Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Harddisk wel in Bios niet in windows

None
10 antwoorden
 • Ik zoek al een tijdje naar de oplossing. Ik heb een 2 e schijf in een pc met XP. Plots was de schijf onder windows verdwenen. Omdat ik deze gebruik als opslag miste ik hem niet 1-2-3. Dus wanneer het probleem is ontstaan weet ik niet. De bios ziet de schijf. Als ik de schijf in een andere PC stop, ziet XP hem wel en kan ik hem normaal onder windows benaderen. Mijn conclusie is dat de schijf in orde is. het is dus een windows probleem lijkt me.
  Bij schijfbeheer staat hij dus niet, evenals niet bij hardware, schijfstations. (Daar staat alleen de andere schijf met XP erop)
  Hoe krijg ik dit weer voor elkaar?
 • Toch even in de bios kijken. De bios rapporteert aan XP, schijfinformatie.

  Ander geval, een "service hardwaredetectie" uitgeschakeld c.q. beschadigde windows, hetgeen wellicht resulteerd in een re-install / reparatie.
 • ik heb 2 indentieke pc's en heb de biossen vergeleken. Alles staat op beide machienes gelijk. Ook de services heb ik met elkaar vergeleken.
  Zal toch een windows probleem zijn.
  Ik heb geprobeerd windows te herstellen met optie 'R' met de windows CD maar dat had ik nog nooit eerder gedaan. Je moet op een bepaald moment een '1' kiezen voor c:\windows en het admin wachtwoord invullen. Daarna krijg ik alleen een C-prompt. Gaat hij niet systeembestanden controleren dan? De command opties welke aanwezig zijn onder 'help' daar heb ik niet aan.
 • Met het command HELP, zie je wat je in Console-modus kan repareren zoals een FIXBOOT (om je bootproces te herstellen) of een FIXMBR om een nieuw master boot record weg te schrijven.

  Maar je kan ook gewoon windows laten herstellen automatisch, dat ie beschadigde bestanden gewoon terugzet. Kan hier niet uitleggen hoe maar min of meer installeert ie je windows over je bestaande heen, bewaart ie je settings. Niet dat het handig is voor de performance daarna enz.. maar als je dan je schijf weer terugziet, weet je wel dat het idd aan windows ligt.
  Anders is het een hardware - failure van wellicht de schijf zelf.

  In dat geval kan je een diagnostics programmaatje down'en van de fabrikant van de harddisk.

  Wat ook aan te raden is is Everest te down'en en te kijken of daarin wel je HDD gereport wordt.
 • Je schijf zou ook gewoon overleden kunnen zijn. Voor de zekerheid maar eens testen.
  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • Als de schijf normaal werkt in een andere PC, kan dan toch de schijf stuk zijn?
 • Nee, inderdaad, dat is dan niet echt waarschijnlijk. Heb je de schijf al eens op een andere stekker aangesloten? Datakabel vervangen? Je zou ook nog eens naar de chipset- en/of controller drivers kunnen kijken.

  Overigens zou ik voor de zekerheid de schijf toch maar eens testen.
 • Is die schijf alleen in de Verkenner verdwenen of ook in Schijfbeheer? Staat er een vermelding over schijffouten in de logboeken?
 • Er staan geen fouten in het logbeheer over schijven.
  Hij staat ook niet bij schijfbeheer, hij is dus nergens te zien, behalve in de bios, daar wordt hij normaal gezien.
  Stop ik hem in de andere pc, dan vindt windows de schijf als nieuwe hardware en daarna is hij normaal bereikbaar.
  Inmiddels las ik iets van iemand over een virtual disk die was geinstalleerd en dat daarna zijn schijf niet meer zichtbaar was. Bij mij had ik clone-CD erop staan en ook een virtuele drive, clone-CD heb ik inmiddels verwijderd maar nog geen schijf zichtbaar.
 • Eindelijk de oplossing gevonden!
  Bij apparaatbeheer, IDE controller, primair IDE-kanaal, eigenschappen, geavanceerde instellingen stond apparaat 1 (in mijn geval dus de slave schijf) niet op automatische detectie.
  Hoe dit kan, snap ik niet. Ik ben er zeker niet aangeweest. Standaard moet dit altijd aan staan.
  Er zal dan wel een programma geweest zijn, die dit heeft aangepast of zo.
  Maar afijn, hij werkt weer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.