Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Netspannings frequenties

None
13 antwoorden
 • Hallo Forumleden,
  Ik heb in het verleden al eens een heleboel behulpzame antwoorden gekregen van dit Forum over een onderwerp wat nou niet direct met computers te maken heeft maar wel met wisselspanning, dus wel iets over techniek.
  In dit geval gaat mijn vraag over electromotoren op wissel spanning.
  Ik wil een waterpomp kopen bij een fabricant om mijn waterdruk op ongeveer 2,5 bar te houden.
  Nou heeft die fabricant er geen zin in voor om daarvoor een 60Hz motor te produceren.
  De 230V/50Hz versie gebruikt 0,79kw.
  Mijn vraag is wat kan er misgaan als ik deze op 60Hz gebruik?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor alle antwoorden. Jos.
 • Hangt ervanaf of het een synchroon motor is of niet. Een synchroon type zal 20% sneller draaien, bij asynchroon maakt het geen verschil.
 • Vermoedelijk zal de motor warmer worden bij continue gebruik. Heeft te maken met de zelfindictie van de wikkelingen en de hogere frequentie.

  Jan Willem
 • Klein vraagje, in welk land wordt die waterpomp gebruikt, gans Europa,OOst-Europa en Afrika draait 50Hz.
 • [quote:fd7c4e4811="Eddy X"]Klein vraagje, in welk land wordt die waterpomp gebruikt, gans Europa,OOst-Europa en Afrika draait 50Hz.[/quote:fd7c4e4811]


  [quote:fd7c4e4811]Jose Pablo
  Medior


  Geregistreerd op: 31-3-2000
  Berichten: 137
  Woonplaats: Madrid,Spanje[/quote:fd7c4e4811]

  Waarschijnlijk in Spanje :lol:
 • Of een frequentie omvormer gebruiken ….
 • [quote:be94f738f6="tinus89"]
  Waarschijnlijk in Spanje :lol:[/quote:be94f738f6]

  Ja, had ik ook wel gezien, maar wordt de pomp daar ook gebruikt ? :wink:
 • Het staat me bij dat heel veel motoren 60Hz zijn ,vooral uit de VS, en die worden hier gewoon op 50 Hz gebruikt.
  Meen nogal wat motoren met opschrift [b:2300a37fef]50/60[/b:2300a37fef] Hz gezien te hebben.
 • [quote:dd7547a581="gerben"]Hangt ervanaf of het een synchroon motor is of niet. Een synchroon type zal 20% sneller draaien, bij asynchroon maakt het geen verschil.[/quote:dd7547a581]
  Niet helemaal juist. Bij een synchroon toerental van 3000 t/min is doorgaans het asynchrone toerental ongeveer 2800. Het verschil is de z.g. slip. Bij 60 Hz wordt dit dan 3600 resp. ongeveer 3360 t/min, want die slip varieert gewoon mee met de frequentie. Maar so what? Doorgaans merk je daar weinig of niets van.
  [quote:dd7547a581="shepherd"]Vermoedelijk zal de motor warmer worden bij continue gebruik. Heeft te maken met de zelfindictie van de wikkelingen en de hogere frequentie.

