Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Problemen met een externe harde schijf van XXODD

Anoniem
Prin0096
9 antwoorden
 • Hallo,
  Ik ben geen echte digibeet. Vandaar ook deze oproep.
  Ik heb sinds een dag of twee een externe harde schijf van XXODD met een handige "One button backup functie" de XD 31b met 160 GB aan opslagruimte. Mijn computer is Windows 98 SE gestuurd en dus moet ik via de bijgeleverde CD-Rom/DVD drivers installeren. Dit heb ik gedaan en volgens de uiterst beknopte handleiding moet dit goed zijn gegaan want in de rechteronderhoek van mijn scherm staat nu een icoontje. ALLEEN….
  Ik kan nergens een nieuwe driver letter vinden die me naar deze harde schijf brengt en als ik op D: klik, de letter die ooit voor een USB stick is gegeven dan zegt de computer dat die nog niet klaar is. Wat mijn eerste vraag is is hoe weet ik dat mijn interne harde schijf op "Master" staat. Dit staat n.l als eerste in de handleiding vermeld; "zorg dat de hard disk is set to "Master" ". Ik dacht met een DVD en een CD-Rom dat dat wel het geval zou zijn maar nu ik geen bestanden naar de XXODD krijg verstuurd is dat misschien toch niet het geval. (Ik heb een Quantum Fireball Plus 80 GB harde schijf) Verder vind ik nergens op de bijgeleverde CD ook maar iets van informatie hoe ik uberhaupt bestanden kan kopieren naar mijn nieuwe schijf. Ook staat nergens vermeld of ik deze externe schijf eerst moet formateren, moet dat? of is dat al gedaan en hoe doe ik dat dan? Kortom veel vragen en weinig kennis terwijl het allemaal zo makkelijk leek, althans dat werd in de winkel verteld. Kan iemand mij helpen? of heeft iemand ervaring met de XD 31 b??
  Alvast bedankt.
  Laiverd
 • als het een kant en klare harddisk is, moet hij vanuit de fabriek gepartitioneert zijn. Hoe je onder windows 98SE een schijf een letter toe kan kennen weet ik niet, alleen voor XP, maar ik ben ervan overtuigd dat de experts het wel weten.
 • Is de XXODD soms NTFS geformatteerd?
  Dan klopt het, dat je geen drive letter krijgt. Windows98 herkent nl. geen NTFS partities.
 • Hoe kom ik er achter dat deze externe harde schijf NTSF geformatteerd is?? Is dat ergens aangegeven?, Ik bedoel het staat NIET in de handleiding, maar zoals ik al eerder vertelde deze is uiterst summier.
  Groeten
  Laiverd
 • Je kunt bv. booten van een Knoppix CD.
  Daarna sluit je de XXOD aan. Kijk of deze schijf zichtbaar wordt in Knoppix.

  Misschien is het nog handiger om de schijf even aan te sluiten op een computer waar wel Windows XP op draait (bv. een familielid, kennis of buur).
 • of als je toegang hebt tot een windows xp machine even bekijken bij eigenschappen kan je hem ook meteen fat 32 formateren als nodig
 • [quote:e5f0416c70="Laiverd"]Ik heb sinds een dag of twee een externe harde schijf van XXODD (..) Mijn computer is Windows 98 SE gestuurd en dus moet ik via de bijgeleverde CD-Rom/DVD drivers installeren. [/quote:e5f0416c70] Gaat het om een pc met usb 2.0? Zo ja, had je daavan de drivers al geinstalleerd. Zodat in apparaatbeheer bij usb-controller usb 2.0 en/of Enhanced host controller staat. En na de reboot de bijgeleverde CD-Rom/DVD drivers geinstalleerd? En dan pas de externe hardeschijf ingeplugd?

