Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Geen stroom: geen stoppen doorgeslagen

Anoniem
gertcor
46 antwoorden
 • Goeiemiddag, ik weet dat dit veel [i:f0e0235dd3]te [/i:f0e0235dd3][size=8:f0e0235dd3]hardware[/size:f0e0235dd3] anders is, maar post het toch ff, ben ten einde raad namelijk…

  Wij hebben de elektriciteit van onze schuur op 1 groep staan. dit heeft altijd gewerkt. ineens is er geen stroom meer in de schuur, en ook niet in de buitenstopcontacten (zelfde groep). noch een van de stoppen, noch de aardlek staat naar beneden.

  iemand een idee? kabelbreuk? maar als dat zo is, zou de aardlek dan niks moeten aangeven?

  bedankt voor de hulp alvast, ook al heeft het weinig met computers te maken ;)
 • als de kabelbreuk zich NA de aardlek bevind, zou het uit moeten slaan. Echter, is de aardlekschakelaar stuk, of bevind het probleem zich VOOR de schakelaar(kan ok in de schakelkast zijn), dan merkt hij er niets van….
 • [quote:72ed2bfe7a="tinus89"]als de kabelbreuk zich NA de aardlek bevind, zou het uit moeten slaan. [/quote:72ed2bfe7a]Bij een gewone breuk en geen kortsluiting of een slecht contact, daarop zal de aardlekschakelaar niet reageren. Nu is de aardlekschakelaar te testen. Verder is het deel vanaf de zekering bereikbaar (wel losschroeven, en ook erg voorzichtig zijn). Wat let je om gewoon te gaan meten.
 • haha dat klopt we, ff niet nagedacht. Ik bedoelde bij een kortsluiting.
 • [quote:9c3667ab88="Hans.Vosman"][quote:9c3667ab88="tinus89"]als de kabelbreuk zich NA de aardlek bevind, zou het uit moeten slaan. [/quote:9c3667ab88]Bij een gewone breuk en geen kortsluiting of een slecht contact, daarop zal de aardlekschakelaar niet reageren. Nu is de aardlekschakelaar te testen. Verder is het deel vanaf de zekering bereikbaar (wel losschroeven, en ook erg voorzichtig zijn). Wat let je om gewoon te gaan meten.[/quote:9c3667ab88]

  Dus eeh, gewoon die kast openschroeven en met een multimeter na de zekering meten? kan zo'n ding dat wel aan?
 • mijn multimeter meet probleemloos tot krachtstroom(380V toch?), verder nog nooit getest. Heb een geoedkope noname meter van de praxis.
 • Je zou kunnen denken aan de hoofdstop, maar dan zou je verder in huis ook geen stroom hebben. Ik zou inderdaad ook gewoon met een multimeter op zoek gaan, tot waar je wel stroom hebt. Vast ergens een draad losgeraakt.
 • Bijna elke multimeter meet DC tot 1000V en AC tot 700V, die 700V ipv 1000V komt omdat die AC spanning als effectieve spanning is opgegeven. En de effectievespanning is de werkelijkespanning vermenigvuldigd met ½√(2). Dat geeft een werkelijke spanning van zo'n 1000V.

  Overigens is krachtstroom of draaistroom 400V, √(3)x230 om precies te zijn, vandaar ook drie fase. Het was eerst wel 380V, maar toen was de enkele fase ook nog 220V.

  Ik zou ook gewoon gaan meten, moet niet zo moeilijk te vinden zijn. Een kabelbreuk lijkt me sterk, want ik neem niet aan dat jouw kabels constant onder fysieke spanning staan en ook scherpe hoeken maken. Kabelbreuk is meer iets wat bij elektrische apparaten voorkomt, met name waar het snoer het apparaat in gaat, daar maakt het namelijk de scherpste hoeken, daarom heb je vaak zo'n tule (rubber tuutje) daar zitten.

