, en gewoon confronteren met het eindresultaat ;-)
 • Als je in je houten vloer gaat boren, probeer dan wel te kijken waar de balken zitten. Lijkt me niet slim een flink gat in een balk te boren. Je kunt kijken waar de spijkers zitten. Kun je die niet zien, probeer het dan met kloppen: tussen de balken zal het holler klinken.
 • [quote:6ed0e12fb4="gerben"]Als je in je houten vloer gaat boren, probeer dan wel te kijken waar de balken zitten. Lijkt me niet slim een flink gat in een balk te boren. Je kunt kijken waar de spijkers zitten. Kun je die niet zien, probeer het dan met kloppen: tussen de balken zal het holler klinken.[/quote:6ed0e12fb4]
  Het zal nog wel mee vallen, die diameter van de boor in verhouding tot de vloerbalken. Het is alleen niet heel erg slim als het anders kan en zonde van je boor, want je maakt hem alleen maar bot.

  [quote:6ed0e12fb4="rolfb"]Tip aan mezelf: doen als je vrouw niet thuis is, en gewoon confronteren met het eindresultaat [/quote:6ed0e12fb4]

  zeer verstandig, vrouwen en klussen gaan gewoon niet samen, want ze zijn constant paniekerig als er iets niet helemaal goed gaat (en als het wel goed gaat trouwens ook). En vaak zitten ze ook meteen in doodsangsten als je met groot gereedschap aan komt zetten.

  En weet je nu wat voor boor je moet hebben?
 • [quote:632f3d42fb="kid jansen"]En weet je nu wat voor boor je moet hebben?[/quote:632f3d42fb]
  :oops:
  een lange dikke?
  :roll:
 • als ik het goed heb is de dikte van een normale pvc buis 13 mm
  dus een 13 of 14 mm boor is voldoende
  wel de goede lengte nemen
 • [quote:3ce96a8410="sjouwer"]als ik het goed heb is de dikte van een normale pvc buis 13 mm
  dus een 13 of 14 mm boor is voldoende
  wel de goede lengte nemen[/quote:3ce96a8410]

  dat hangt er van af, wat je onder normaal verstaat, die buizen waar je lichtnet doorheen loopt zijn standaard 22mm, je hebt ook nog die grijze, voor buiten en die zijn 18mm. Maar ik ken geen 1/2" pvc buizen, alleen maar koper. Dus dat moet je eerst ff nakijken.

  Wat betreft die boor, ik bedoelde het soort, niet z'n afmeting. Ik zou een slangenboor nemen, en inderdaad één die lang genoeg is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.