Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Lijm in/uit cd brander?

8 antwoorden
  • Recentelijk kreeg mijn zoon zijn 2½ jaar oude Lite-On cd brander niet open na het branden. Na het nodige gemier is dit toch gelukt. Nu bleek e.e.a. vast geplakt te zitten. Bij het middengat van de cdr zat plakkerig spul, waardoor alles vast zat. Nieuwe cdr geprobeerd, in de brander en daarna er weer snel uit. Dat ging wel goed, maar er zat bij het middengat al wel weer plakkerige rommel. Waar uit de brander is dit mogelijk afkomstig? Uiteraard hebben we het hier over cdr's zonder opgeplakt label.
  • Guesstimation: Op de as van het motortje van de CD brander zit smeermiddel, dit kan bij langere tijd onder verhoogde temperatuur tot een ietswat dik en plakkerig goedje worden. Gebeurd ook wel bij de asjes van koelers, het komt er alleen over het algemeen niet uitlopen. Kan ook iets anders zijn, stukje caramel op de CD ;). Gewoon nieuwe kopen, voor 35 euri heb je een goede DVD brander (OEM)....
  • ik heb nog wel een brander voor je liggen: BenQ 48X..... wegens vervanging voor DVD-brander. Indien interesse, PB :wink:
  • Bedankt voor de reakties en de optie Benq. Ik heb echter nog een Lite-On liggen, ook vervangen door een DVD brander! :P Die gaan we dus maar inbouwen.
  • Ik vermoed dat het plakkerige spul gewoon smeermiddel is die in de loop de tijden zoals men het noemt [b:807176a321]verzeept[/b:807176a321] is, bijna alle aardolieachtige producten hebben die eigenschap. Silconenolie/vet heeft dat probleem niet en ook producten op basis van molybdeen disulfide hebben puur die eigenschappen.
  • Zou ook de lijm kunnen zijn waarmee het rubber op de schijfje zit wat weer op het asje van de motor zit. (leuke zin :wink: )
  • Of het rubbertje is dan kwijt of opgelost door het oplosmiddel van de lijm?
  • [quote:e6f282b8b8="Alipapa"]Ik vermoed dat het plakkerige spul gewoon smeermiddel is die in de loop de tijden zoals men het noemt [b:e6f282b8b8]verzeept[/b:e6f282b8b8] is, bijna alle aardolieachtige producten hebben die eigenschap. Silconenolie/vet heeft dat probleem niet en ook producten op basis van molybdeen disulfide hebben puur die eigenschappen.[/quote:e6f282b8b8] Dat kan niet: ik denk dat je bedoelt dat de zaak gepolymeriseerd is, want verzeping kan alleen bij triglyceriden van vetzuren en dat zijn natuurlijke oliën en vetten (zowel plantaardige als dierlijke) en dan onstaat er gewoon zeep wat natuurlijk ook "smerig" is. En aangezien aardoliederivaten gewone alifatische ketens (n-alkanen) zijn, kan dit gewoonweg niet verzeept worden.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.