  [quote:e5f0416c70="Laiverd"] Hoe kom ik er achter dat deze externe harde schijf NTSF geformatteerd is?[/quote:e5f0416c70] Dat kan worden gecheckt in de ms-dos-prompt via commando fdisk. Of beter via xfdisk.
 • Hallo allemaal,
  Bedankt voor jullie input, MAAR ik heb tijdens mijn gepiel met dit %#^&* apparaat (sorry voor mijn taalgebruik) ook XXODD zelf een mail gestuurd en kreeg daar vandaag antwoord op: Lees hieronder.
  Ik moet erbij zeggen dat ik niet snap dat deze externe harddisk als Windows 98 SE compatibel, wat letterlijk op de doos staat, doorgaat als je er eerst een computer met Windows XP voor nodig hebt om hem aan de praat te krijgen.
  De disk is dus NTFS geformatteerd en Windows 98 SE kan dat niet omzetten naar FAT 32. Lekker handig. Weet iemand een betere/simpelere externe harddisk die het wel makkelijk (lees zonder moeite en nadenken) gewoon doet onder Windows 98 SE??
  Hier het antwoord van XXODD…
  Geachte heer,

  Bedankt voor uw e-mail bericht.
  De XXODD externe harddisk drives worden NTFS geformateerd geleverd.
  Indien u Windows 98SE gebruikt dan wordt het helaas gecompliceerder.
  De NTFS partitie dient namelijk te worden verwijderd en dit kan op 3 manieren.
  De meest eenvoudige is de USB schijf aan te sluiten op een Windows XP systeem en in schijfbeheer de partitie te deleten.

  Minder eenvoudig
  De schijf demonteren en aan een IDE kabel hangen in uw computer.
  Met een bootable diskette waarop FDISK en FORMAT staan

  1: FDISK > Externe DOS partitie verwijderen
  Systeem op nieuw opstarten met diskkette en DOS partitie aanmaken.
  (systeem zal vermelden dat er maar 10Gb kan worden geformateerd maar dat is niet erg. Na formateren is de juiste schijf capaciteit aangemaakt)

  2: FORMAT C:
  Hierna kunt u de schijf weer terug plaatsen in de USB bracket en is de configuratie klaar voor gebruik.

  De meest bewerkelijke methode.
  De harddisk dient te worden gedemonteerd uit de bracket en worden aangesloten in de computer op de IDE connector.
  De harddisk dient namelijkte worden Low Leveled.
  Low Level format middels de Hitachi software DFT (drive fitness test)
  Software kunt u downloaden >
  http://www.hitachigst.com/hdd/support.download.htm
  Klik op “Download Windows diskette creator”
  Dit programma maakt een diskkette aan waarmee u uw systeem mee dient op te starten.
  U klikt na het opstarten op Disk Utility en kiest voor Quick format.
  Hierna dient u de schijf te formateren met de windows 98 format procedure.

  Ten eerste FDISK en dan Format c:/s
  Wilt u dit niet doen, bent u niet in de mogelijkheid of anderzijds dan kunt u de USB bracket inleveren bij uw leverancier. Hoewel er voor Windows 98 geen support meer is kan het zijn dat uw leverancier kan vragen om de Windows 98SE boot diskkette en/of CD.
  Met vriendelijke groet,

  Technische dienst XXODD

  XXODD

  Flevolaan 56
  1382 JZ Weesp
  The Netherlands

  E-mail: Support@xxodd.nl
  Webpage: www.xxodd.nl

  LEKKER SIMPEL ZO'N EXTERNE HARDESCHIJF VIA USB…..EN OOK ZO MAKKELIJK !!

  Groeten,
  Laiverd
 • [quote:e372edd559="Laiverd"] De disk is dus NTFS geformatteerd en Windows 98 SE kan dat niet omzetten naar FAT 32. Lekker handig. Weet iemand een betere/simpelere externe harddisk die het wel makkelijk (lees zonder moeite en nadenken) gewoon doet onder Windows 98 SE?? [/quote:e372edd559] Het zou moeten kunnen via dat programma xfdisk die ik noemde in mijn vorig bericht. Daar download je dat Nederlandstalig beta versie. In een lege map pak je bijvoorbeeld uit met 7-zip. En start xfdisk in de dos-promt van Windows 98Se.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.