  Overigens kan een beetje voorzichtheid geen kwaad. 230V ga je niet dood aan, maar het voelt toch behoorlijk onplezierig en het is ook niet echt goed voor je.
 • kabelbreuk leek me ook al sterk, het ligt allemaal veilig onder de grond. maar ik zou graag willen weten: wat [i:f8e723d671]kan[/i:f8e723d671] het nou wel zijn?
 • Zekeringen plus aardlek staan allebei ingeschakeld en klappen er niet uit.

  Meestal liggen storingen in verdeel/lasdozen waar de verbindingen met lasdoppen of lasklemmen worden gemaakt.

  Probeer hier eens van of naar de zekeringenkast toe te meten totdat je op een bepaald moment wel of geen spanning meer meet tussen fase en nul.
  Als het goed is gedaan volgens kleurcoderingrn is de fase bruin (als er in een kabel geen bruin aanwezig is zwart) en de nul is blauw.
  Succes.
 • Ga een weerstandsmeting uitvoeren, dus zonder spanning.
  In de groepenkast de betreffende groep aan de afgaande kant losmaken, dus de bruine en blauwe draad als het goed is geïnstalleerd, laat de geel/groene aardedraad maar even zitten.
  In de schuur maak je de aansluiting ook los, of bij 1 van de wandcontactdozen. Deze draden verbind je met een lasdop of kroonsteen alle 3 met elkaar. dus de bruine, de blauwe en de geel/groene draad.
  Dan ga je terug naar de meterkast, Je zet je multimeter op weerstandbereik, of als je een echte hebt op zoemer (geluid)
  Dan pakt je de bruine draad met een testpen je pakt de blauwe draad met een testpen en als alles goed is gaat het zoemertje. (doorpiepen noemen ze het ook wel) Dan pak je de bruine draad en de geel/groene draad en kijkt op die doorpiept. En tenslotte pak je de blauwe draad en de geel/groene en kijk wat er gebeurt.
  Piepen alle 3 de mogelijkheden door dan is er niets aan de hand met de kabel. Piept er helemaal niets door dan is er een volledige kabelbreuk.
  Piept 1 of 2 mogelijkheden niet door dan kun je daaruit concluderen welke draad er defect is. Heb je geen doorpiepfunctie dan moet je bij het testen een volledige meteruitslag hebben.
  Als alles doorpiept dan kun je de doorverbinding in de schuur weer losmaken en heraansluiten en je kunt in de meterkast de betreffende draden weer aansluiten. Automaat inschakelen of de groepenschakelaar weer inzetten (als je met een zekering werkt, en dan zou je in de schuur echt wel weer spanning moeten hebben.

  Nogmaals let op dat je in de groepenkast de afgaande kant eerst spanningsloos maakt voor je de draden los haalt.
  Dus de automaat uitzetten, of de groepenschakelaar uitzetten en steek dan ook de zekering in je zak zodat niemand achter je rug hem weer vast draait. Doe indien mogelijk de deur van de meterkast op slot als je in de schuur bezig bent. Een losse "spanningsschroevedraaier" kan natuurlijk ook nooit kwaad om die ter controle bij je te hebben.
  Succes.
 • Gewoon bij het begin beginnen, tw:

  De zekering eruit en met een ohm meter doormeten, soms zit het oogje wel in de zekering maar is het draadje binnen in wel doorgebrand, zekeringen hebben ook niet het eeuwige leven maar korroderen soms weg/door.
  In het gat waar de zekering uitkomt, nadat [b:c4ac7c2432]hoofdschakelaar uit is gezet[/b:c4ac7c2432], even kijken of het contactvlak waar de zekering tegenaan komt niet [b:c4ac7c2432]verkleurd[/b:c4ac7c2432] is en [b:c4ac7c2432]vast[/b:c4ac7c2432] zit.
  Met een puntbektang als er geen speciale sleutel voorhanden is los en vast draaien.
  De draadaansluitingen van de zekeringhouder eens extra vast draaien.
  Alles weer terug en hoofdschakelaar aan.
  Misschien heb je geluk.
  Bij mij was een keer het porseleintje waar de zekering tegenaan komt verroest en los en pruttelde soms, ergo verbrand, nieuw porseleintje er in en de boel draaide weer.
  Zit op je aardlekschakelaar niet zo`n knopje om hem te testen?
 • ik ga al jullie idee"en proberen uit te voeren, bedankt zo ver voor de zeer uitgebreide uitleg !

