Vraag & Antwoord

Anders (hardware)

Laptop acer aspire 1520 "valt uit"

Anoniem
fabstar81
24 antwoorden
 • Beste collega's

  Ik ben hier al eens regelmatig iets vreemd tegengekomen met mijn acer aspire 1520.
  Hij valt soms (+/- 1 keer/14 dagen) totaal onverwacht uit. Dit heeft niets met een lege batterij te maken, want vaak is de adapter op het toestel aangesloten. Er knippert geen ledje en verschijnt geen boodschap wanneer dit gebeurt.
  Heeft iemand een idee hoe dit kan gebeuren?

  Mvg

  Tom
 • Kan van alles zijn t/m een haarscheurtje op het Mobo…
 • Ik heb iets dergelijks ooit gehad op een ASUS laptop, waarbij - door een BIOS fout - de CPU ventilator soms niet aansloeg en daardoor de CPU te warm werd. Daarop schakelde de laptop zichzelf uit. Dus: draait de CPU ventilator wel wanneer de laptop uitvalt?

  Uiteraard kan het ook een andere willekeurig hardware probleem zijn, zoals de vorige poster al aangeeft, maar daar zul je dan apart op moeten troublehooten. Valt de laptop BTW volledig uit, of gaat hij in de reboot?
 • Complete shutdown.
  Ik heb er nog nooit opgelet of de ventilator wel draait op het moment dat de laptop uitvalt. Een ding is wel zeker, hij werkt nog (want ik hoor en voel hem nu).
 • [quote:4819c1ee68="WatchDog"]Complete shutdown.
  Ik heb er nog nooit opgelet of de ventilator wel draait op het moment dat de laptop uitvalt. Een ding is wel zeker, hij werkt nog (want ik hoor en voel hem nu).[/quote:4819c1ee68]Dat was bij mij ook zo idd. Daar let je normaal gesproken niet op. Kun je in het Windows Event log geen meldingen vinden? Start>Uitvoeren>Eventvwr.msc
 • www.memtest86.com ?
  Kan aan werkelijk alles liggen… :wink:
 • Ik heb gemerkt dat de CPU-temperatuur hoog oploopt (tot 80°c … o zo gezond). Bij CPU-fan staat er 0 rpm. Mijn veronderstelling: er zit een stof op de CPU-koeler.
  Weet er iemand hoe ik die precies kan kuisen? Ik heb geen info gevonden over de locatie van dat object in dat type laptop.

  Groetjes

  Tom
 • [quote:a50cc00a5f="WatchDog"]Ik heb gemerkt dat de CPU-temperatuur hoog oploopt (tot 80°c … o zo gezond). Bij CPU-fan staat er 0 rpm. Mijn veronderstelling: er zit een stof op de CPU-koeler.[/quote:a50cc00a5f]Bij mij was dat destijds dus een BIOS fout. Is er een BIOS update voor dat ding?
 • Ik heb wat verder getroubleshooted en ken nu min of meer de oorzaak van het probleem.
  Ik werk met een programma (ceebot) dat zo geprogrammeerd is dat het ongelimiteerd gebruik maakt van de CPU. Wanneer ik het opstart, neemt het onmiddellijk > 90% van het CPU-gebruik in beslag. In enkele minuten tijd stijgt de temperatuur van de CPU.
  Ik heb de ontwikkelaar van het programma gemaild en hij erkent dat er mogelijks een link is en zal zijn programma aanpassen zodanig dat er in het vervolg een limiet staat op het CPU-gebruik.
  Mijn vraag is nu de volgende: kan ik in afwachting van de nieuwe release ergens via windows instellen hoeveel CPU dat programma mag gebruiken?

  Groetjes

  Tom
 • Misschien in Windows taakbeheer.

  Druk, als ceebot draait, op CTL+ALT+DEL. om taakbeheer te starten, ga naar het tabblad "Processen", zoek ceebot op in de lijst, klik erop met rechts, kies "Prioriteit instellen en verlaag die.

  Mogelijk helpt dat.

  Gr,
  Jim
 • Jim

  Wat je dan eigenlijk doet is z'n prioriteit t.o.v. andere processen instellen. Stel dat je 2 zware programma's draait, dan kan je daar aangeven hetwelke het meeste CPU mag gebruiken.
  Dat heeft volgens mij geen invloed bij 1 programma. Hij blijft gewoon de 90% gebruiken.

  Groetjes

  Tom
 • [b:7f66341f02]WatchDog schreef:[/b:7f66341f02][quote:7f66341f02]Wat je dan eigenlijk doet is z'n prioriteit t.o.v. andere processen instellen[/quote:7f66341f02]Klopt ja. Maar het was een poging waard dacht ik. Jammer dat het niet werkt, een ander oplossing ken ik niet :( .

  Het blijft trouwens toch wel een rare zaak dat het ding door zoiets zó heet wordt dat ie er mee afnokt. Dat zou betekenen dat je geen enkele klus die de processor zwaar belast (video encoderen, broncode compileren bijvoorbeeld) zou kunnen uitvoeren zonder storingen en dat lijkt me niet normaal.

  Toch iets mis met de koeling misschien?

