Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Zin en onzin Li-Ion accu's

Anoniem
kid jansen
28 antwoorden
 • Morgen krijg ik m'n nieuwe laptop (ASUS A6Ja-Q007) met daarin een Li-Ion accu. Ik heb hier heel wat over gelezen maar vaak worden er tegenovergestelde dingen beweerd. Het gaat mij vooral over hoe deze accu te behandelen wat betreft opladen en bijladen om een zo lang mogelijke accu duur te halen.

  De ene keer wordt er beweerd dat je hem beter niet al te vaak kunt bijladen als ie nog niet leeg is, een ander zegt dat dat niet uitmaakt.
  Ik heb ook begrepen dat ik de accu de eerste keer het beste volledig kan opladen en er vervolgens mee werken tot deze volledig leeg is (nouja, tot de laptop er zelf mee stopt). Vervolgens zou het het beste zijn om hem weer volledig op te laden…

  Ook het vaak lang aan de netspanning gebruiken van de laptop zou de levensduur niet ten goede komen.

  Kan iemand mij hier duidelijkheid over verschaffen?
 • je kan het beste de accu helemaal vol laden .
  dan in de koelkast leggen tot de accu helemaal koud is .
  dan weer op doorladen .
  In een moderne accu zit een hitte sensor .
  Die bij een bepaalde temp .
  De accu op druppel laden overgaat zetten.
  Dat wil zeggen dat een accu onder stroom toch leeg kan lopen niet veel maar toch .
  Door de accu af te koelen in de koelkast .
  Gaat de sensor weer open en kan er weer doorgeladen worden tot de accu echt helemaal vol zit .
  Dit moet je een paar keer herhalen.
 • Heb je hier wat aan?
 • Gewoon opladen, en daarna laten hangen aan de lader.
  Na gedeeltelijk ontladen (gebruik) gewoon terug opladen.

  De meeste fabrikanten raden aan om twee maal per jaar de batterij helemaal te ontladen.
 • & de meeste fabrikanten raden ook aan om de batterij vooral de eerste keren, maar eigenlijk gewoon zo vaak mogelijk, [u:0faad62a70]helemaal leeg[/u:0faad62a70] te maken, alvorens hem weer op te laden. in de praktijk komt hier natuurlijk weinig van terecht, maar probeer het dus de eerste keren wel te doen…
 • [quote:c1e046c929="OConnor"]& de meeste fabrikanten raden ook aan om de batterij vooral de eerste keren, maar eigenlijk gewoon zo vaak mogelijk, [u:c1e046c929]helemaal leeg[/u:c1e046c929] te maken, alvorens hem weer op te laden. in de praktijk komt hier natuurlijk weinig van terecht, maar probeer het dus de eerste keren wel te doen…[/quote:c1e046c929]

  Voor NiCd ok , maar toch niet met een Li-Ion ?
 • is dat zo? mijn excuses dan, te vroeg gepost! ik wist wel dat ze een stuk langzamer leeglopen dan gewone (nikkel) batterijen, maar dat wist ik echt niet.

  EDIT:
  [quote:35296e68dd="Wikipedia"]If the battery is used and fully depleted to 0 %, this is called a "deep discharge" cycle, and this decreases its capacity. Approximately 100 deep discharge cycles leave the battery with about 75% to 85% capacity. When used in laptop computers or cellular phones, this rate of deterioration means that after three to five years the battery will have capacities that are too low to be usable.[/quote:35296e68dd]

  wow, ikschaammijdiep, volgens dit artikel is het juist slecht voor dit type batterij op helemaal leeg te worden gebruikt!
 • Kijk dat bedoel ik nou. Als iedereen post wat ie denkt kom ik niet verder dan bij de overige forums die ik doorgelezen heb. Gaarna alleen posten wanneer je het zeker weet :P
 • [quote:15a5656d74]- Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or the 50th charge.
  - Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not need cycling through charging and discharging.[/quote:15a5656d74]Als ik dit mag geloven is het niet nodig de accu de eerste keer volledig op te laden en te ontladen…
  Vaak bijladen van de accu terwijl ie, laten we zeggen maar 40% leeg is, kan ook geen kwaad begrijp ik?
 • wat ik mis in het artikel is de normale veroudering van de accu's, elk jaar verlies de accu een bepaalde capaciteit ongeacht of deze wel of niet wordt gebruikt. Verder, dit jaar, en ook een tijdje terug, heeft Elektuur een artikel geschreven over het opladen van dit type accu's. In grote lijnen klopt het artikel wel alleen is in mijn herinnering, het overladen gewoon slecht voor de totale levensduur. VOlgens mij was het advies om niet boven de 90% te laden.
 • [quote:84197d19c0="Hans.Vosman"]wat ik mis in het artikel is de normale veroudering van de accu's, elk jaar verlies de accu een bepaalde capaciteit ongeacht of deze wel of niet wordt gebruikt. Verder, dit jaar, en ook een tijdje terug, heeft Elektuur een artikel geschreven over het opladen van dit type accu's. In grote lijnen klopt het artikel wel alleen is in mijn herinnering, het overladen gewoon slecht voor de totale levensduur. VOlgens mij was het advies om niet boven de 90% te laden.[/quote:84197d19c0]En mijn hierboven getrokken conclusies zijn juist?

