Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Goede HDD S.M.A.R.T. monitoring tool

None
10 antwoorden
 • Ik heb 2 programma's geprobeerd die de S.M.A.R.T. waardes uitlezen van mijn harddisk. Opzet van deze programma's is dat ze de health van je schijf aangeven en op voorhand aangeven wanneer je schijf (waarschijnlijk) defect gaat.

  Nu werkt dit op waardes tussen 0 (slecht) en 255 (goed). Ik heb echter 1 waarde (Seek Performance) die schommelt tussen 252 en 253. Beide programma's zien dus soms een waardedaling van 1 punt en rekenen dit door alsof dit continu met 1 waarde zakt, geen van beide programma's lijkt rekening te houden met het feit dat deze waarde ook 1 punt stijgt.

  1 programma geeft aan dat mijn schijf in feb 2006 defect gaat (Active SMART), de ander geeft zelfs aan 10 feb 2006 (HDD Health), dit was gisteren nog 8 feb 2006, maar aangezien dat vandaag is, heeft hij er volgens mij gemakshalve 10 feb van gemaakt ;-).

  Het is een Maxtor schijf en de monitoringtool van de site is een bootable cd met tool, echter deze blijft hangen op "detecting devices". Kortom, wat is nou een betrouwbare tool om de health van mijn schijven te bepalen?
 • Kun je niet beter gewoon een nieuwe hardeschijf nemen? Met Speedfan kun je ook de smart gegevens zien.
 • haha niet iedereen groeit het geld op de rug hoor…… maar een backup is nooit weg natuurlijk.
 • [quote:3b682a8455="ArneLH"]Kun je niet beter gewoon een nieuwe hardeschijf nemen? [/quote:3b682a8455]
  Tuurlijk, maar waarom zou ik dat doen? De reden dat hij aangeeft dat mij schijf stuk gaat is incorrect, immers heb ik een waarde van 252/253, terwijl 255 het hoogst haalbare is. Hij berekent de waardedaling (door het schommelen tussen 252 en 253) alleen door naar beneden, hij lijkt geen rekening te houden met de wwardestijging van 1. Ik ben dus niet overtuigd van het feit dat de schijf defect is. Ik heb al een schijf op het oog, maar het blijft zonde geld als het niet nodig is.
 • Hmm, interessant. Wanneer een schijf kapot gaat, dan verwacht ik toch wel allerlei rare problemen. En dan ben je soms al te laat en soms ook kan je nog een paar weken door knoeien. Wanneer die er niet zijn (en je maakt wel trouw je backups), dan zou ik voorlopig het risico nemen dat die programma's misschien onjuiste informatie geven. Wanneer Powermax problemen geeft, dan verwacht ik dat er toch wel iets aan de hand is. Geen opstartproblemen, onverwacht dataverlies, rare crashes?
 • [quote:8ed1aa073a="Hans.Vosman"]Wanneer Powermax problemen geeft, dan verwacht ik dat er toch wel iets aan de hand is. [/quote:8ed1aa073a]Ja precies, ik dus ook. Hij blijft gewoon hangen op "detecting drives". Volgens het scherm duurdt dit "up to 1 minute", maar ik heb hem zeker 20 minuten laten staan.[quote:8ed1aa073a="Hans.Vosman"]Geen opstartproblemen, onverwacht dataverlies, rare crashes?[/quote:8ed1aa073a]Nope. In zovere, ik ben gaan controleren omdat ik van het weekend een duidelijke tik hoorde, ik ben er redelijk van overtuigd dat dit de HDD was.
 • Misschien testen met zo'n diskette van de fabrikant? Heb je toch zekerheid…
 • [quote:ac45f4fe29="-stof-"]Misschien testen met zo'n diskette van de fabrikant? Heb je toch zekerheid…[/quote:ac45f4fe29]
  Ik heb geen floppydrive, maar Maxtor heeft de tool ook als bootable cd beschikbaar. Zoals in mijn relaas staat, loopt deze niet door.
 • Gebruik je wel de meest recente versie van Powermax? Een oudere versie werkte bij mij niet, zelf heb ik een versie op diskette, versie 4.21
 • [quote:2f5e532d76="Hans.Vosman"]Gebruik je wel de meest recente versie van Powermax? Een oudere versie werkte bij mij niet, zelf heb ik een versie op diskette, versie 4.21[/quote:2f5e532d76]
  Ik heb de laatse versie gedownload van de site van Maxtor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.