Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Stationsletter vastzetten voor verwisselbare schijven

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb de volgende vraag.

  Ik heb 2 Extern USB Hard disks. Ik gebruik deze schijven om een dagelijkse backup op te maken. Iedere avond om 23.00 word er een backup naar deze HDD weggeschreven.

  Nu is het zo dat ik in de backupsoftware een schijfletter instel waar de backup heen geschreven moet worden (Z:\)

  Als ik echter de week daarna de andere harde schijf aankoppel, dan geeft Windows deze harde schijf een andere schijfletter. Dit is wel te wijzigen in Schijfbeheer, maar dit moet toch gewoon automatisch kunnen? Want zo moet ik dus elke week handmatig de schijfletter omzetten.

  Kortom: Is het mogelijk dat je Windows de beide harde schijven een zelfde schijfletter laat geven? (Schijven zijn nooit tegelijk aangesloten)

  Als iemand mij kan helpen HEEL GRAAG?
 • als je Tweak UI gebruikt dan kan je dit geheel instellen. Dan zet je dus gewoon alle schijven uit behalve je vaste schijven zoals hd's dvd etc. en dan laat je ook nog de twee vinkjes voor je twee externe hd's open. Je kan tweak UI downloaden vanf: http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx Aan de rechterkant staat een kolom hierin staat TweakUI.exe van 147 kBroot deze kan je dan downloaden en dan wijst het zich allemaal voor zich
 • Wat te doen indien in het ene systeem (vier partities) de USB stick als een H: drive wordt gelezen en in het andere systeem (drie partities) als een G: drive?

  Een programma instellen op het lezen van bestanden wordt dan lastig.

  Het zou beter zijn om aan de stick een vaste drive letter toe te kennen. Mij is dat echter nog niet gelukt. En een dergelijke vraag in het Windows forum gaf geen resultaat.
 • Zelfs in Windows Help&ondersteuning (via menu start) staan af en toe handige dingen, hier staat precies beschreven hoe het moet.
  ==

  Een stationsletter toewijzen aan een netwerkcomputer of -map
  Open Deze computer.
  Klik op Netwerkverbinding maken in het menu Extra.
  Selecteer in Station een stationsletter.
  Typ in Map de server en share-naam van de gewenste computer of map.
  Voorbeeld:

  \\servernaam | share-naam}

  -of-

  Klik op Bladeren om de gewenste computer of map te zoeken.

  Opmerkingen

  U opent het onderdeel Deze computer door te klikken op Start en vervolgens te klikken op Deze computer.
  Als u telkens wanneer u zich aanmeldt een verbinding wilt maken met het toegewezen station, schakelt u het selectievakje Opnieuw verbinden bij aanmelden in.
  Netwerkstations zijn alleen beschikbaar wanneer de hostcomputer beschikbaar is.
  De toewijzing van letters aan netwerkstations begint bij Z, terwijl de toewijzing van lokale stations (de vaste schijf en apparaten voor verwisselbare media) bij A begint.
  U kunt een andere letter aan een computer of gedeelde map toewijzen door de verbinding met het station te verbreken en een nieuwe verbinding te maken met een andere stationsletter.

  Bron: Windows Help
 • [quote:25a3741eb0]Selecteer in Station een stationsletter.
  Typ in Map de server en share-naam van de gewenste computer of map.
  Voorbeeld:

  \\servernaam | share-naam}

  -of-

  Klik op Bladeren om de gewenste computer of map te zoeken.
  [/quote:25a3741eb0]


  Wel, ik heb een Engelse versie, en na Tools, Map Network Drive
  kan ik onder Drive, mijn memstick (volgens my computer) H: niet vinden.

  En met bladeren om te zoeken kom ik niet verder dan My Network Places.

  Wat gaat er mis?

  PS Esdoorn, hoop dat je geen bezwaar hebt tegen het feit dat ik van je onderwerp gebruik maak om ook mijn probleem op te lossen.
 • CORRECTIE: :oops: zie antwoord van 25-8-06.

  Ik had eenzelfde probleem doordat steeds een vrij stationsletter werd toegekend aan het eerste apparaat dat zich onder Win XP Pro aandiende. In mijn pc worden de letters A:> t/m F:> gebruikt voor resp. diskettestation A, B (is vrij), C en D voor HD-partities en E en F voor DVD en CD-station.
  Regelmatig schrijf ik backups naar een externe harde schijf m.b.v. SynBackSE. De configuratie hierbij staat ingesteld op 'schrijven naar G'.
  Echter wanneer de externe harde schijf uit stond en ik mijn kaartlezer inplugde, werden hieraan 4 externe stationsletters toegwezen, te beginnen met G (+H, I en J). En dat had tot gevolg dat zodra de externe HD werd ingeschakeld, deze letter K kreeg. Backuppen ging dan uiteraard fout.
  Opgelost door:
  - met ingeschakelde externe HD op G,
  - via Verkenner (Delen en beveiligen…) externe schijf ingesteld op "Van deze map gedeelde netwerkmap maken" én "Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen" (beide opties aanvinken). OK
  - Vervolgens Verkenner > Extra > Netwerk verbinding maken..
  - station B (wordt toch niet gebruikt bij mij) koppelen aan G
  Hiermee blijft G gereserveerd voor de externe schijf.

