Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Canon 350D of Nikon D70s

Anoniem
None
20 antwoorden
 • Hallo allemaal, al enige jaren in het bezit van een "gewone" digitale camera een Sony Cybershot DSC-P5, erg lekkere camera, je moet wel een extra batterijtje bij je hebben want die zijn erg snel leeg maar de resultaten zijn erg goed.
  Toch overweeg ik weer een spiegelreflex te kopen, voorheen foto's gemaakt met een Nikon FG20, een half automaat, erg prettige camera.
  Na wat rondsnuffelen op het internet kom ik dus uit op de Canon 350D of de Nikon D70s.
  Wie heeft ervaring met deze camera's en kan wat informatie en voor en nadelen geven.
 • Ik ben in het bezit van een nikon d70(s), prachtige camera, maakt hele mooie opnamen, is heel solide gebouwd, ontzettend veel automatische en handmatige functies, en zelfs met de kit lens valt te leven (voor een tijd…).

  Nadelen: de zoeker is een beetje klein, dit kan soms een beetje irritant zijn bij het zelf focusen als je een beetje haast hebt.
  Ander nadeel is; laagste iso waarde is 200, weet niet wat dat voor de 350d is (edit: 100 dus), ik had graag nog iso 100 gehad.

  Verder extreem tevreden, als je voor de nikon kiest zou ik je alleen willen adviseren niet voor de kit lens te gaan maar meteen een goede 18-70 lens te kopen

  [i:0b88d07c2d]edit: ff op kieskeurig gekeken, en vreemd genoeg lijkt de 350d (body) goedkoper dan de d70, scheelt weinig, paar tientjes, kan je er altijd een losse lens bij kopen, die kitlenzen gaan toch vervelen na een tijdje. (als je een beetje serieus foto's wil maken, anders kan je voor de helft van het geld ook gewoon een hele goede point & shoot camera kopen).[/i:0b88d07c2d]
 • Ik heb zelf geen ervaring met de D70S, maar wel met de iets goedkopere D50. Deze heb ik een tijdje terug gekocht bij de Dixons voor 729 euro, voor dat geld zit er ook een heuse 70-300mm lens bij. Die aanbieding is er trouwens nog steeds, zie Website Dixons.

  Ik had toendertijd ook gekeken naar de EOS 350D, maar vond 'm als beginnende amateurfotograaf wat aan de dure kant. Da's echter wel de meerprijs die je betaalt voor 8 megapixels bij de Canon t.o. 6 megapixels bij de Nikons. Qua opties zag ik ook weinig verschillen tussen de D70S en de D50, vandaar dat ik maar de voordelige keus genomen heb. En de D50 slikt SD kaartjes die ik al had liggen, terwijl de andere camera's CF kaartjes lusten. De verschillen op een rijtje: DPreview.com

  Mijn ervaringen tot nu toe wat betreft de Nikon D50: Ligt goed in de hand, met alles op automatisch is snel point-and-shoot geen enkel probleem en de foto is meestal ook zoals je het wilt hebben. Handmatig kun je natuurlijk ook veel instellen, maar eerlijk gezegd ben ik daar nog niet echt aan toe gekomen (op een beetje spelen met belichting bij tegenlicht na), aangezien ik al zeer tevreden ben met de fotokwaliteit bij point-and-shoot. 8)

  Edit: In dit topic trouwens een paar verkleinde samples van de D50, het begint bij de Notre Dame (die foto's daarvoor zijn van een el cheapo Panasonic Lumix, waar het topic eigenlijk over ging). :wink:
 • Bedankt allebei voor deze zeer nuttige informatie, ik heb de D70s ook al als kit gezien met de AFS DX 18-70 f/3.5-4.5G lens en dat leek me een hele mooie oplossing.
 • dat heb je snel beslist!!

