Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Geen cd meer foutloos gebrand!

None
17 antwoorden
 • Al enige tijd lukt het mij niet om op mijn laptop foutloos een cd te branden. Het eerste nummer gaat soms net maar meestal is de rest van de cd mislukt. Tijdens het afspelen stopt de geluidsinstallatie halverwege een nummer en geeft dan aan dat er geen cd in het apparaat zit.
  Het gebeurt ook weleens dat midden in een song afgebroken wordt en het volgende nummer verder gaat waar het vorige nummer gebleven was. Zooitje dus!
  Dit probleem doet zich zowel met de interne brander voor als met een externe brander. Verder maakt het geen verschil of ik brand met Windows Media Player of met het programma Easy CD creator.
  Omdat dit probleem zich op verschillende branders voordoet en met verschillende software programma's heb ik geen idee waar het probleem ligt.
  Wie… oh…. wie heeft een idee? :roll:
 • Gebeurt dit ook als je op lage snelheid brandt? Worden data CD's wel goed gebrand? Brandt je van de HD? Of audio-CD naar audio-CD?
 • Dit gebeurt ook bij een lage snelheid. Verder gebeurt het zowel als ik een cd probeer te kopieren (van audio naar audio) als dat ik een audio-cd probeer te branden van audionummers op de harde schijf.
  Ik weet niet of het ook met data-cd's gebeurt. Is al lang geleden dat ik die heb gebrand.
 • Hoe staat je DMA instelling van de primary en secondary IDE? Probeer eens om die aan te zetten. En probeer ook eens met DMA uit. En probeer ook eens met minder achtergrond programma's. Zet met msconfig eens alles uit.
 • Hoi Roy!
  Bedankt voor je snelle reactie.
  Het uitzetten van allerlei programma's met msconfig gaat me nog wel lukken. Maar je 'DMA instelling van de primary en secondary IDE'-verhaal is abacadabra voor mij.
  Waar vind ik dat?
 • Ik heb ze wel gevonden bij apparaatbeheer. Volgens mij staan ze aan. Er wordt in ieder geval vermeld dat het apparaat correct werkt.
 • Bij apparaatbeheer -> IDE ATA/ATAPI-controllers -> als je dan een item dubbelklikt -> tabblad geavanceerde instellingen. En dan kies je bij elk apparaat DMA, indien beschikbaar. Als je geen DMA wil, zet hem dan op PIO. Probeer dat beide ff uit.
 • Als je nero als brandprogramma gebruikt, gebruik nero infotool om te kijken of idd dma 'werkelijk' aan/uit staat.
 • [quote:b89878adbd="Sjetta"]Al enige tijd lukt het mij niet om op mijn laptop foutloos een cd te branden. Het eerste nummer gaat soms net maar meestal is de rest van de cd mislukt. [b:b89878adbd]Tijdens het afspelen stopt de geluidsinstallatie halverwege een nummer en geeft dan aan dat er geen cd in het apparaat zit.[/b:b89878adbd]Het gebeurt ook weleens dat midden in een song afgebroken wordt en het volgende nummer verder gaat waar het vorige nummer gebleven was. Zooitje dus!
  [b:b89878adbd]Dit probleem doet zich zowel met de interne brander voor als met een externe brander.[/b:b89878adbd] Verder maakt het geen verschil of ik brand met Windows Media Player of met het programma Easy CD creator.
  Omdat dit probleem zich op verschillende branders voordoet en met verschillende software programma's heb ik geen idee waar het probleem ligt.
  Wie… oh…. wie heeft een idee? :roll:[/quote:b89878adbd]

  Je zegt dat je meerdere branders hebt gebruikt.
  Het zouden 4 mogelijke oorzaken kunnen hebben

  [u:b89878adbd][b:b89878adbd]Oorzaak 1:[/b:b89878adbd][/u:b89878adbd] Defecte cd speler ;)
  De meeste cd spelers(op een enkele technics na) hebben een kunststof laserlensje en dat lensje verkleurt door invloed van het laserlicht waardoor het teruggekaatste licht niet goed meer opgevangen wordt en de cd speler dus fouten geeft. In normaal Nederlands: slijtage.

  Je zou de gain van de laserlens iets kunnen verhogen(door het stelschroefje bij de laser te verdraaien), maar dit helpt maar tijdelijk en is ook maar een paardenmiddel.
  Als dit de oorzaak is hoop ik dat je een losse cd speler in je geluidsset heb, anders zou je toch een compleet nieuwe geluidsinstallatie moeten aanschaffen.

  Probeer de cd eens op een andere cd speler af te spelen.

  [u:b89878adbd][b:b89878adbd]Oorzaak 2:[/b:b89878adbd][/u:b89878adbd] Defecte harde schijf
  Een defecte harde schijf hoeft niet persé fouten te geven in apparaten beheer, ook merk je niet altijd dat de schijf defect is.
  Bij sommige laptops zit er in het bios een testtooltje wat je harde schijf op fouten controleerd, anders moet je nagaan welke schijf er in zit en dan moet je kijken op de site van de fabrikant of er een diagnostisch tooltje aanwezig is die de harde schijf op fouten controleerd. De standaard gereedschap van windows xp hoeft niet altijd fouten te vinden namelijk.

  Probeer de externe brander eens op een andere computer.