  Jan Willem[/quote:dd7547a581]Nee, de zelfinductie neemt toe bij een hogere frequentie, en daar wordt hij niet warmer door. Waar het om gaat is het opgenomen vermogen. Bij een hoger toerental is dat iets hoger, hij verricht per tijdseenheid meer energie (je auto gebruikt immers ook meer benzine bij sneller rijden). Maar begin niet aan omslachtige toestanden als een frequentieomvormer. Helemaal niet nodig bij deze marginale verschillen. En inderdaad vind je op typeplaatjes vaak de aanduiding 50/60 Hz. Teken dat dit een heel normale marge is voor kleine motoren. Dit in tegenstelling tot motoren voor zwaar industrieel gebruik. Daar kan het wel een probleem zijn, maar dat is hier niet aan de orde.
 • Mijn vrouwtje is Nicaraguense en we hebben een huisje aldaar.
  Het is in een klein dorpje dicht bij Masaya en is lekker rustig
  Over een paar jaar ga ik met pesioen en we hebben gepland om in Nicaragua te gaan wonen, temeer omdat je pensioen uitkering zich wat beter laat uitrekken. Om dat wonen een beetje confortabel te maken zijn we wat voorbereidingen aan het treffen. We hebben we al een groot water reservoir gebouwd (aarbeving proof!!)want de waterleiding staat om de andere dag droog en vandaar de pomp om waterdruk op de leiding te houden. Er is een redelijk groote fabricant van die pompen in Spanje maar die will alleen 60Hz leveren in grote aantallen.
  Het enige wat ik nog op z'n website heb kunnen kunnen vinden is dat het enkelfase motoren zijn en we dus geen 220 versie kunnen benutten want voor 220V hebben we 2 fasen van 110V. in de sreek waar we gaan wonen. De pomp zou in principe alleen aanslaan als er een kraan open gaat, maar bevoorbeeld voor de douche wil de kraan nog wel eens een poosje open staan!!
  Bestaan er frequentie omvormers van 50Hz naar 60 Hz? en dan liefst met een beetje vermogen en betaalbaar. Hoe werken die. (B.V. geen 60Hz motor met een 50Hz generator want dat heeft weinig nut).
  Ik heb al een benzine generator maar die kan je ook niet continue gebruiken en is bedoeld voor noodgevallen. Is dan ook maar 4200KVA.
  Bedankt vast voor alle input. Vr.Gr. Jos.
 • Als ik je goed begrepen heb, ben je eigenlijk op zoek naar een hydrofoorgroep zoals hier: http://www.vandenhole.be/CompressorenWaterpompenHydrofoorgroepen.asp
  Deze bezorgen een konstante waterdruk, en heeft als voordeel dat je een volume kan kiezen dat in reserve is.
  Eenvoudigste oplossing evenwel: een groot vat van 200liter op het dak een eenvoudige pomp die het water hiernaartoe pompt, en een vlotterschakelaar in het vat die de stroom naar de pomp onderbreekt als het vat vol is.
  Deze laatste oplossing werkt zelfs met een 220Volt pomp aangesloten op 110V/60Hz .
  Je hebt natuurlijk niet zo'n hoge druk als met een hydrofoor. :D 8)
 • Allereerst even het volgende. Als je daar een fasespanning van 110V hebt, krijg je tussen twee fasen geen 220V, maar 190V. Vergelijk het met hier in Nederland, fasespanning 220V, tussen de fasen 380V (inmiddels sinds enige jaren 230 resp. 400V). Kwestie van factor wortel 3 (=1,73), en niet 2.
  Dan die motor. Gaat het alleen om die motor, of ook om andere huishoudelijke apparaten. Zoals ik het nu lees, is het een motor van toch wel een flink vermogen. Dat kan (hoeft niet per definitie) de zaak moeilijker maken. Het loont de moeite om bij de fabrikant van een 50Hz exemplaar te informeren of deze zonder probleem op 60Hz functioneert. Tegelijk is het dan wellicht handig om te vragen of ze een 110V exemplaar kunnen leveren. Dan omzeil je het spanningsprobleem. Is dat niet mogelijk, maar het frequentieverschil is geen probleem, dan zou ik een gewone transformator 110/220V van voldoende vermogen overwegen. Die zijn er gewoon.
  Ik ben niet zo thuis meer in de prijzen, maar ik vrees dat de prijs van een frequentieomvormer nogal zal tegenvallen.
  Tenslotte: Als daar de netspanning 110V 60Hz is, dan zal ter plaatse toch wel een pomp leverbaar zijn die geschikt voor de netspanning aldaar?
 • Hallo allemaal,
  Ik heb een niewe account moeten aanmaken want nadat ik van ISP was veranderd ontving ik een deel van m'n mail niet meer.
  Ik heb waarschijnlijk bij het actualiseren van mijn profiel een fout gemaakt bij het invoeren van het password en kon niet achterhalen wat het moet zijn, vandaar.

  Aan allen hartelijk dank voor alle goede raad en informatie.
  Wat onze huidige watervoorzienning betreft hebben we 4 jaar geleden een stalen watertoren gebouwd mer een glasfiber/polyester vat van 1100 liter daar bovenop. De toren is 4M hoog en word dus al gevuld via een locaal aangeschafte centrifugaalpomp van Italiaanse makelij (Pedrollo).
  Ondanks dat we dus een verval van 4M hebben is de druk voor de douche te laag om een gijser te laten werken en ook is het ons gebuerd dat er een week geen water in de leiding was en het vat van 1100L leeg was. Om dat te voorkomen heb ik een 15 kubike meter water reservoir gebouwd van gewapend beton en dat zit nu dus wel vol en de top daarvan komt uit op grond niveau van het huis. Aan het resevoir zitten 2 flinke kranen, een van een inch en een van 2 inch voor het geval het reservoir in een emergency snel leeg moet. De "tuin- bijn a originele 'jungle-" heeft een behoorlijk verloop in hoogte en kan dus in geval van nood dat water wel aan. De "Pedrollo heeft het vat op de toren vol in een mum van tijd maar vanwege de lage druk wil ik dus een pomp gebruiken met een pressostaat van het merk "ESPA". Deze lieden hebben volgen hun website pompen die speciaal voor dit soort toepassing zijn en voor alle netsppanningen en frequencies. Aleen op het moment dat je dus één pomp wilt kopen, kunnen ze aléén de 50Hz versie leveren (wel 230 of 125V). Na het lezen van alle posts op het forum heb ik dus gisteren een 125V 50Hz. versie besteld en eenmaal hier (in Madrid) ga ik een simulatie instalatie opzetten zodat ik in Nicaragua niet tot ontdekking kom dat ik nog het een en ander mis om alles aan te kunnen sluiten. We wonen op ongeveer 50Km van de hoofdstad -Managua- maar het kost je 2 uur in de auto om daar tekomen en dus niet leuk om voor een knietje daar naar toe te moeten reizen. Wat je daar locaal kunt kopen is inderdaad bestemd voor 60Hz, maar ik heb alléén Pedrollo kunnen vinden (en dat alléén in Managua wat je dus niet met Amsterdam of Madrid moet vergelijken) en dat bedrijf is erg klant onvriendelijk want ze beantwoorden geen E.Mail en als je dus een vraag hebt, heb je gewoon pech.
  Aan allen hartelijk dank voor alle informatie. Vr.Gr, Jos.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.