  Gr,
  Jim
 • [quote:4d31715e2d="WatchDog"]Ik werk met een programma (ceebot) dat zo geprogrammeerd is dat het ongelimiteerd gebruik maakt van de CPU. Wanneer ik het opstart, neemt het onmiddellijk > 90% van het CPU-gebruik in beslag. In enkele minuten tijd stijgt de temperatuur van de CPU.
  Ik heb de ontwikkelaar van het programma gemaild en hij erkent dat er mogelijks een link is en zal zijn programma aanpassen zodanig dat er in het vervolg een limiet staat op het CPU-gebruik.
  Mijn vraag is nu de volgende: kan ik in afwachting van de nieuwe release ergens via windows instellen hoeveel CPU dat programma mag gebruiken?
  [/quote:4d31715e2d]Het probleem is niet dat dat programma de CPU zwaar belast, het probleem is dat de CPU niet gekoeld wordt wanneer deze warm wordt.

  Je moet dus de fabrikant van je laptop aanspreken: in dit geval Acer. De koeling van dat ding werkt niet goed!
 • tja Acer aanspreken. Het toestel is 2 jaar oud, dus buiten garantie. In dat geval moet je terecht bij een externe firma. En daar heb ik zo'n beetje m'n twijfels over … Toen ik hun contacteerde i.vm. de te volgen procedure, zei de operator mij gewoon de laptop op te sturen via een koerierdienst. 'k Heb gehoord dat ze er zo al veel kwijtgespeeld zijn. Vreemd dat je geen formulier van die firma moet invullen met serienr, aard defect etc.

  Tom
 • Nou heb ik nog eens rondgesnuffeld op het web en daar kom je dit probleem toch wel vaker tegen. Meest genoemde oorzaak: een een volledig met stof dichtgeslibde heatsink op de proc.

  Kan natuurlijk ook best na 2 jaar (intensief?) gebruik, vooral als de omgeving niet echt "Clean Room" condities heeft. Dus misschien maar eens open maken die doos en lekker uitstoffen van binnen.

  Gr,
  Jim
 • Nu de ventilator draait wel nog. Uiteraard kan er tussen de koelribben heel wat stof zitten. Ik heb mijn laptop gedurende die 2 jaar als IT-coordinator en leerkracht informatica heel wat gebruikt.
  Het probleem is dat bij dat model van laptop je de CPU-koeler niet gemakkelijk kunt bereiken. Bij sommige laptops kan je onderaan een vierkant plaatje er uithalen (met vijzjes) en de boel zo gemakkelijk uitspuiten.
  Bij de Acer Aspire 1520 is er maar 1 oplossing: de boel heel demonteren. Ik heb nog nooit een laptop uit elkaar gehaald. Ik zou het risico wel willen nemen, maar van dat model heb ik ook nog geen stappenplan zoals http://belial.altervista.org/linuz/index.php?showdetails=clean gevonden.

  Grtz

  Tom
 • Nou, HIER dan maar !!!

  Succes ermee.

  Gr,
  Jim
 • Dank je Jim!!!! Dit had ik nodig. Heb je dat gemakkelijk gevonden? Welke zoektermen heb je gebruikt in Google?

  Groetjes

  Tom
 • [quote:f6da2c1eba]Welke zoektermen heb je gebruikt in Google?
  [/quote:f6da2c1eba]Nou, zo precies weet ik dat niet meer, het was al behoorlijk nacht toen ik het vond [img:f6da2c1eba]http://home.hccnet.nl/g.van.zweeden/dronken.gif[/img:f6da2c1eba] maar het was zoiets als [i:f6da2c1eba][b:f6da2c1eba]acer aspire 1520 disassembly[/b:f6da2c1eba][/i:f6da2c1eba] of daaromtrend. En toen was het nog een helse [img:f6da2c1eba]http://home.hccnet.nl/g.van.zweeden/frusty.gif[/img:f6da2c1eba]zoektocht door tientallen links. Tja, je probeert je nuttig te maken op dit forum of niet [img:f6da2c1eba]http://home.hccnet.nl/g.van.zweeden/icon_loser.gif[/img:f6da2c1eba].

  Gevonden heb ik het uiteindelijk HIER en daarna ben ik gauw gaan slapen [img:f6da2c1eba]http://home.hccnet.nl/g.van.zweeden/icon_sleep.gif[/img:f6da2c1eba]. Jij bent trouwens een nog veel grotere nachtbraker dan ik blijkbaar, gezien de tijd van je posting (4.46) :wink: .

  Enne, graag gedaan hoor [img:f6da2c1eba]http://home.hccnet.nl/g.van.zweeden/worshippy.gif[/img:f6da2c1eba]

  Gr,
  Jim
 • Nogmaals bedankt

  en wat dit betreft:
  [quote:283abf389c]Gevonden heb ik het uiteindelijk HIER en daarna ben ik gauw gaan slapen . Jij bent trouwens een nog veel grotere nachtbraker dan ik blijkbaar, gezien de tijd van je posting (4.46) .
  [/quote:283abf389c]
  Ik heb gewoon tijdelijk last van slapeloosheid (serieus).
  Nu heb ik wel zo laat gepost, omdat ik net terug ben van een avond over-en-weer België - Duitsland …

  Groetjes

  Tom

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.