  Waar heb je hem nou gekocht dan, en voor hoeveel?
 • Nee, nog niet gekocht, was een woordje vergeten (gezien), staat er inmiddels. Ben nog aan het neuzen, vooral reviews en dan kom je bij de Eos af en toe toch wel vreemde dingen tegen.
  Daar heb ik nog niemand over gehoord, wie heeft er een Eos 350D??
 • [quote:860cc5795d="Drewster"]Ander nadeel is; laagste iso waarde is 200, …[/quote:860cc5795d]Echt? Een reflex die de 400 asa/iso 1600 niet haalt, zal toch wel wat ruis geven met de normale waarden. Zover ik kan nagaan kan de Nikon en de Canon wel degelijk die lage ("hoge";) waardes aan.
 • Standaard waarde voor de D50 is in ieder geval 200, handmatig valt ie ook in te stellen op 400, 800 of 1600. Op de standaard waarde heb ik trouwens ook bij een stevig zonnetje geen last van overbelichting: wellicht werkt het bij digitale camera's toch anders dan bij camera's met filmrolletje? :roll:
  http://www.dpreview.com/learn/?/key=sensitivity
 • ga niet alleen op de specs af maar neem de camera letterlijk in de hand voor je besluit. bedieningsgemak en gewicht, is ook belangrijk.
 • [quote:3d296a778c="Hans.Vosman"][quote:3d296a778c="Drewster"]Ander nadeel is; laagste iso waarde is 200, …[/quote:3d296a778c]Echt? Een reflex die de 400 asa/iso 1600 niet haalt, zal toch wel wat ruis geven met de normale waarden. Zover ik kan nagaan kan de Nikon en de Canon wel degelijk die lage ("hoge";) waardes aan.[/quote:3d296a778c]

  "Laagste waarde" zei ik, de d70 kan tot 1600 iso, maar dat is niet een al te bruikbare waarde tenzij het je om het korrelige effect gaat.
  In gewoon goede/felle licht condities zou ik liever iso 100 gebruiken…niet dat ik veel van fotografie ben, mijn vriendin is de fotografe in huis…;)
 • Het gebruik van 1600 iso is inderdaad niet normaal. TOch wel situaties gehad dat ik het prettig zou hebben gevonden. Ik heb geen reflex, mijn camera geeft dan (te)veel ruis. In recensies wordt beweerd dat de ruis bij deze reflexen wel mee zou vallen. Tja, het wordt mij dan niet duidelijk wat "meevallen" precies inhoud. In inderdaad ISO 100 schiet wel eens te kort. Komt niet zo zeer door de ISO waarde, meer vanwege de beperkingen in het diafragma (tot 8) van mijn camera. Alleen de digitale reflex kan in het algemeen een paar trapjes hoger, dus of het in de praktijk echt een probleem is, dat weet ik niet. Wat ik zelf heb gezien van Canon en de Nikon (bij de fotograaf). Ik ben zelf niet zo'n Nikon fan, maar de Nikon leek mij heel erg goed. Verder, ik heb op dit moment een Canon G3. Aardig toestel, maar ik merk dat die na zo'n 10000 foto's plotseling niet meer lekker werkt. Reageert niet meer op het indrukken van drukknopjes, bv flitser aan/uit, handmatig scherpstellen aan/uit, dichtbij scherpstellen (dat soort dingen). Dat betekent vermoedelijk vuil of ondeugdelijke schakelaars. Ik weet niet of andere dergelijke ervaringen hebben met digitale (Canon) camera's. ZOiets zou mijn keuze bij een camera nu dus wel gaan beinvloeden, alleen ja, aan de buitenkant is zoiets niet te zien.
  Wat betreft overbelichting, daar heeft mijn digitale camera heel snel last van. Met name overbelichting binnen het onderwerp. Dat is best wel vervelend. In het algemeen fotografeer ik daarom 2-3 stops minder.
 • [quote:ec8931d3f3="Hans.Vosman"]Het gebruik van 1600 iso is inderdaad niet normaal. TOch wel situaties gehad dat ik het prettig zou hebben gevonden. Ik heb geen reflex, mijn camera geeft dan (te)veel ruis. In recensies wordt beweerd dat de ruis bij deze reflexen wel mee zou vallen. Tja, het wordt mij dan niet duidelijk wat "meevallen" precies inhoud. I[/quote:ec8931d3f3]