  uiteraard post ik de resultaten
 • [quote:d9060eed79="drupke"]Zekeringen plus aardlek staan allebei ingeschakeld en klappen er niet uit.

  Meestal liggen storingen in verdeel/lasdozen waar de verbindingen met lasdoppen of lasklemmen worden gemaakt.

  Probeer hier eens van of naar de zekeringenkast toe te meten totdat je op een bepaald moment wel of geen spanning meer meet tussen fase en nul.
  Als het goed is gedaan volgens kleurcoderingrn is de fase bruin (als er in een kabel geen bruin aanwezig is zwart) en de nul is blauw.
  Succes.[/quote:d9060eed79]

  Als het zwart zou zijn betekent het dat er een schakelaar tussen zit,bijvoorbeeld dat je de spanning in de schuur vanuit het huis kan uitschakelen. Maar ik mag aannemen dat dat niet het geval is bij de TS, anders zou de oplossing wel eens heel makkelijk kunnen zijn.

  En overigens een slimme manier van doormeten gertcor.
 • stroom in de schuur.. gaat meestal gepaard met lasdozen voor stopcontakten, schakelaars enz..
  't zal dan wel een lasdoppie zijn :wink:
 • [quote:c30529fa38]Citaat amira: 't zal dan wel een lasdoppie zijn [/quote:c30529fa38]
  Wat voegt dit toe aan de oplossing, laat OConnor eerst de eerder gegeven oplossingen proberen.
  Als hij daar niet verder mee komt kun jij in actie komen met je uitstekende diagnose; een stopkontact heet in vaktaal overigens een wandcontactdoos (je mag het ook met 2x k schrijven).
  Je zou zo computermonteur kunnen worden, kreten zijn aardig maar kom met iets zinnigs.
  Heb je er geen verstand van geef dan ook geen reactie maar leer van werkelijk aangedragen mogelijke oplossingen.

  OConnor, succes met het zoekwerk.
 • bedankt gertcor. stand van zaken is nu als volgend:

  ik heb de allereerste lasdoppen, daar waar de elektriciteit de schuur binnekomt, eraf gehaald en gemeten: nog geen half voltje; niks dus. ik heb de stoppenkast (of hoe noem je dat, meterkast?) opengeschroefd, en op bepaalde punten gemeten, daar kwam ik helaas niet echt uit: multiemter staat op Wisselstroom (stand 600). waar de stroom een groep [i:3963314b3e]ingaat[/i:3963314b3e], geeft hij perfect 230 volts aan. waar de draden de groep uitkomen, geeft de meter echter helemaal niets aan. maar dit is bij [u:3963314b3e]alle[/u:3963314b3e] groepen zo, dus niet alleen bij de "probleemgroep". wat doe ik fout?
 • [i:6cbbc5a100]ik heb de allereerste lasdoppen, daar waar de elektriciteit de schuur binnenkomt, eraf gehaald en gemeten: nog geen half voltje; niks dus.[/i:6cbbc5a100]
  - Op welke draden meet je, bruin-blauw neem ik aan of de bruine ten opzichte van de geel/groene. Op de blauwe draad ten opzichte van de geel/groene staat als het goed is nooit spanning, hooguit een lekspanning.

