Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Extra harddisk: meer geheugen nodig?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Ik heb in mijn Dell Dimension 4600 2x256 mb SDRAM geheugen en een NVidia GeForce FX 5200 met 128 mb videogeheugen.

  Games draaiden altijd normaal, zelfs op hogere standen, zelfs als er achtergrondprogramma's draaiden. De laatste tijd is dit dus niet meer zo: als ik een spel draai komt het vaak voor dat alles langzamer en haperend loopt, en bij sommige nieuwere spellen (GTA San Andreas en The Godfather, bijvoorbeeld) hangt het spel om de zoveel seconden een aantal seconden stil voordat-ie weer verder gaat, om na een aantal seconden weer hetzelfde te vertonen.

  Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het pas is gekomen nadat ik een tweede harde schijf aan mijn computer heb toegevoegd (Samsung 160 GB, naast mijn Western Digital 120 GB), terwijl het niet uitmaakt als ik de Samsung 'uitschakel' via hardwarebeheer.

  Kan het zijn dat het installeren van een extra harddisk meer geheugen nodig heeft? Ik zou hier graag een antwoord op krijgen voordat ik tientallen euro's uitgeef aan meer geheugen of een andere videokaart.

  Overigens, ik heb op de tweede harddisk al virtueel geheugen vrijgemaakt, evenveel als op de eerste harddisk: 768-1536 mb.
 • Wat gebeurt er als je de tweede schijf even helemaal loskoppelt? Dus de kabels eraf.
 • Ben eerst even hitman 2 aan 't draaien om m'n spyware weg te halen, zal daarna even kijken. Denk je dat 'uitschakelen' niet genoeg zou zijn?
 • uitschakelijk is puur voor windows. Je schijf blijft draaien, het moederbord blijft verbinding behouden etc. Alleen windows ziet hem niet meer en schrijft/lees niets meer.
 • Goed, dat maakte dus niets uit. Heb m'n tweede HD uitgeschakelt en vervolgens de kabeltjes losgetrokken, maar 't probleem bleef.

  't Goede nieuws is dat ik zojuist even heb geprobeerd m'n virtueel geheugen gewoon even tot de max te gooien (4096 mb op schijf C: ), en dat lijkt te werken! Denk dus dat ik maar even een geheugenstripje d'r bij ga kopen.

  Andere vraag ten slotte: kan ik ervan uitgaan dat extra geheugen hetzelfde resultaat zal hebben als het vergroten van m'n virtueel geheugen?
 • Meer geheugen is een veel grotere boost dan meer virtueel geheugen. Virtueel geheugen is op de harde schijf, en die is een heel stuk langzamer dan je werkgeheugen. Meer geheugen zal dus zeker zin hebben.

  Wat voor voeding zit erin? Hoeveel A op de 12v lijn?
 • En dat zeker in jouw geval. 512 MB is tegenwoordig echt te weinig. 1GB is het minimum, en diverse spellen draaien aanmerkelijk soepeler met 2. Videokaart is ook wat licht overigens. Maar als je spellen er goed mee draaien, is er geen reden tot upgraden.
 • Wat ik als eerste zou hebben gedaan is de HD defragmenteren en alle spyware programma erop los hebben gelaten.
  Fragmentatie kan een probleem zijn, maar ook van allerlei achtergrond programmaatjes kunnen de zaak behoorlijk vertragen. Spyware kan je computer behoorlijk vertragen.
  Verder is het ook goed om na te gaan of er soms door je zelf geinstalleerde programma's onnodig op de achtergrond draaien.
  perloc
 • @ Perloc: ik ben er heel erg van om m'n opstartmap en het gedeelte windows->run in 't register schoon te houden, dus onnodige programmaatjes zullen 't niet zijn. Daarnaast draai ik regelmatig Ad-Aware en Hitman dus zoveel spyware zal d'r (hopelijk) wel niet op zitten.

  Probleem is overigens nog steeds niet verandert, ook niet na de volgende aanpassingen:

  1. Harde schijf uitgeschakelt, losgekoppelt en in de 'hoofdsetup' van de computer ook nog eens uitgeschakelt.

  2. 512 mb RAM d'r bij gekocht, als één geheugenbankje - dit betekent wel dat ik m'n dual channel (tijdelijk) opoffer (had daarvoor 2x256), maar dat zou door de verdubbeling van 't totaal aantal mb's geheugen in principe niet uit moeten maken.

  3. Heb m'n televisie normaliter op m'n videokaart aangesloten, dit heb ik ook losgekoppelt en m'n videokaart (GeForce FX 5200 128 mb, in principe toereikend voor de games die ik wil spelen) op 'single display' gezet en van high quality naar high performance overgezet. Daarnaast heb ik ook de AGP Aperture verhoogd van 128 mb naar 256 mb.


  Dit alles maakt totaal niets uit! Nogal storend, want ik kan dus veel games gewoon niet draaien. Heeft er iemand nog 'n andere oplossing of suggestie?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.