  [u:b89878adbd][b:b89878adbd]Oorzaak 3:[/b:b89878adbd][/u:b89878adbd] Virussen en/of Malware
  Virussen en/of malware(spyware, adware, hijackers enz.) kunnen ook voor een berg ellende zorgen.
  Scan de laptop eens op virussen en geef hem gelijk een anti-spyware kuur(windows defender, ad-aware, spybot s&d etc).

  Probeer daarna een cd te branden.

  [u:b89878adbd][b:b89878adbd]Oorzaak 4:[/b:b89878adbd][/u:b89878adbd] Botsende software
  Bij sommige computers geeft het een probleem als er meerdere brandprogramma's op staan en zelfs de ingebouwde brandfunktionaliteit van windows xp zou kunnen botsen.

  Probeer eerst de interne brandfunktie van windows uit te schakelen, werkt dat nog niet, deïnstalleer alle brander software en installeer daarna een pakket. Als het dan nog niet werkt zou je kunnen proberen om de aspi drivers opnieuw te installeren.

  Persoonlijk denk ik aan optie 1 tenzij je het probleem ook op andere cd spelers heb.
  Suc6
 • Defecte CD-speler is het niet. Hij heeft het ook als hij vanaf HD brandt.
 • [quote:66d067d72a="roy_startpag"]Defecte CD-speler is het niet. Hij heeft het ook als hij vanaf HD brandt.[/quote:66d067d72a]

  Ik heb het over de cd speler in de geluidsset, niet over de cd brander ;)
 • [quote:5561f0628c="Chris de Boden2"]
  Ik heb het over de cd speler in de geluidsset, niet over de cd brander ;)[/quote:5561f0628c]

  Dat zou natuurlijk ook nog kunnen Chris :lol:
  Of de betreffende CD-speler heeft moeite met gebrande of juist dit merk CD's die de TS gebruikt.
 • Nou, ik heb één en ander uitgeprobeerd. Ik heb er bijna een dagtaak aan,zeg!
  Het ligt in ieder geval niet aan mijn cd-speler. Want het afspeelprobleem doet zich ook voor op mijn discman en mijn computer. En cd's op een andere computer gebrand geven geen problemen.
  Een virus of malware is het ook niet. Ik controleer mijn computer regelmatig, heb up-to-date virusscanner en spybot en wat andere prg.
  Ik ben er nog niet aan toegekomen om te controleren of mijn harde schijf defect is of dat er sprake is van botsende software. (nogal ingewikkeld voor mij. Tool om de harde schijf te controleren van Fujitsu kon de harde schijf niet eens vinden, geloof ik?)
  Wel heb ik de DMA van zowel de primaire als de secundaire IDE uitgeschakeld. En ik heb zowaar voor het eerst in tijden [u:09a75e442d][b:09a75e442d]bijna[/b:09a75e442d][/u:09a75e442d] een foutloze audio-cd gebrand. Ik schrijf bijna omdat de cd niet vast loopt en aangeeft dat er geen cd is maar omdat twee nummers beschadigd zijn en een maf blikkerig geluid geven!
  Kan ik de DMA altijd uitgeschakeld laten? Wat houdt dit in? Wat doet de DMA?
 • DMA: Direct memory access. Dat betekent dat de taken van het betreffende apparaat niet via de CPU verlopen. Zodat die meer tijd overhoudt. Maar via het geheugen dus. DMA levert meer snelheid op.

  Wat betreft jouw probleem. Probeer die mislukte mp3's eens over te kopieren naar een andere computer (indien mogelijk). En probeer vanuit die computer eens die mp3's te branden. Zo kan je erachter komen of je te maken hebt met corrupte mp3's. Als dat wel werkt, download en installeer dan eens nieuwe chipset drivers als die er zijn.
 • Ander merk CD's gaan gebruiken, waar je branders niet goed mee omgaan.
 • Hallo….
  ben er nog niet aan toegekomen de mislukte mp3-tjes naar een andere computer te kopieren om zo te controleren of je corrupt zijn. Ik zou natuurlijk ook kunnen proberen dezelfde cd nog eens te branden zonder de mislukte mp3-tjes, toch?
  Ik stel toch maar vast mijn volgende vraag: Wat zijn [b:6b64f5b39a]chipset drivers [/b:6b64f5b39a]en hoe kom ik aan nieuwe als die er zijn?
  Ik zou ook nog wel willen controleren of mijn harde schijf niet defect is maar zoals ik al eerder schreef is het me niet gelukt om dit met een testtooltje van Fujitsu te controleren.
  Heeft iemand een tip hoe ik mijn harde schijf alsnog kan controleren?
  Alvast bedankt!
  P.s. ik heb het met verschillende merken cd's geprobeerd. Volgens mij ligt 't daar niet aan.
 • Chipset drivers zijn drivers voor je chipset :wink:

  FF wat uitgebreider.

  Op je moederbord bevinden zich een aantal chips, waarvan de North en Southbridge de belangrijkste zijn (inmiddels is, vooral bij AMD de southbridge steeds minder in gebruik, vanwege het feit dat functies die vroeger de S-bridge deed, nu door de CPU worden gedaan)

  Deze chips sturen bijvoorbeeld het onboard geluid aan, maar ook de sata/IDE poorten.
  Als je dus een slechte driver hebt voor je chipset zou dat kunnen leiden to data-corruptie, bij het branden van een cd oid.

  Daarom zou je inderdaad eens een andere chipset driver kunnen proberen,al denk ik niet dat dat hier het geval is, omdat je niet aangeeft die drivers te hebben veranderd voordat de problemen begonnen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.