Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

How to: speakers opblazen?

Anoniem
Lodyx
12 antwoorden
 • Haha vond het wel een leuke titel voor mijn vraag.


  Mijn vraag is:
  Wat gebeurt er nu precies als je je speakers opblaast?

  Het gaat om pc-speakers, gewoon een compleet setje, dus het kan niet komen door wattageverschillen.

  Nu hoor ik verschillende verhalen. En dat is echt van 'hij deed het niet meer' tot het fysiek uit elkaar vallen van speakers en zelfs speakers die begonnen te roken. Het enige wat ik redelijk vond klinken was: oververhitting. Door langdurig spelen op hoog volume word de electronica of de magneet+spoel te heet en gaat stuk.

  Mn vraag is dus: wat gebeurt er precies als je speakers opgeblazen worden? Ik vraag het me af om het juist te willen voorkomen.
 • Het gaat meestal om doorbranden van de spoelen van de tweeters. Een enkele keer om vouwen of scheuren in een conus, maar dat komt bij computerspeakers denk ik niet vaak voor. Overbelasting van de versterker is ook nog een mogelijkheid, maar dat zul je alleen zien bij speakers/versterkers van slechte kwaliteit.
 • In mijn broer zijn geval: Speakers vielen af en toe uit, je moest er op kloppen om ze terug werkend te krijgen,
  Later deden ze helemaal niets meer :lol:
 • [quote:e87a552c18="-stof-"]In mijn broer zijn geval: Speakers vielen af en toe uit, je moest er op kloppen om ze terug werkend te krijgen,
  Later deden ze helemaal niets meer :lol:[/quote:e87a552c18]

  Te hard geklopt? :P
 • Als luidsprekers stuk gaan ze schor klinken, als ze af en toe uitvallen is er een ander probleem waarschijnlijk bij de versterker of zo
  gr
  HDL
 • [quote:10cd12e59d="Capone"][quote:10cd12e59d="-stof-"]In mijn broer zijn geval: Luidsprekers vielen af en toe uit, je moest er op kloppen om ze terug werkend te krijgen,
  Later deden ze helemaal niets meer :lol:[/quote:10cd12e59d]

  Te hard geklopt? :P[/quote:10cd12e59d]

  't zal zoiets zijn ja, ze waren iig kapot :lol:

  [quote:10cd12e59d]Als luidsprekers stuk gaan ze schor klinken, als ze af en toe uitvallen is er een ander probleem waarschijnlijk bij de versterker of zo
  gr
  HDL[/quote:10cd12e59d]

  Andere stereo= zelfde resultaat en nu werkt de stereo in kwestie nog goed met andere luidsprekers
 • ik heb ook een oud setje van SoundBlaster gehad (2.0), was de box waar ook volumecontrol in zat gewoon kapot, opengemaakt, draadjes gechekt enzo, alles deed het gewoon, maar er kwam gewoon geen geluid meer uit…. na 2 jaar, nooit op echt hoog volume gedraaid (de andere box doet t nu nog steeds)
 • [quote:5c06ad241a="Moist.Sun-Tzu"]ik heb ook een oud setje van SoundBlaster gehad (2.0), was de box waar ook volumecontrol in zat gewoon kapot, opengemaakt, draadjes gechekt enzo, alles deed het gewoon, maar er kwam gewoon geen geluid meer uit…. na 2 jaar, nooit op echt hoog volume gedraaid (de andere box doet t nu nog steeds)[/quote:5c06ad241a]

  Ik heb alle draadjes gecheck enzo, en na mijn operatie waren de luidsprekers helemaal kapot :wink:
 • [quote:dad34e110e="-stof-"][quote:dad34e110e="Moist.Sun-Tzu"]ik heb ook een oud setje van SoundBlaster gehad (2.0), was de box waar ook volumecontrol in zat gewoon kapot, opengemaakt, draadjes gechekt enzo, alles deed het gewoon, maar er kwam gewoon geen geluid meer uit…. na 2 jaar, nooit op echt hoog volume gedraaid (de andere box doet t nu nog steeds)[/quote:dad34e110e]

  Ik heb alle draadjes gecheck enzo, en na mijn operatie waren de luidsprekers helemaal kapot :wink:[/quote:dad34e110e]

  whaha, dat is dan jou fout :p
 • Eén van de oorzaken van het opblazen van speakers:
  Geluid is vervormd-> dan is het geluid geen sinus vorm meer maar een blokspanning-> blokspanning is een gelijkspanning-> gelijkspanning op een spoel (spreekspoel van de speaker) is een kacheltje-> warmte ontwikkeling en dus verbranden (= opblazen).

  Dat gebeurt ook je het geluid te hard door je speakers laat "blazen": het geluid komt dan vervormt aan op de spoel; zie bovenstaande situatie.

  Versterker veel vermogen; speakers niet: te veel vermogen (=watt) als je de versterker te hard zet ->door de speakers te veel vermogen en wederom worden de spoelen te warm.

  Versterker met weinig vermogen; speakers met veel vermogen: om wat geluid uit de speakers te krijgen zet men meestal de versterker hard.
  Men denkt dat de speakers dan niet opgeblazen kunnen worden omdat de versterker bijvoorbeeld 2* 50 watt is en de speakers 200 watt (zeker bij autoradio's/versterkers).
  Maar het geluid komt vervormt aan (dat hoor je niet meteen omdat je vermogen uit een versterker wil pompen die het niet heeft) en wederom bovenstaande situatie.

  Onderstaande situaties heeft niet zoveel met de comp speaker te maken, maar is gewoon een algemene info over het opblazen van speakers.

  Ook kan een speaker in een enkel geval op worden geblazen omdat de conus niet beweegt (ijzerslijpsel tijdens het inbouwen bijv) en hierdoor beweegt de spoel ook niet meer bij de magneet.
  Spoel te warm en branden maar…..
 • Ik gebruik al ong 5 jaar lang trust 1000wat boxen 3.1 met ingbouwde versterker.

  Ik luister vaak muziek op hoog volume en nog steeds het zelfde kwaliteit :D:D
 • [quote:286f74b194="Moist.Sun-Tzu"][quote:286f74b194="-stof-"][quote:286f74b194="Moist.Sun-Tzu"]ik heb ook een oud setje van SoundBlaster gehad (2.0), was de box waar ook volumecontrol in zat gewoon kapot, opengemaakt, draadjes gechekt enzo, alles deed het gewoon, maar er kwam gewoon geen geluid meer uit…. na 2 jaar, nooit op echt hoog volume gedraaid (de andere box doet t nu nog steeds)[/quote:286f74b194]

  Ik heb alle draadjes gecheck enzo, en na mijn operatie waren de luidsprekers helemaal kapot :wink:[/quote:286f74b194]

  whaha, dat is dan jou fout :p[/quote:286f74b194]

  correctie: nadat ik tot de vastelling kwam dat het niet aan de draadjes lag, heb ik ze helemaal gemold, dus het was niet mijn schuld :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.