Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

accu: "0% resterend" en werkt nog half uur

Anoniem
None
17 antwoorden
 • De energiemeter van mijn laptop geeft aan na 15 min. dat er 0% rest van de lading. Echter de accu blijkt nog een half uur te kunnen werken.

  Mijn conclusie:
  cellen zijn (nog) goed, maar de 'meter' in de accu werkt niet naar behoren.

  Is dit probleem bekend, en wie heeft zo'n probleem al eens kunnen verhelpen?
  Ergens in de accu 'iets' vervangen/repareren.
 • Je kan dus drie kwartier op een volle accu werken? Ik heb zelf geen laptop, maar ik dacht toch echt dat ze er langer mee deden :o . Volgens mij is er tochiets mis, met je accu, mischien kunnen andere laptopeigenaren daar meer over vertellen. Hoe oud is je accu? Als ze ouder worden slijten ze ook. Maar op je echte vraag kan ik helaas geen antwoord geven.
 • laptops zouden het inderdaad wel langer moeten doen dan 45 minuten op een (volle) accu. En hoe langer/meer je ze gebruikt heb, hoe minder energie hij gaat leveren. (de chemische processen die de elektriciteit creëren zijn niet 100% omkeerbaar) Na een tijdje is je accu gewoon 'verrot'.
 • [quote:2a8f2418e4="ldej24"]Mijn conclusie:
  cellen zijn (nog) goed, maar de 'meter' in de accu werkt niet naar behoren. [/quote:2a8f2418e4]De conclusie is inderdaad fout. Mijn oude laptop van 1999 kon vroeger zo'n 1,5 uur op de accu. Het is nu pakweg een half uur en dan nog maar hopen dat die dat haalt. De weergave van "rest" is niet betrouwbaar. Soms lijkt de waarde logisch soms niet. Ik verwacht bij jouw iets vergelijkbaars. Alleen speciale laptops kunnen 3-4 uur halen, de meesten halen volgens mij normaliter 1-2 uur.
 • De conclusie is inderdaad fout.

  Je bedoelde waarschijnlijk dat de conclusie 'goed' is?

  Heb inmiddels via Web begrepen dat de meter opnieuw geijkt kan worden via volledige ontlading en langdurig opladen. Zal dat proberen.

  Indien dat inderdaad werkt, lijkt het mij dat nogal wat accu's onnodig voortijdig in de prullenmand (klein chemisch vuil) terechtkomen.
 • Nee, de accu zal vermoedelijk niet meer goed zijn, alleen, de accu is nog lang niet onbruikbaar. Hoe oud is de accu overigens?
 • Het meten van de ladingstoestand van een accu is lastig. De gerapporteerde resttijd is maar een schatting en hangt o.a. af van de leefijd van de accu en de temperatuur. Een goed voorbeeld is je mobiele telefoon. Sommige telefoons schakelen zichzelf uit terwijl ze nog voldoende capaciteit melden, kortom de meting is en blijft onbetrouwbaar.

  Overigens vind ik drie kwartier werken op een volle accu nog best bruikbaar!
 • [quote:7d3f03019a="Hans.Vosman"]Nee, de accu zal vermoedelijk niet meer goed zijn, alleen, de accu is nog lang niet onbruikbaar. Hoe oud is de accu overigens?[/quote:7d3f03019a]

  Kunt u svp wat precieser zijn. Wat betekent "niet meer goed"?

  De leeftijd van het ding weet ik niet. Overgenomen van een ander.
 • De accu heeft geen 100% capaciteit meer. Vermoedelijk nog maar zo'n 30% vanwege dat half uur. In principe verlies je bij dit soort accu's sowieso iets van 10% per jaar. Alles meer dan verwacht is mooi meegenomen.
 • Hans bedoelt hiermee dat de accu haar volle capaciteit en mogelijkheden niet meer heeft, waardoor ze dus sneller ontlaad.
  De gebruiksduur zal langzaam aan verminderen maar dit betekent niet dat je nu al aan een nieuwe toe bent.

  edit
  Waren wij gelijktijdig een antwoord aan het schrijven ???
 • [quote:7c99cde9d0="Eddy X"]edit
  Waren wij gelijktijdig een antwoord aan het schrijven ???[/quote:7c99cde9d0]Ja, ook goed uitgelegd.
 • Ik heb vanaf 1995 een stuk of 6-8 laptops gehad. Bij nog niet één van die laptops heb ik een goede accu aangetroffen en ik ben heel wat werk verloren doordat de computer zonder voorafgaande waarschuwing zomaar uitschakelde, ondanks ingesteld energiebeheer. De huidige accu is oud vanaf sept vorig jaar. Ik heb geen idee wanneer hij uitschakelt en het lijkt abitrair. Ik werk nu altijd met netspanning en de accu is er om te voorkomen dat ik bij lichtuitval (welk in dit land nogal eens voorkomt) werk kwijtraak. Een paar minuten doet ie het in ieder geval…..