  Nou ja ik weet niet hoe het bij de duurdere modellen is bv D200 of D2X (link van D200 iso 800 plaatje zie linker boven hoek), maar als je met de D70 iso 1600 gebruikt is de ruis niet over het hoofd te zien…zelf prominent te noemen. Het geeft een heel leuk effect vooral bij zwart wit foto's, maar als het niet de bedoeling is is het zeer hinderlijk. Bij iso 800 is de ruis al wel te zien. Daarom gebruik ik eigenlijk alleen maar iso 200, tenzij de situatie echt een hogere waarde vereist.

  [i:ec8931d3f3]edit: maar we dwalen een beetje af, misschien moet er toch maar iemand komen met een eos die zijn mening kan lozen, toch een beetje typerend dat die niet te vinden is…;)[/i:ec8931d3f3]
 • We zitten inderdaad een beetje off-topic maar dat vind ik niet echt erg hoor, de meningen over de iso waarden zijn ook welkom.
  Maar dat er nog niemand gereageerd heeft met een EOS vind ik ook wel vreemd, wordt zeker bijna niet gebruikt of zo.
  Dan nog even wat anders betreffende de Nikon D70s, ik lees hier en daar dat je "oude" objectieven ook nog kan gebruiken.
  Nou heb ik voor mijn oude Nikon FG20 ook nog een telelens liggen, een 70-210, kan ik die dan gebruiken op de D70s, het is geen AF en andere toeters en bellen, maar kan dat?
 • Ja die kan je er gewoon op zetten, ik heb zelf ook nog een oud objectief, enig probleem is dat de autofocus, lichtmeting, diafragma en sluitertijden niet automatisch berekend kunnen worden en de flits werkt ook niet, ingebouwde noch losse. Dus als je het niet erg vindt om diafragma en sluitertijd zelf in te stellen en niet in het donker ermee hoeft te schieten, is het geen probleem…;)

  Ik zelf vindt het wel leuk om om de zoveel tijd met mijn oude objectief te werken, leer je wat meer over je belichting ed.

  [i:2097667267]edit; typo[/i:2097667267]
 • He Drewster, bedankt toch wel leuk om te weten!
 • Nou daar zijn we weer, even een sidestep gemaakt naar oesdigitaal.nl forum, zijn een beetje anti Nikon maar dat was natuurlijk te verwachten.
  Op de website van een van hen (talithapics.nl) staan hele mooie foto's gemaakt met een EOS 350D, weet iemand een site met foto's gemaakt met een Nikon D70s? De kwaliteit ligt natuurlijk ook aan de fotograaf, maar toch.
  Ik heb van de week beide camera's even bekeken en in de hand genomen, de Nikon ligt mij beter in de hand, verder weinig verschil.
  We gaan weer verder neuzen.
  Maar als iemand een site weet met D70s foto's, graag!
 • De D70s samples zullen wel niet veel verschillen van de D70 samples, wellicht zou je die eens kunnen bekijken …
  http://www.dpreview.com/gallery/nikond70_samples/
 • Ok, bedankt, zien er ook erg mooi uit!
  Ik hoor wel eens dat men de kleuren van Canon mooier vindt dan die van Nikon, kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?
 • [quote:67ce3e8475="Moos"]Ik hoor wel eens dat men de kleuren van Canon mooier vindt dan die van Nikon, kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?[/quote:67ce3e8475]Smaken verschillen … bij TV's heb je ook zoiets: De Sony Trinitron beeldbuizen vind ik qua kleur een realistischer beeld geven dan bijv. Philips beeldbuizen (te veel kleur).
 • Ik heb zelf een 350D, ik had hiervoor een S70 maar die was niet echt blij met foto's nemen op lange afstanden, dus de 350D maar gekocht, erg tevreden over:
  Groot voordeel tov D70 is verkrijgbaarheid van lenzen, er zijn zo veel verschillende. voor de rest zijn het nagenoeg identieke camera's denk ik. De 350D heeft alleen een wat betere reputatie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.