  succes,
  pieter
 • Dank voor tip. Ik ga het proberen.
  Wat zou een oplossing zijn voor Win98SE? Lijkt een andere Verkenner te hebben.
 • [quote:d3778246cc="ldej24"]Dank voor tip. Ik ga het proberen.
  Wat zou een oplossing zijn voor Win98SE? Lijkt een andere Verkenner te hebben.[/quote:d3778246cc]

  De Verkenner van W98SE is op dit punt identiek. Ik heb de externe HD niet kunnen aankoppelen op een pc die hier onder W98SE draait, want W98 ziet mijn NTFS-geformatteerd bakje niet. Maar het valt mij op dat in de Verkenner van W98 dezelfde optie Extra aanwezig is en daaronder kun je kiezen voor Netwerkverbinding maken..
  Als je jouw externe schijf zichtbaar hebt in de Verkenner van W98, kun je volgens mij de Z-drive (die wordt getoond in de popdown lijst bij Netwerkverbinding maken…) wel koppelen aan de stationsletter van de externe bak. Mits je die extere schijf hebt gedeeld etc, zoals ik eerder schreef.
  succes, pieter
 • Spijt me te moeten melden dat resultaat nogal pover is.
  Met Win98SE heb ik drie USB sticks op I: instellen, maar nummer vier blijft steevast als H: gelezen.

  Met XP ben ik nog niet veel verder gekomen. Ik heb de Engelse versie van XPPro en daar staan wat meer mogelijkheden vermeld. Tot nu toe lukt de koppeling niet zonder een path in te vullen.

  Wel met DiskManager geprobeerd iedere USB stick I: te geven. Maar na de eerste USB stick wordt bij de volgende vermeldt dat er al een andere I: bestaat. Slechts een toekenning lijkt mogelijk.

  Heb je geprobeerd om meer dan een USB stick te koppelen?
 • [quote:c28f53e421="ldej24"]
  Met XP ben ik nog niet veel verder gekomen. Ik heb de Engelse versie van XPPro en daar staan wat meer mogelijkheden vermeld. Tot nu toe lukt de koppeling niet zonder een path in te vullen.
  [/quote:c28f53e421]

  Idej24,
  ik meende een oplossing te hebben gevonden, maar moet mijn reactie bovenstaand deels weer intrekken… :oops:
  Ik ben nogmaals in de nieuwsgroep van Microsoft in gesprek gegaan en het volgende is mij duidelijk geworden van ene 'prophet':
  Ik schreef (in microsoft.public.nl.windowsxp.pro):

  "Zodra de gedeelde map foetsie is (externe HD uitgeschakeld) neemt WinXP simpel het vrijgekomen stationsletter weer tot haar bezit en deelt dat toe aan een apparaat wat wordt ingeplugd, bijv USB-stick."


  prophet antwoorde:

  "Als je aan al je USB apparaten een eigen driveletter toewijst zou het toch goed moeten gaan. XP onthoud dat voor elke USB disk. Maar eentje waarbij je dat nog nooit hebt gedaan zal altijd de eerste _vrije_ driveletter krijgen. Daar is helaas niets aan te doen, dus als je regelmatig "vreemde" USB-sticks op visite krijgt loop je tegen dat probleem aan.

  Ik zou dus eerst alle USB-apparatuur die ooit aangesloten gaat worden inventariseren, en ze stuk voor stuk aansluiten en een eigen driveletter geven (waar van toepassing)."


  Nadat ik gewenste diveletters aan meerdere USB-sticks had toegekend (via Computerbeheer > Schijfbeheer) werd het me duidelijk. Ooit heb ik een usb-stick 'toestemming' gegeven stationsletter G:\ te accepteren. Dus zodra die stick werd geplaatst en de externe drive was uit, werd G:\ aan die stick toegekend. Ik heb de toekenning aan die stick gewijzigd in M:\ en na uit- en aanzetten van de pc en alle usb-sticks en kaartlees-apparaatjes er weer ingeplugd, gaat het zoals ik verwacht: G:\ blijft ongebruikt. Na inschakelen van de externe HD krijgt die nu G:\


  Het werkt dus! Althans onder WinXP. Mogelijk dat W98SE dezelfde service biedt.
  succes,
  p

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.