Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Computer kopen zonder BTW??

Olaf90
11 antwoorden
 • Ik was een beetje rond aan het kijken op de site van azerty en ik kwam dit tegen:

  [quote:82254f1bc5]Azerty levert graag aan België: Leveringsvoorwaarden

  Ondernemers

  Wanneer u vanuit een bedrijf bestelt, kunt u zonder BTW inkopen.
  U dient dan het BTW nummer te vermelden bij uw gegevens of bij het commentaar.[/quote:82254f1bc5]

  Nou vraag ik me af of er in Nederland een soortgelijke regel is, dat bedrijven computers kunnen aanschaffen zonder BTW te betalen. En zou zoiets ook voor scholen gelden (mijn vader is directeur op school).
 • Het kan wel, maar je moet erg oppassen. De belastingdienst is erg alert op dit soort zaken. Als het puur voor privé gebruik is, is het namelijk gewoon fraude.
 • En hoe gaat dat dan?

  Wij hebben namelijk een nieuwe computer nodig, en het zal niet alleen voor privegebruik (hij zal er óók voor gebruikt worden) maar ook voor het werk.
 • Principe is simpel. Als ondernemer (dus ingeschreven bij KvK, ondernemersregime voor de belastingdienst) betaal je de BTW en kun je die met je belastingen verrekenen (aftrekpost voor de belasting).

  Wat Azerty doet is, op basis van je BTW nummer, die verrekening voor je doen. Je betaalt de computer zonder BTW, maar kunt dus voor de belasting geen aftrekpost meer opvoeren. Scheelt de ondernemer weer een stukje administratie.

  Dit kan dus niet als je bijv. voor een deel thuiswerkt, maar wel in loondienst bent. Je MOET je eigen BTW nummer hebben, dus bedrijfsmatig aktief zijn.
 • Overigens is er een zeer grote kans dat de school van jouw vader valt onder de zogenaamde onderwijsvrijstelling voor BTW. In dat geval is er in het geheel geen sprake van het terugvorderen van BTW.
 • Het is zeker zaak Heel erg voorzichtig te zijn met dit soort dingen. I.V.B met pc-prive, dat dus is afgeschaft hebben al heel wat mensen die een bepaalde manier hadden gevonden om de computer goedkoper te krijgen, een dikke naheffing gehad. De belastingdienst is bijzonder fel op deze Zaken.

  Joopat
 • [quote:9b3b534f15="KeesA"]Principe is simpel. Als ondernemer (dus ingeschreven bij KvK, ondernemersregime voor de belastingdienst) betaal je de BTW en kun je die met je belastingen verrekenen (aftrekpost voor de belasting).

  Wat Azerty doet is, op basis van je BTW nummer, die verrekening voor je doen. Je betaalt de computer zonder BTW, maar kunt dus voor de belasting geen aftrekpost meer opvoeren. Scheelt de ondernemer weer een stukje administratie.

  Dit kan dus niet als je bijv. voor een deel thuiswerkt, maar wel in loondienst bent. Je MOET je eigen BTW nummer hebben, dus bedrijfsmatig aktief zijn.[/quote:9b3b534f15]Dat mag in Nederland niet. Je moet in NL zelf de BTW terugvorderen als ondernemer. Azerty kan dus niet zonder BTW factureren aan een bedrijf in Nederland.
  Dat kan alleen bij bedrijven BUITEN Nederland. Bovenstaande is dus niet juist.

  Bedrijven betalen dus de BTW wel, maar kunnen deze vervolgens in mindering brengen op de BTW die ze zelf in rekening hebben gebracht bij hun klanten. Per saldo betalen ze dan dus geen BTW over de pc.
 • Was er ook niet zo'n actie van de regering/parlement (ofzoiets :lol: )?
  Ik hoorde er namelijk vaag iets over in het nieuws in Belgie, ik weet alleen niet precies juist wat het was :P Je kon dan een pc kopen zonder btw ofzo 8)
 • Heb hem nu al besteld met BTW, volgens de school kon het niet.. dusja.. dan kan je neit veel anders dan betalen :wink:
 • Dit is anders wel interessant: http://tweakers.net/nieuws/40543
 • Ja, ik denk dat met die smoes de meeste bedrijven wel een lager btw-tarief kunnen beargumenteren. TV's en kleding zijn volgens mij veel meer eerste levensbehoeften en zelfs daar betaal je hoog tarief over.

  Overigens wordt je als consument nooit beter van zo'n verlaging van het btw-tarief, die bedrijven willen dat alleen maar zodat ze er meer aan over houden als ze de spullen tegen gelijke prijzen verkopen. Iemand iets gemerkt van de verlaging van het btw-tarief bij de kapper een paar jaar terug ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.