  De enige goede accu die ik ken is de accu van mijn auto. Die werkt al 4 jaar zonder problemen!! Jammer dat er geen lood-accu's te krijgen zijn voor de laptop. Van mij mogen al die ni-ca en li-ion batterijen in de prullenbak (of is het prullebak met de nieuwe spelling). Windows is een stuk betrouwbaarder en dat wil wat zeggen!

  Een goede raad. Als het écht nodig is om met de accu de werken maak dat om de paar minuten een backup van je werk. In alle andere gevallen, koppel je accu maar aan het lichtnet!
  MVG, perloc
 • [quote:fb85d6eb85]Ik werk nu altijd met netspanning en de accu is er om te voorkomen dat ik bij lichtuitval (welk in dit land nogal eens voorkomt) werk kwijtraak. Een paar minuten doet ie het in ieder geval…..

  Een goede raad. Als het écht nodig is om met de accu de werken maak dat om de paar minuten een backup van je werk. In alle andere gevallen, koppel je accu maar aan het lichtnet!
  [/quote:fb85d6eb85]

  Dit lijkt mij niet logisch.

  Immers, indien er elk moment een black-out dreigt is het juist beter om op de accu te werken. [Zeker in omstandigheden wanneer de knoppenbedieners van het nationale electriciteitsnetwerk naar het voetballen kijken, want dan is er alleen spanning bij de president en bij hen thuis.]

  Deze natuurlijk meteen laden als er weer licht in de duisternis van de jungle of de woestijn is. Eventueel een extra als 'spare' . Dat geeft zo'n 4-6 uur werkmogelijkheid. Voldoet voor de meeste noeste werkers.

  Het koppelen van de accu aan het lichtnet wordt alom ontraden. Het zou de accu ' lui' maken. En dan doet ie het inderdaad na een tijdje maar enkele minuten omdat de energiemeter niet meer correct functioneert.

  Om de paar minuten een backup van het werk maken is inderdaad verstandig.
 • als je het goed aan wilt pakken ontlaad je de accu eerst geheel en leg je hem daarna voor twee dagen in de vriezer.
  als je hem weer uit de vriezer haalt werk je eerst verder tot hij weer helemaal leeg is. (wel opletten dat je hem goed verpakt als je 'm in de vriezer legt en dat hij weer helemaal netjes is "opgedroogd" voor je hem weer gebruikt) (dit kun je eventueel herhalen)
  pas dan ga je hem weer opladen en je zult het verschil merken!

  Edit: dit gaat dus niet op voor Li-Ion (zie beneden) wel voor NiCD. (denk aan oude mobiele telefoons en accuboormachines)
 • Verschil van mening over het invriezen:

  http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm
 • [quote:de82212ac3]There are no remedies to restore lithium-ion once worn out. A momentary improvement in performance is noticeable when heating up the battery. This lowers the internal resistance momentarily but the condition reverts back to its former state when the temperature drops. Cold temperature will increase the internal resistance.
  [/quote:de82212ac3]

  het lijkt erop dat je gelijk hebt. mijn kennis stamt denk ik nog uit het NiCD tijdperk. het werkt in ieder geval wel goed bij accuboormachines (die nog steeds meestal zijn uitgevoerd met NiCD accu's)

  verder lijkt het mij handig om even de tips hier te posten zodat niet iedereen het hele artikel hoeft te lezen…
  in ieder geval is koel houden dus opzich wel aan te raden maar invriezen dus niet!..

  [quote:de82212ac3]Simple Guidelines


  Avoid frequent full discharges because this puts additional strain on the battery. Several partial discharges with frequent recharges are better for lithium-ion than one deep one. Recharging a partially charged lithium-ion does not cause harm because there is no memory. (In this respect, lithium-ion differs from nickel-based batteries.) Short battery life in a laptop is mainly cause by heat rather than charge / discharge patterns.


  Batteries with fuel gauge (laptops) should be calibrated by applying a deliberate full discharge once every 30 charges. Running the pack down in the equipment does this. If ignored, the fuel gauge will become increasingly less accurate and in some cases cut off the device prematurely.


  Keep the lithium-ion battery cool. Avoid a hot car. For prolonged storage, keep the battery at a 40% charge level.


  Consider removing the battery from a laptop when running on fixed power. (Some laptop manufacturers are concerned about dust and moisture accumulating inside the battery casing.)


  Avoid purchasing spare lithium-ion batteries for later use. Observe manufacturing dates. Do not buy old stock, even if sold at clearance prices.


  If you have a spare lithium-ion battery, use one to the fullest and keep the other cool by placing it in the refrigerator. Do not freeze the battery. For best results, store the battery at 40% state-of-charge.

  [/quote:de82212ac3]
 • Overigens:

  "Avoid purchasing spare lithium-ion batteries for later use. Observe manufacturing dates."

  Ik heb nog nooit een manufacturing date op mijn Toshiba batterij gevonden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.