  Het constant blijven laden van de accu is inderdaad slecht. Kennis van me heeft z'n laptop zo goed als altijd aan de netspanning hangen. Nou, die houdt het tegenwoordig nog geen tien minuten vol bij normaal gebruik.
 • [quote:b23ee3ec3a="JBS"][quote:b23ee3ec3a]- Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or the 50th charge.
  - Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not need cycling through charging and discharging.[/quote:b23ee3ec3a]Als ik dit mag geloven is het niet nodig de accu de eerste keer volledig op te laden en te ontladen…
  Vaak bijladen van de accu terwijl ie, laten we zeggen maar 40% leeg is, kan ook geen kwaad begrijp ik?[/quote:b23ee3ec3a]

  Klopt helemaal, gewoon eerste maal volledig opladen, daarna bijladen zelfs al is ie maar voor 10% ontladen.
  Dit verandert niets aan de levensduur van de accu.
  Geldt wel enkel voor Li-Ion !

  Heb deze informatie van ingenieurs die in Tessenderlo een batterij fabriek runnen :lol:
 • wat mij is verteld door een accureparatiebedrijf in groningen is:

  Eerste gebruik helemaal opladen, en weer helemaal(jaja) ontladen. Dit om de accu aan het werk te zetten/wakker te maken. Daarna weer helemaal opladen(tussendoor wel af laten koelen) en dan opgeladen wegleggen tot je hem voor de eerste keer nodig bent. Dus de laptop op netstroom zetten indien mogelijk. Verder, indien je de accu niet gebruikt, minimaal 1 keer per maand volledig ontladen en weer opladen. Verder bij normaal gebruik dit ook doen, echter probeer te voorkomen dat de accu vaker dan 1x per maand volledig ontladen word, dit inderdaad omdat dan de capaciteit afneemt.

  Regelmatig bijladen kan dus geen kwaad, zolang je hem maar 1x per maand(niet vaker) volledig ontlaad, en vooral NOOIT aan de stroom laat staan wanneer de accu vol is. Op deze manier hebben wij al 2 accu's gesloopt(notebook en gsm).
 • [quote:8618fedf71="Eddy X"]Klopt helemaal, gewoon eerste maal volledig opladen, daarna bijladen zelfs al is ie maar voor 10% ontladen.
  Dit verandert niets aan de levensduur van de accu.
  Geldt wel enkel voor Li-Ion !

  Heb deze informatie van ingenieurs die in Tessenderlo een batterij fabriek runnen :lol:[/quote:8618fedf71]En tijdens het voor de eerste keer opladen, is het dan af te raden de laptop al te gebruiken?
 • [quote:d473239872="tinus89"]Eerste gebruik helemaal opladen, en weer helemaal(jaja) ontladen. Dit om de accu aan het werk te zetten/wakker te maken. … Verder bij normaal gebruik dit ook doen, echter probeer te voorkomen dat de accu vaker dan 1x per maand volledig ontladen word, dit inderdaad omdat dan de capaciteit afneemt.[/quote:d473239872]Waarom is dat ontladen nodig? Dit type accu zou geen geheugeneffect hebben. Ik kan mij zo niet herinneren dat ontladen dus nodig is. Verder neemt de capaciteit van de accu sowieso af ongeacht het wel/of niet tijdig laden.
 • [quote:5770f125ce="JBS"][quote:5770f125ce=""][/quote:5770f125ce]En tijdens het voor de eerste keer opladen, is het dan af te raden de laptop al te gebruiken?[/quote:5770f125ce]

  Je kan tijdens het opladen gewoon je laptop gebruiken, dit belast enkel de lader wat meer (is er op voorzien), en de accu wordt verder opgeladen.
 • Je kan een LI-ion accu vergelijken met een Ni-MH accu. Die hoeven niet compleet worden ontladen. Het voordeel van een LI-ion accu is ook dat ze sneller opladen dan dat ze leeg raken, hangt uiteraard wel af van het gebruik. Daarom worden Li-ion accu's ook vaak gebruikt voor laptops, videocamera's, digitale fotocamera's, en andere apparatuur wat naar verhouding veel stroom verbruikt.

  Ni-Cd accus hebben last van het geheugeneffect. Die houden restcapaciteit vast waardoor het vermogen steeds afneemt, om dit proces langzamer te laten verlopen is het bij Ni-Cd accus dus noodzakelijk deze regelmatig helemaal te ontladen, zodat ze langer meegaan.

  Als de Li-ion accu van de laptop dus een beetje leeg is, bijv. op 50% zit, gewoon stekker erin en opladen totdat ie vol is. Dan gewoon weer gebruiken totdat ie weer wat leeg is en dan gewoon weer opladen. Li-ion accus gaan ook best lang mee.
 • Denk bij dat hele accu verhaal ook eens even aan GSM'metjes. Bedenk hierbij dat er diverse van die dingen zijn welke vrijwel iedere dag in een auto zitten, en dus vrijwel continu 100% of bijna 100% geladen zijn…..
  Bij de NiMH accu in mijn Nokia kon je na 2 jaar wel merken dat-ie wat vlotter leeg was dan in nieuwstaat. Deze werd dan ook 2x per dag gedurende een uur (bij)geladen) in de auto. Een LiIon exemplaar heeft over de gehele levensduur wat minder last van deze terugval……
 • En kan het kwaad de laptop, laten we zeggen, 'n dag lang aan de netspanning te hangen terwijl de accu er gewoon inzit?
 • ja, dat kan kwaad. Dat kan je het beste vermijden, omdat behalve het overlaadeffect de electronica van de accu zo zwaar belast word.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.