  [i:6cbbc5a100]ik heb de stoppenkast (of hoe noem je dat, meterkast?) opengeschroefd, en op bepaalde punten gemeten, daar kwam ik helaas niet echt uit: multiemter staat op Wisselstroom (stand 600). waar de stroom een groep ingaat, geeft hij perfect 230 volts aan. waar de draden de groep uitkomen, geeft de meter echter helemaal niets aan.[/i:6cbbc5a100]
  - Wat ik graag wil weten is of het een groepenkast is met automaten of met schroefpatronen (zekeringen/stoppen zoals je wilt) en een dubbelpolige schakelaar (draai of wip)?
  Dus zoals je zegt: "waar de stroom een groep ingaat" is dat gemeten op de primaire zijde van de automaat (als je automaten hebt) en meet je totaal niets aan de secundaire zijde van de automaat? Staat de automaat wel "aan"? Het hendeltje moet dan omhoog staan, vanuit de onderste stand "uit" moet je tegen een veerdruk de automaat inschakelen.
  Als je dan aan de secundaire zijde geen spanning meet dan is de automaat echt kapot.
  [i:6cbbc5a100]maar dit is bij alle groepen zo, dus niet alleen bij de "probleemgroep". wat doe ik fout?[/i:6cbbc5a100]
  - Nog een mogelijkheid is dat jullie over 2 fasen 230V hebben, dus dat zowel de bruine draad als de blauwe draad spanning voeren. Die draad mag dan officieel niet blauw zijn, maar met kabel kan dat meestal niet anders. Het zou dan mogelijk zijn dat er 1 fase uit ligt.
  Dat is dan ook de reden dat dit bij alle groepen zo is.

  De meterkast is dat de hoofdmeterkast of een vervolggroepenkast?
  Als het de hoofdmeterkast is dan zit onder deze kast of misschien bij jullie wel er boven een kleine hoofdzekeringkast plm. 30x30 cm of 18x30 cm. Deze kast is meestal voorzien van een zegel, heeft deze kast een doorzichtig deksel en wat zie je dan? Bij een ondoorzichtig deksel kun je het deksel openen door het zegel te verbreken, mag officieel niet, en wat zie je dan? 3 Zekeringhouders waarvan er 2 voorzien zijn van een zekering of is er slechts 1 voorzien van een zekering.
  Zijn ze alle drie voorzien van een zekering dan hebben jullie 400V tussen de fasen en 230V tussen 1 fase en de nul.
  Wees wel heel voorzichtig, weet wat je doet!!! 230V is gevaarlijk maar 380V kan zeker dodelijk zijn.

  Succes, meten is weten!
 • ik zou, indien even mogelijk, de zegels niet verbreken. Mijn ervaring is(zelf meegemaakt) dat bijv. essent bij het bekijken van je meterkast(controle of reparatie) nog wel eens heel moeilijk wil gaan doen als ze constateren dat de kast open is geweest, dat deden ze bij ons namelijk ook.

  En inderdaad, wees voorzichtig. Het enige voordeel van krachtstroom(400v) is dat als er een ongelukje gebeurt, je het minder lang voelt.


  Even een ander vraagje over krachstroom:

  Gisteren had ik een rvs plaat waar een laagje water op stond. Deze plaat stond echter onder stroom(wist ik niet). Ik wilde het laagje water eraf vegen met mijn hand(terwijl ik met natte sokken en schoenen in een plas water stond), maar toen ik ong. 4 cm van de plaat verwijderd was met mijn hand, verloor ik de controle daarover. Mijn hand begon ontzettend te trillen. Ik dacht dat het aan mijn hand lag, maar de andere hand trilde ook toen ik hem er boven hield. Ik heb de plaat pas aan durven raken toen de stekker eruit was. De plaat was onderdeel van een mengmachine op krachtstroom, die voor schoonmaken nat was gemaakt(moet). Wat ik me nu afvraag, is: was het nou echt krachtstroom wat daar op stond, of kan je dat niet zo voelen?
 • Krachtstroom heeft dezelfde spanning als je eigen stopcontact, het is alleen driefasen (3x230, effectief 380).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.