Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Raid configuratie opzetten ...

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hoi …

  Heb nu gewoon 2 HD schijven Serial Ata staan,heb daar een image bestand van gemaakt ( in DOS, met Ghost ), en wil een Raid ( 0 of 1 ) configuratie op gaan zetten ( Windows Xp ).

  Mijn vraag is: Als ik de HD's in een Raid ( 0 of 1, ik weet dat ik dan alles kwijt ben wat er op de Hd's staat ) opstelling zet kan ik dan het Image ( vanaf een Dvd ) bestand gewoon terug zetten of moet ik Windows XP vanaf het begin opnieuw instaleren ?.

  Verder gebeuren er heel soms rare dingen, meestal ( lijkt het wel ) bij bepaalde software.Je hoort dan net of dat de boot-HD aan het terugschakelen is in snelheid.Bij testen kom je dan uit op 2MB.

  Niks helpt dan, totdat ik een ouder image bestand terug zet, en alles is dan weer 100%.

  Iemand meer van dit soort ervaringen ?.

  En kun je een HD resetten ?.

  B.v.d.
 • Helaas zit je aan een nieuwe installatie van XP vast.
  Je moet nl. de SATA/RAID drivers installeren. Anders kun je de array vanuit Windows niet benaderen.
 • Ook als de Raid Hardware matig ( moederbord ) wordt opgezet ?.


  Misschien is het een stomme vraag, maar soms voorkomen stomme vragen een heleboel werk :wink:
 • Niemand ?.
 • Als je een dos-boot disk maakt, en daarop de drivers zet van je raid-kaartje, kan je gewoon die image terugzetten. Maar je weet nog niet eens of je raid0 (striping) wilt, of raid1 (mirroring). Waarom wil je het dan doen?
 • Nu, het zou een aanzienlijke snelheids winst opleveren, raid 0 of raid 1, het kan hier allebei, vereiste hardware ( moederbord met Raid chipset ) is aanwezig ..

  Tis trouwens niet zo dat opnieuw opzetten van Windows een probleem is, maar ik dacht misschien is het terug zetten van de ( Serial Ata Hd ) image file naar de Raid Hd configuratie een fluitje van 1 eurocent .. dan hoef ik alleen de Hd's te monteren en aan te sluiten , ( Serial Ata Hd ) image terug zetten en klaar is kees ( uurtje werk, anders ben ik een dag kwijt ) .. maar wat niet gaat gaat niet .. :D
 • [quote:11220045b7="Pjutertje"]Nu, het zou een aanzienlijke snelheids winst opleveren,[/quote:11220045b7]
  Nee hoor, alleen raid3 en raid5 leveren snelheidswinst op. Raid0 geeft je de optie om de ruimte van meerdere fysieke disken samen te voegen tot 1 groot logische volume en raid1 geeft je de optie om de ruimte van meerdere fysieke disken te spiegelen als 1 logische volume. Beide raid-configs hebben geen parity check. Raid3 en 5 hebben dat wel en zullen naast de optie om te spiegelen of te stripen ook een snelheidswinst opleveren.
 • Raid 3 en 5 is ook mogelijk, wel raar, had toch begrepen uit diversen Computer totaal test/reviews dat Raid 0/1 ook snelheids winst op leveren ..

  Jammer is dat je nergens kunt lezen in percentages wat die snelheidswinsten dan eigenlijk zijn .. 10, 20, 30 % t.o.v. normale serial Ata aansluiting ?.

  Trouwens schiet mij maar lek :


  http://www.weethet.nl/dutch/hardware_raid.php#raid
 • [quote:82ac301450="Venzent"]Nee hoor, alleen raid3 en raid5 leveren snelheidswinst op. [/quote:82ac301450]
  Hoe kom je daar nu bij. RAID 0 levert de snelste configuratie op. Bij RAID3 en RAID5 moet je parity uitrekenen.
  Ook de varianten RAID 1+0 of RAID 0+1 leveren ook grote snelheidswinst op.

  @Pjutertje: ik ga je niet lek schieten :D
 • RAID 0 leverd wel performancewinst op, omdat de data over 2 disken onafhankelijk weggeschreven kan worden (geen queue bottleneck).

  Je kunt geen RAID controller toevoegen, booten van floppy met RAID dtivers en een oude image terug zetten waarin de RAID drivers niet opgenomen zijn. Die oude image gaat niet booten, omdat die geen disk/logisch volume ziet. Dat hangt immers 'achter' een controller waar het geen drivers van heeft.

  Overigens is RAID 5 niet per definitie sneller; bij schrijfacties moet immers naast de data ook de partity weggeschreven worden.

  Edit: Mijn antwoord typen duurde weer te lang, zie ik… :-)
 • [quote:de1d48b69e="Prin0096"]
  Hoe kom je daar nu bij. RAID 0 levert de snelste configuratie op. [/quote:de1d48b69e]
  Je hebt gelijk, mijn fout. Ook het feit dat je uiteraard wel een image erop kan zetten, maar dat je daarna niet kan booten omdat immers op de image geen raid-drivers staan is mij ontschoten. Ik heb kennelijk mijn dag niet :oops:
 • Oke, allemaal bedankt voor de antwoorden, ik denk dat van de week eens ga kijken of het wil lukken …
 • Tis gelukt, Serial Ata HD's aangesloten op de Promise FastTrack controller, Windows Xp geboot van CDrom, F6, drivers geinstalleerd en klaar was kee .. eeh Pjutertje …

  Gebruik een externe USB 2.0 HD voor data-backup, lijkt me wel een noodzakelijk kwaad …

  Verschil in snelheid is goed te merken, al dwingt zo'n Raid opstelling je wel tot meer structuur in je bestanden opslag …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.