Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

wie heeft ervaring met negatieven scannen?

Anoniem
paula51
11 antwoorden
 • Goede morgen,
  Graag wil ik wat meer weten over het scannen van foto-negatieven met een A4 scanner, incl. negatief houder.
  Hoe werkt zoiets? krijg je wel een positief te zien en kun je deze dan opslaan? :-?
  [b:a61e0ee2a1]Ik wil geen scanner die alleen negatieven kan scannen, dat vind ik te luxe[/b:a61e0ee2a1].
  Ik denk aan een Epson of HP.
  Wie heeft ervaring met deze tak van de hobby?? Ik ben benieuwd.
  groet,
  Paula
 • als je een combinatie (flatbad / negatief) scanner koop neem er dan wel een die minimaal 2400 dpi opties aankan

  het is meestal een twain driver die in elk programa welke twian aan kan te gebruiken (ook word en wp)

  door de software van de driver wordt een eventuele negatief omgezet naar positief

  een elk goed grafisch programma voldoet om het bestand op te slaan
 • Recentelijk gewerkt met een Epson photo rX520 (oid). Resolutie zou 1200 dpi zijn. Het resultaat was aardig. Toen ik het plaatje wat ging uitvergroten, vervaagden de details gelijk. 2400 dpi (hardware) lijkt me een minimum, maar iets minder mag wel. Het gaat erom dat de beloofde dpi's er ook echt zijn. Puur voor het inscannen 1:1 hoef je minder te eisen. Wil je eventueel uitvergroten, dan moet je echt wel eisen gaan stellen en dan is 2400dpi een echt minimum. De Epson corrigeerde verder netjes op kleur. Zelf heb ik een alweer 5 jaar oude dia/negatief scanner die 1800 dpi doet. En die leverde, afgezien van de kleurcorrectie, een beter resultaat dan die Epson. Wat ik jammer vind van de meeste scanner testen, is dat ik daar zelf geen conclusies uit kan trekken. De testen zijn te vaag of ik wil bepaalde details te precies weten.
  In het verleden ook dia/negatieven gescand op een HP Scanjet 5300C. Dat resultaat vond ik heel erg tegenvallen.
 • :P
  Kijk, hier heb ik wat aan.
  Praktijk-ervaring.
  Ik heb inderdaad ook wel eens een test gelezen maar werd er toen niet echt wijzer van, vandaar mijn oproep op dit forum.
  Wat doet een gewone A4 scanner eigenlijk anders dan een scanner die ook geschikt is om negatieven te scannen?? Is zo´n negatiefhouder nodig? of is de lichtbuis helderder dan bij een normale A4 scanner?
  Ik ben benieuwd.
  groet
 • [quote:6e586c5bed="paula51"]Wat doet een gewone A4 scanner eigenlijk anders dan een scanner die ook geschikt is om negatieven te scannen?? Is zo´n negatiefhouder nodig? of is de lichtbuis helderder dan bij een normale A4 scanner?[/quote:6e586c5bed]Een negatiefhouder is vermoedelijk niet persé nodig, zelf heb ik wel eens geexperimenteerd om een negatief met een gewone scanner in te scannen. Voordeel van een negatief houder is dat de software eenvoudig kan herkennen dat er een negatieven worden gescand, handig voor aanpassen resolutie en kleuren. Verder is het een doeltreffende methode om de negatieven recht op de scanner te leggen. Zonder houder is dat op zijn minst een lastige klus te noemen. Wat betreft de lamp, voor een dia en negatief moet de lamp boven het glas zitten, bij een normale scanner zit de lamp eronder. Om een negatief in te scannen is een kleurcorrectie nodig, het is heel erg tijdsbesparend wanneer de scannersoftware het moeilijke werk alvast doet. Een gewone scanner haalt niet de maximale resolutie die voor negatieven nodig is. Zover ik heb kunnen nagaan, wordt er lijnsgewijs gescand, dus bijvoorbeel in 1 keer 21 cm (A4). Voor negatieven zou de dezelfde lijn gebruikt kunnen worden, dat betekent dat vaak een zeer slechte kwaliteit. Zou de lijn bv 3 cm, zijn, dan wordt er dus wel 7x scherper ingescand. In zo'n geval is de exacte positie van het negatief heel erg belangrijk. Gezien de normale scan resoluties, denk ik dat de meeste scanners met dia/negatief uitbreiding, verder niet speciaal zijn aangepast.
  Dat is een echte dia/negatief scanner wel, in sommige gevallen, dat zijn de betere, is de lichtsterkte volgens mij iets aan te passen. Anderzijds, met 48 bits kleuren, is de noodzaak daarvoor een stuk minder. Toch zie ik zo nu en dan verhalen, en dat geldt ook voor mijn eigen dia/negatief scanner, dat deze niet alle dia's en negatieven kunnen inscannen.
 • Zie, ik ben een stuk wijzer geworden.
  Bij die scanners van HP en EPSON zit de lamp ook aan de onderkant maar of deze boven het glas zit, weet ik niet.
  De negatiefhouder zit dan in de deksel, tenminste daar leek het op.
  Het valt me op dat ik in de winkels tot nu toe, niet zoveel info gekregen heb
  Heel erg bedankt voor de moeite.
  groet, Paula.
 • [quote:522dc70392="paula51"]Bij die scanners van HP en EPSON zit de lamp ook aan de onderkant maar of deze boven het glas zit, weet ik niet.[/quote:522dc70392]Dat is ook mijn ervaring en uitproberen is al helemaal niet mogelijk. Volgens mij hebben alle A4 flatbed scanners met dia/negatief optie een speciale lamp in het deksel of ze hebben er een aparte unit voor (bv Scanjet 5300C). Er zit in dat geval ook een kabel verbinding tussen de scanner en de deksel of die speciale unit.
 • ik weet van enkele hp scanner dat de dia negatief module een spiegel heeft om de lamp van boven door de dia / negatief ter krijgen
 • Nog één vraag. (denk ik)

  moet je zelf software aanschaffen om van het negatief een positief beeld te maken? EN is er kwaliteitsverlies als je er een foto van 13-18 cm van afdrukt? omdat het negatief een stuk kleiner is?? :roll:
  dag dag….
 • hoe kleiner je scant hoe slechter de kwaliteit

  er lopen (staan) tabellen voor hoe groot je dan minimaal moet scannen
 • [quote:ac87da2f7a="paula51"]moet je zelf software aanschaffen om van het negatief een positief beeld te maken? EN is er kwaliteitsverlies als je er een foto van 13-18 cm van afdrukt? omdat het negatief een stuk kleiner is?? :roll:
  dag dag….[/quote:ac87da2f7a]Dat is meer dan 1 vraag … Nee, de scanner driver past de kleuren aan (is film afhankelijk, en merk/type film moet vaak wel ingesteld worden). Kwaliteitsverlies, nee niet persé. Wanneer het negatief of de dia scherp en goed belicht is, dan zal de scan al gauw een goed resultaat opleveren. Uit eigen ervaring weet ik dat 640x480 voor 10x15 cm nog net kan, onscherpte is dan wel zichtbaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.