Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Hard disk wordt niet meer herkend bij opstarten

6 antwoorden
  • Ik heb een oudere laptop (4 jaar, merk Laser, Pentium 4, 2,4 GHz, 256 Mb geheugen, IBM Travelstar 30 Gb harde schijf), die al langere tijd problemen heeft gegeven. Het begon ermee dat Windows XP voortdurend vastliep, dan kreeg ik een blauw scherm (ik weet niet meer precies wat daar voor foutmeldingen opstonden). Ik heb op een gegeven moment DMA uitgeschakeld en toen liep het systeem een tijdlang niet meer vast. Maar ook aan deze gelukkige tijden kwam een eind, binnen de kortste keren kwam er weer een blauw scherm. Het opnieuw installeren van Windows lukte ook niet meer. Ik heb toen Linux geïnstalleerd en dat is toen een tijd goed gegaan, maar nu loopt ook Linux vast en bij het opnieuw opstarten herkent het systeem de harde schijf niet meer (primary master: none). Het systeem herkent wel de cd-speler. Mijn vraag is: wat is nu het meest waarschijnlijk, is dit basaal een Dynamic Memory probleem en heeft iemand enig idee of dat gerepareerd kan worden, of zou er nog iets anders aan de hand kunnen zijn? Ik ben benieuwd!
  • Vastlopen XP, problemen Linux, XP niet kunnen herinstalleren, HD niet meer herkent: HD = R.I.P. :cry:
  • Ik zou even een paar testjes draaien: memory test, hard disk test. Voor het testen van geheugen zijn diverse programma's in omloop, voor het testen van de hard disk kun je waarschijnlijk goed terecht bij de fabrikant van de disk. Vanzelfsprekend kan het ook een hardware probleem van b.v. het moederbord zijn: een los geraakte soldeer verbinding b.v.
  • [quote:be1397cb62="Jaap H"]Ik zou even een paar testjes draaien: memory test, hard disk test. .[/quote:be1397cb62] Ik kan nog wel in de setup van het BIOS. Als ik de memory test inschakel bij het opstarten van het systeem geeft hij geen foutmelding. En ik kan de harde schijf dus niet testen omdat die niet gezien wordt :-( Ik zal eerst de harde schijf maar eens laten testen. Ik hoor jullie niet over DMA, dus jullie denken niet dat de fout daar zit? Groeten Luuk
  • DMA heeft vanzelfsprekend invloed op hoe het systeem werkt, maar het systeem zou in ieder geval goed moeten werken met een van de twee keuzes die je hebt ten aanzien van DMA, lijkt mij. Als je doelt op de memory test van het systeem zelf, dan is dit onvergelijkbaar, naar mijn idee, met een programma dat hier voor verkrijgbaar is. Dat is waarschijnlijk pas echt in staat alle mogelijke fouten te ontdekken.
  • inderdaad, die memory test doet volgens mij niet veel meer dan de adressering van het geheugen testen oid. Om het geheugen echt goed te testen kan je het programma Memtest86 gebruiken, via google vind je wel een downloadlocatie. Is een gratis programmatje, je moet hem minstens 6 uur laten lopen en dan mag hij 0 fouten vinden, géén enkele dus.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.